Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ilgtspējas indeksā augstāko novērtējumu iegūst Aldaris

Piektdien, 25. maijā, Ilgtspējas indeksa iniciatīvas ietvaros tika paziņoti Latvijas ilgtspējīgākie uzņēmumi. Vidējais uzņēmumu snieguma rādītājs sasniedzis 62%, gada laikā pieaugot par 9 procentpunktiem, apliecinot uzņēmumu attīstību un veiktos uzlabojumus savā darbībā. Uzņēmumu izvērtēšana pēc starptautiskajiem ilgtspējas kritērijiem norisinājās jau trešo reizi, šogad tajā piedaloties 75 Latvijas uzņēmumiem.

Kopumā šogad minimālo indeksa slieksni sasniedza 46 dalībnieki, no kuriem apliecinājumu par atbilstību bronzas kategorijai saņēma 9 uzņēmumi, sudraba kategoriju - 29 uzņēmums, septiņi no dalībniekiem iekļuvuši Ilgtspējas indeksa zelta kategorijā, bet AS Aldaris tika novērtēts platīna kategorijā, kļūstot par pirmo uzņēmumu Latvijā, kas sasniedzis tik augstus rādītājus.

Šogad Ilgtspējas indeksa dalībuzņēmumu vidū bija arī 11 valsts kapitālsabiedrības, astoņas no kurām kvalificējās dažādās indeksa kategorijās. Bronzas kategorijā iekļuva VAS Latvijas gaisa satiksme, sudraba kategorijā – Latvijas dzelzceļš, VAS Starptautiskā lidosta Rīga, VAS Rīgas Siltums, VAS Lattelekom, VAS Latvijas Loto, VAS Ceļu un satiksmes drošības direkcija, bet zelta kategorijā kvalificējās VAS Latvenergo.

Ilgtspējas indekss Latvijas uzņēmumiem piedāvā iespēju izmantot unikālu stratēģiskās vadības rīku, lai izvērtētu savu darbību, kā arī saņemtu ekspertu ieteikumus turpmākai attīstībai. Savukārt sabiedrība, valsts un nevalstiskās organizācijas var saņemt uzticamu informāciju par uzņēmuma darbību, novērtējot uzņēmuma pūliņus un ieguldījumu Latvijas attīstībā ilgtermiņā.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētāja vietniece Līvija Marcinkēviča: „Ar katru gadu indeksa dalībuzņēmumu vidējais sniegums uzlabojās, liecinot par to, ka indekss trīs gadu laikā jau ir pierādījis sevi kā efektīvu instrumentu, kas mudina uzņēmumus pārskatīt savu līdzšinējo darbību, novērtēt padarīto un sistemātiski uzlabot sniegumu. Kā liecina 2012. gada Ilgtspējas indeksa uzņēmumu izvērtēšanas rezultāti, darba vides uzlabošanas jautājumi joprojām ir aktuāli Latvijas uzņēmumiem. Ceru, ka rekomendācijas, ko katrs uzņēmums saņems no indeksa ekspertiem, palīdzēs uzņēmumiem atrisināt esošos problēmjautājumus šajā jomā.”

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Menģelsone: „Korporatīvās sociālās atbildības un ilgtspējas pamatā ir trīs galvenie principi – tiesību aktu ievērošana, biznesa stratēģija un brīvprātīgas uzņēmumu iniciatīvas ilgtermiņa attīstības nodrošināšanai. LDDK ir gandarīta, ka ar vien vairāk darba devēju un iedzīvotāju izprot godīgas komercprakses*[1] nozīmi valsts attīstības sekmēšanā, kas attiecīgi pamats valsts ekonomiskās ilgtspējas sekmēšanai. Tas ir pamats sākumam un iespēja nākotnei. Valsts, lai atbalstītu godīgu uzņēmējdarbības praksi, var kļūt par labās prakses piemēriem caur valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību labo praksi. Šo uzņēmumu loma ir ne tikai nodrošināt iedzīvotājiem stratēģiskos valsts un pašvaldību pakalpojumus, bet arī kalpot par piemēru labai biznesa praksei. Lai nodrošinātu šo uzņēmumu ilgtspēju, iespējams, tieši tādēļ valsts kapitālsabiedrības izceļas darba vides sadaļā ar augstiem indeksa rādītājiem.”

Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta vadītāja, Ilgtspējas indeksa koordinatore Dace Avena: „Līdzīgi kā augļu koki arī Ilgtspējas indekss pirmos darba augļus sāk sniegt tikai pēc vairākiem gadiem, un pirmos nopietnos secinājumus varam izdarīt jau šogad. Pirmkārt, pieaug to uzņēmumu skaits, kuri piedalās lai novērtētu savu esošo sniegumu, nevis gūtu atzinību.

Otrkārt, salīdzinot ar pilotprojektu 2010. gadā, līdzšinējie dalībnieki būtiski uzlabojuši savu sniegumu, ņemot vērā ekspertu līdzšinējos ieteikumus, tāpēc šogad esam sagaidījuši pirmo platīna kategorijas uzņēmumu un jaunpienācējus zelta kategorijā. Rezultātā Latvijā veidojas arvien lielāka plaisa starp uzņēmumiem, kuri domā ilgtspējas un atbildības kategorijā, un „vidējo” uzņēmumu. Neskatoties uz pozitīvajām tendencēm, ir virkne virzienu, kuros joprojām iespējama ievērojama izaugsme: augstāka uzņēmumu atklātība, piegādātāju izvēle un attīstība, kā arī saziņas trūkums ar darbiniekiem un klientiem.”

Apzinoties ilgtspējīgas uzņēmējdarbības nozīmi valsts attīstībā kopumā, Ilgtspējas indeksa dalībniekus pasākumā sveica arī labklājības ministre Ilze Viņķele, pasniedzot īpašu atzinību Ģimenei draudzīgajiem komersantiem, vides un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs apbalvoja SIA Cemex par ieguldījumu ilgtspējīgas sabiedrības un reģiona attīstībā, savukārt ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce pasniedza atzinības rakstu AS Latvenergo utt, uzslavējot to apņēmību, ilgtermiņa skatījumu uz savu attīstību un iedrošinot arī citus uzņēmumus pievienoties Ilgtspējas indeksam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses