Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Cilvēki, nevis tehnoloģijas

Mēs dzīvojam digitālās transformācijas laikmetā, un tehnoloģiju attīstības ātrums uzņem aizvien jaunus apgriezienus.

Tirgus izpētes un konsultāciju pakalpojumu sniedzējs International Data Corporation lēš, ka digitālās transformācijas izdevumi globāli palielināsies no 1,8 triljoniem dolāru (~ 1,71 triljons eiro) 2022. gadā līdz 2,8 triljoniem dolāru 2025. gadā. Uzņēmumi atvēl savus resursus inovatīvu rīku, piemēram, mākslīgā intelekta, kā arī attālinātā vai hibrīda darba modeļiem nepieciešamo risinājumu ieviešanai, cerot arvien paaugstināt savus darba rezultātus. Tomēr bez zinošas komandas, kas tic sava uzņēmuma misijai un ir ieinteresēta tā panākumos, nevar radīt noturīgu sniegumu, un vērienīgie ieguldījumi tehnoloģiju attīstībā var būt veltīgi.

Lai maksimāli palielinātu digitālo risinājumu vērtību un to veiktspēju, uzņēmumiem nepieciešams, lai darbinieki saprastu, kā darboties, kā optimizēt digitālos procesus un kāpēc konkrētais risinājums nepieciešams ikdienas darbam. Tas sākas ar pieeju, kas vērsta vispirms uz darbiniekiem.

Ko nozīmē pieeja, kas vērsta uz darbiniekiem? Tā sākas ar darbinieku uzklausīšanu. Uzņēmumi, kas zina darbinieku vēlmes, vajadzības, stiprās un vājās puses, arī labāk saprot, kuras tehnoloģijas un sadarbības modeļi būtu visnoderīgākie veiksmīgai sadarbībai. Lai darba vide būtu orientēta uz darbiniekiem, ir nepieciešama pārredzamība un atklātība attiecībā uz uzņēmuma plāniem, mērķiem un vīziju, kā arī gatavība pieņemt jaunas idejas un darbinieku atsauksmes. Darbinieku izglītošana par lēmumu pieņemšanas procesiem, kas ir pamatā jaunam darba modelim vai tehnoloģiskiem risinājumiem, kuri tiek ieviesti, var būt vienkāršs veids, kā palielināt darbinieku iesaistīšanos. Uzņēmums, kas ievēro atklātību attiecībā uz darbiniekiem, vairo uzticību, radot atvērtāku un iekļaujošāku darba vidi.

Pēc gadiem ilga attālinātā darba daudzi arī tagad vēlas turpināt strādāt attālināti. Nenoliedzami attālinātam darbam ir savas priekšrocības. Elastīgums un pieejamība ļāvusi darbiniekiem strādāt ārpus ierastā stundu grafika, bet laiku, kas iepriekš pavadīts sastrēgumos, tagad pavadīt, piemēram, mājās kopā ar ģimeni. Tomēr izolētība var arī izraisīt vientulību.

Mūsdienās uzņēmumiem ir unikāla iespēja dot saviem darbiniekiem lielāku teikšanu par to, kā un kur viņi strādā. Ļaujot darbiniekiem izvēlēties vietu, kur viņi vēlas strādāt, piemēram, mājās, paaugstinās ar darbu saistītās labklājības līmenis. Jāpiebilst, ka Harvard Business Review pētījumā konstatēts – 59% darbinieku uzskata, ka elastīgs darba modelis ir svarīgāks par algas lielumu vai citiem labumiem, un 77% apgalvo, ka viņi labprātāk strādātu uzņēmumā, kas nodrošina viņiem iespēju strādāt jebkurā vietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses