Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EM ziņojums: Tirdzniecība uz ielas un tirgos netiek pietiekami uzraudzīta

Esošās problēmas ielu un tirgu tirdzniecībā ir sekas nepietiekamām uzraudzības un kontroles aktivitātēm tirdzniecības vietās, ziņojumā par situāciju ielu tirdzniecībā norāda Ekonomikas ministrija (EM).

2016. gada nogalē EM vadībā tika izveidota darba grupa, kurā atsevišķi tirdzniecības nozares sociālie partneri norādīja uz sistēmiskiem pārkāpumiem ielu tirdzniecībā, kas rada negodīgas konkurences apstākļus starp tirdzniecības dalībniekiem ielu tirdzniecībā un pastāvīgajās tirdzniecības vietās. Par visbiežāk konstatētajiem pārkāpumiem tika minēta iepirktās produkcijas uzdošana par pašu saražoto lauksaimniecības produkciju, pilnas informācijas nenorādīšana tirdzniecības vietā par tirdzniecības dalībnieku, normatīvajos aktos noteikto prasību neievērošana pārtikas apritei, cenas norādīšana bez pievienotās vērtības nodokļa un kases aparātu neizmantošana.

Lai objektīvi novērtētu situāciju ielu tirdzniecībā un apzinātu iespējamos risinājumus tirdzniecības veida pilnveidošanai, ministrija 2017. gadā uzrunāja 13 pašvaldības un ielu tirdzniecības uzraudzībā iesaistītās iestādes, lūdzot tām sniegt atbildes uz konkrētiem jautājumiem, kas raksturo situāciju ielu tirdzniecībā.

Apkopojot saņemtās atbildes, tika secināts, ka 77% no aptaujātajām pašvaldībām novērojušas pārkāpumus ielu tirdzniecībā, piemēram, ielu tirdzniecību neatļautā vietā vai bez pašvaldības atļaujas, realizējamo preču sortiments neatbilst izsniegtajā atļaujā norādītai preču grupai, cenu zīmju neizvietošana tirdzniecības vietā, iepirktās produkcijas uzdošana par pašu ražoto lauksaimniecības produkciju, pārtikas preču tirdzniecība bez Pārtikas un veterinārā dienesta izsniegtas atļaujas u.c.

Tajā pašā laikā EM norādīja, ka, lai arī vairums pašvaldību ir atzinušas ielu tirdzniecības kontroles pastiprināšanas aktualitāti, saskaņā ar pašvaldību sniegto informāciju 2016. gadā ielu tirdzniecība kā prioritāra uzraudzības joma nav noteikta nevienā pašvaldībā un 2017. gadā tikai vienā pašvaldībā.

EM ieskatā, lielākā daļa no iesaistīto pušu aktualizētajiem problēmjautājumiem ielu tirdzniecībā ir sekas nepietiekamām uzraudzības un kontroles aktivitātēm tirdzniecības vietās. Lai uzlabotu situāciju, ministrijas ieskatā primāri ir risināms jautājums par efektīvas uzraudzības nodrošināšanu.

EM uzskata, ka pirms lēmuma pieņemšanas par vēl stingrāku tirdzniecības organizēšanas kārtības prasību noteikšanu ielu tirdzniecībai, sākotnēji būtu īstenojami citi pasākumi. Pirmkārt, atbildīgajiem resoriem īstenojami nepieciešamie pasākumi, lai ielu tirdzniecības uzraudzībā iesaistītās uzraudzības iestādes - Valsts ieņēmumu dienests, Pārtikas un veterinārais dienests, Pašvaldības policija, Valsts policija u.c. - palielinātu uzraudzības aktivitātes ielu tirdzniecībā. Otrkārt, Finanšu ministrijai jāizvērtē iespēja nodrošināt vienlīdzīgu prasību noteikšanu tirdzniecības dalībniekiem attiecībā uz kases aparātu lietošanu.

Ministru kabinets jau 2017. gada vasarā atbalstīja EM izstrādātos grozījumus noteikumos par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību, un tirdzniecības organizēšanas kārtību, lai mazinātu ēnu ekonomiku lauksaimniecības un pārtikas preču tirdzniecībā tirgos.

Top komentāri

Fredis Meņģelis
F
Nožēlojama piekasīšanās ielu tirdzniecībai! No tantiņām-pensionārēm grib izspiest pēdējo sulu. Kā nav kauna? Tā uzraudzība un kontrole izmaksās daudz vairāk, cik potenciāli varētu iekasēt no tantiņām. Tieši tāds jau ir mērķis-radīt jaunas ierēdņu darba vietas.
N = NEBALSOTĀJS
N
Ekonomikas Ministrijas darbība ir traucējoša ekonomikas attīstībai.
Joks.
J
Miljardus neredz, ka OIK zog, bet tagad sāks tirgus tantukus trenkāt? To Vienotības Ašrādeni tak beidzot padzīt vajag!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses