Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dinamiskas, bet ļoti riskantas investīcijas

Aizvien lielāka interese par ieguldījumiem bitkoinos un citās kriptovalūtās, cerot uz strauju kriptovalūtas cenu pieaugumu, ne vienam vien liek uzdot jautājumu par tā dēvētās blokķēžu industrijas nākotni pasaules finanšu tirgos.

Ja raugās uz pašām kriptovalūtām, tad te viss noticis pēc tāda paša principa kā citos cenas ziņā strauji augošos finanšu segmentos – agri vai vēlu tirgū pienāk visai skarbas atskārsmes brīdis, ka šis konkrētais finanšu subjekts ir krietni vien pārvērtēts. Tā rezultātā pircēji sāk pazust, bet pārdēvēju skaits aug augumā, izraisot lavīnveida cenas kritumu. Pagājušā gada decembra otrajā pusē viena bitkoina cena bija pārsniegusi 19 000 ASV dolāru (15 450 eiro) atzīmi, bet pēc tam strauji nokritās līdz apmēram 7000 dolāru par vienu bitmonētu. Tomēr, kā rāda tirdzniecības statistika, interese par šīs virtuālās valūtas pirkšanu ir atjaunojusies, un pagājušās nedēļas beigās tās tirgus vērtība bija pārsniegusi 10 000 ASV dolāru robežu. Pāris nedēļu laikā bitkoina ienesīgums dolāru izteiksmē sasniedzis apmēram 50%, kāds diezin vai būtu atrodams kādam citam sabiedrībā plašāk zināmam finanšu instrumentam. 


Augsts risks

Tomēr tiem, kas, redzot bitkoina panākumus, sāk domāt par tā iegādi, jāņem vērā, ka straujš tirgus vērtības kāpums saistīts ar ļoti augstu investīciju risku un diezin vai šāda veida investīcijām līdzekļus vajadzētu aizņemties vai izmantot to naudu, kas atlikta kādiem sen plānotiem, ikdienas dzīvei nepieciešamiem pirkumiem. Tas tāpēc, ka cenas ziņā strauji augošu finanšu instrumentu investīciju riskam te pievienojas aspekts, kas saistīts ar to, ka par reāliem dolāriem tiek pirkts kaut kas virtuāls, kā ārpus virtuālās vides nemaz nav, līdz ar to kāpums var būt tik ilgstošs, kamēr šo reāli neeksistējošo produktu pērk arī citi. Turklāt kriptovalūtu gadījumā finanšu tirgus izrāda vēlmi ļauties evolūcijas procesiem, piedāvājot potenciālajiem ieguldītājiem gan kaut ko vieglāk saprotamu, gan arī investīciju ziņā vieglāk iegādājamu, t. i., izmantot arī parastu vērtspapīru kontu un iegādāties dažādus no kriptovalūtu vērtībām atvasinātus finanšu instrumentus. "Tā kā tieša kriptovalūtu iegāde un turēšana cilvēkiem ir kaut kas jauns un nepieredzēts, tad tirgus meklē citus, tradicionālākus risinājumus, "iepakojot" kriptovalūtas strukturētos finanšu instrumentos," stāsta Swedbank Finanšu institūta vadītājs Reinis Jansons. Viņš gan piebilst – tā kā šāda tipa instrumenti ir ļoti sarežģīti, tad Latvijā šobrīd liels pieprasījums pēc tādiem nepastāv. Turklāt sarežģītie finanšu tirgus instrumenti, piemēram, biržā tirgotie nenodrošinātie parāda vērtspapīri (ETN), nav piemēroti lielākajai daļai investoru, jo viņiem trūkst pieredzes darbā ar šāda tipa finanšu instrumentiem. "Risks ir zaudēt ieguldījumu ne tikai dēļ tā, ka negatīvi svārstās piesaistītais aktīvs, piemēram, bitcoin vai ethereum, bet arī dēļ tā, ka, ja gadījumā šī instrumenta emitents nevar pildīt savas kredītsaistības un bankrotē, ieguldītājs zaudē visu ieguldīto naudas summu," brīdina Jansons. 

Finanšu eksperts piebilst, ka arī likviditātes risks jāuzņemas pašam ieguldītājam, apzinoties, ka iespējama situācija, kad nav pircēju, kuri būtu gatavi šādu vērtspapīru no tā īpašnieka iegādāties. "Tādēļ ETN tipa instrumenti, kuru vērtība svārstās atkarībā no kriptovalūtas izmaiņām, ir ar augstāko iespējamo riska līmeni ieguldītājiem zaudēt lielu daļu vai pilnīgi visu ieguldījumu. Ja potenciālais ieguldītājs nav guvis pieredzi akciju vai fondu tirgos, tad kriptovalūtas nav piemērots iesākums investīciju pieredzes veidošanai," uzsver Jansons.

Viņš stāsta, ka atšķirībā no pašām kriptovalūtām šāda veida atvasinātie ieguldījumi pastāv jau sen un pieredzējušiem investoriem nav sveši. Tomēr salīdzinoši sveša un nenoteikta ir pati kriptovalūtu joma, kurai šie instrumenti ir piesaistīti, līdz ar to tirgus potenciāls būs atkarīgs no šo valūtu attīstības un pielietojuma meklējumiem reālajā pasaulē. 

Bankas Luminor ieguldījumu pārvaldnieks Gatis Laugalis piebilst, ka var šķist paradoksāli, bet tiešā veidā ieguldīt kriptovalūtā vai tirgoties kriptovalūtās nemaz nebūs īpaši vienkārši, turklāt zema riska bankas labāk no šiem instrumentiem atturēsies, jo tie saistīti ar svārstīgumu, uzskaites un likviditātes problēmām, turklāt arī ar līdzekļu izcelsmes noteikšanas grūtībām. Viņaprāt, šobrīd visdrošākais veids šo "finanšu jomas amerikāņu kalniņu" izbaudīšanai būtu caur kriptovalūtām un pat to "groziem" piesaistītiem fondiem jeb ETF, kuri aktīvi piedāvā plašas iespējas ieguldīt dažādās valūtās. 


Iespējas akcijās

Par pašām kriptovalūtām drošāku ieguldījumu segmentu teorētiski varētu uzskatīt ar blokķēdēm vai to tehnoloģijām saistīto uzņēmumu akcijas. Tomēr te var vilkt paralēles ar interneta kompānijām XX gadsimta deviņdesmitajos gados. Proti, sektors ir jauns, un investoru interese par to pastāv, bet potenciālajam investoram jārēķinās, ka izvēlētā kompānija neko nepelna un tagadnes ieguldījums ir saistīts ar varbūtējām nākotnes perspektīvām. Taču, kāda būs nākotne, par to prognozes var izteikt tikai retais. Deviņdesmitajos gados nebija nekas neparasts, ja pirmajā dienā pēc kompānijas nonākšanas biržā tās akcijas cena auga par vairākiem desmitiem vai pat simtiem procentu, tomēr daudzu šo uzņēmumu pastāvēšana tolaik bija saistīta ar vispārējo interneta bumu, kas izvērtās "burbulī", un pēc šī burbuļa plīšanas daudzas nozares kompānijas no biržas sarakstiem bija pazudušas. Ar potenciālo blokķēžu industrijas pastāvēšanu situācija var izvērsties visai līdzīga. Turklāt atšķirībā no interneta sektora deviņdesmitajos gados te situācija ir krietni vien neskaidrāka, acīmredzami tāpēc, ka pagaidām ar decentralizētas informācijas glabāšanu, līdz ar to varbūtēji drošāku informācijas glabāšanu un plūsmu slavinātās blokķēdes vēl aizvien pamatā tiek saistītas ar kriptovalūtām, savukārt par citiem iespējamajiem pielietojumu veidiem vēl ir visai daudz jautājumu. 

"Kriptovalūtu popularitāte nenoliedzami ir paplašinājusi interesentu loku, kas vēlas uz šo jauno tendenci nopelnīt. Pašreizējie apmēri ir kļuvuši tik ievērojami, ka, protams, kriptovalūtu svārstības sākušas ietekmēt vērtību uzņēmumiem, kas saistībā ar kriptovalūtu segmentu vēlas nopelnīt," stāsta Laugalis. 

Viņš teic – lai gan novērojams sākotnējs vērtības kāpums, uzņēmumiem, kas publiski paziņo par interesi vai investīcijām blokķēžu tehnoloģijās, tālākā dinamika vairs nav tik viennozīmīga, jo laika gaitā uzņēmumu novērtē analītiķi un uzņēmuma esošie investori, kuri vērtē uzņēmuma darbības. "Droši būtu teikt, ka saistība ar blokķēžu tehnoloģijām palielina finanšu instrumentu svārstību un reakciju uz ziņām, kas ar to saistītas," piebilst Luminor eksperts.

Raugoties uz konkrētām kompānijām, kas piedāvā tā dēvētos blokķēžu tehnoloģiju risinājumus, var minēt Kanādas kompāniju BTL Group (tirdzniecības simbols BTL). Tomēr, ja runājam par akciju cenu pārmaiņām, tad nešķiet, ka minētā uzņēmuma akcijas patlaban piedzīvotu izteiktu investīciju bumu, patiesībā šo akciju cena tirgū piedzīvojusi jau minētajam bitkoinam līdzīgas izmaiņas. Vēsturiskā maksimuma sasniegšanas brīdis bija 19. decembrī, kad cena pietuvojās 19 Kanādas dolāriem (pēc pašreizējā kursa apmēram 12,17 eiro) par akciju. Arī bitkoins tobrīd atradās savā vēsturiskajā maksimumā virs 19 000 ASV dolāru atzīmes. Minētās kompānijas akcijas pagājušo nedēļu noslēdza 8,68 Kanādas dolāru līmenī, un kopš iepriekš minētā augstākā punkta sasniegšanas uzņēmuma akcijas piedzīvo faktiski nepārtrauktu cenas samazinājumu, tādējādi pēdējos mēnešos uzrādot atšķirību no bitkoina cenas virzības.

Fondu tirgū var atrast arī citas ar blokķēžu tehnoloģijām saistītas kompānijas, turklāt arī tādas kompānijas, kurās investīcijas izdarīt šobrīd ir relatīvi lēti. Tādējādi, ja projekts izrādīsies veiksmīgs, investoram vēl pastāv iespēja tikt pie procentuāli lielākas peļņas, nekā tas ir saistībā ar uzņēmumiem, kuri investoru pieplūdumu jau piedzīvojuši. Viena no šādām lētajām kompānijām ir pirmais ASV publiskajā vērtspapīru tirgū nonākušais uzņēmums BTCS (biržas simbols BTCS). Tā akcijas ASV tiek kotētās tirgū, ko emitentu kvalitātes ziņā zināmā mērā var pielīdzināt kādreizējam Rīgas Fondu biržas Brīvajam sarakstam, un vienas akcijas cena pagājušās nedēļas beigās sasniedza deviņus ASV centus (apmēram astoņi centi), un kopš gada sākuma cena ir samazinājusies aptuveni divkārt. Tādējādi BTCS uzrāda līdzīgu tendenci kā BTL Group un vedina domāt, ka ar blokķēdēm saistītie uzņēmumi šobrīd nepiedzīvo vispārēju intereses pieaugumu un ieguldījumu veikšanu vērts īstenot, balstoties uz zināšanām par kāda sektora uzņēmuma potenciālajiem panākumiem.
 

Ar fondiem

Brīdī, kad sektors būs ticis pie lielākas investoru uzticības un tajā sāks parādīties aizvien lielāks uzņēmumu skaits, ieguldījumus varēs veidot arī ar biržā tirgoto fondu jeb ETF starpniecību. Tā kā segments ir jauns, tad katra konkrēta uzņēmuma investīciju pievilcīguma noteikšana var saistīties ar visai lielām grūtībām. Savukārt ieguldījumu fondu investīciju ekspozīcija parasti ir orientēta uz lielāku kompāniju skaitu, lai ieguldījuma portfelī mazinātu risku, kas saistīts ar kāda atsevišķa uzņēmuma darbības iespējamu neveiksmi, tomēr vienlaikus varētu labi pelnīt, ja konkrētajā uzņēmumu sektorā tiek piedzīvota augšupeja. Viens no blokķēžu industrijai piesaistītajiem fondiem ir Reality Shares Nasdaq NexGen Economy (biržas simbols: BLCN). Šis fonds gan biržā parādījies tikai šogad, līdz ar to pagaidām nevar spriest par tā ieguldījuma daļu cenu tendencēm.

Laugalis uzskata, ka blokķēžu tehnoloģija pēc savas būtības ir perspektīva un uzņēmumi, kas to pilnveidos, var izraisīt vērienīgas izmaiņas gan finanšu sektorā, gad saimnieciskajā darbībā kopumā. "Šobrīd gan šo varbūtību ierobežo tas, ka minētajai tehnoloģijai nepieciešami vērienīgi enerģijas resursi un lielas datorjaudas. Taču no šī pieprasījuma palielinās ieņēmumi uzņēmumiem, kas ražo attiecīgos resursus. Ja šī tendence attīstīsies, tad ieguldījumi grafisko karšu ražošanā, kā arī dzesēšanas, serveru telpu, datu pārraides un elektroapgādes nodrošinājuma piegādāšanā varētu būt apsvēršanas vērta investīcija," vērtē Luminor finanšu speciālists.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Gurķis bildē izskatās pēc bandīta, un tas apbēdina!
oskars
o
musu valsti nav nekorumpetu ieradnu .. un tadel lai vini riske ar savu naudu , bet ne valsts . darbibas ap kriptovalutu ir viena liela piramida , vajag stradat , bet nenodarboties ar aferam ..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pasts jāinformē apsaimniekotājam

Gan Rīgā, gan citur Latvijā daudzdzīvokļu māju pastkastītes mēdz atrasties kāpņu telpā, kuras ārdurvis ir aprīkotas ar kodu. Reizēm gadās, ka šī koda nezināšana kļūst par šķērsli pasta piegādei.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses