Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

KP: Moller nav pārkāpusi likumu, laužot līgumu ar Auto Īle un Herbst

Konkurences padome (KP) nolēmusi neierosināt pārkāpuma lietu pret Moller Baltic Import, jo, laužot līgumu ar SIA Auto Īle un Herbst, Moller aizsargājis Volkswagen automobiļu ražotāja Eiropas Savienības (ES) normatīvajos aktos paredzētās tiesības liegt tirgot savus auto nepilnvarotiem tālākpārdevējiem.

KP priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Dzintars Striks pauda nožēlu, ka pārkāpto līguma saistību dēļ negatīvi ietekmēta ilggadēja, stabila uzņēmuma darbība, tomēr šajā gadījumā konkurences tiesību pārkāpums nav noticis.

"Laužot līgumu ar vietējo izplatītāju, Moller izmantojis savas tiesības šādi rīkoties, lai pildītu Volkswagen automašīnu ražotāja prasības attiecībā uz tā automašīnu izplatīšanas nosacījumiem," sacīja Striks.

Kā skaidroja KP pārstāve Inita Kabanova, Volkswagen jaunu automašīnu tirdzniecība visā ES vienotajā tirgū notiek selektīvās izplatīšanas tīklā - ražotājs apņemas pārdot Volkswagen automašīnas tikai pēc noteiktiem kritērijiem izvēlētiem izplatītājiem, savukārt izplatītāji no savas puses apņemas tālāk nepārdot šīs automašīnas nepilnvarotiem izplatītājiem.

Moller līgumu ar Auto Īle un Herbst lauza pēc tam, kad konstatēja, ka Auto Īle un Herbst nebija izpildījusi savu līgumā noteikto pienākumu un vairākkārt pārdevusi automašīnas nepilnvarotiem tālākpārdevējiem. Par konstatētajiem līguma pārkāpumiem Auto Īle un Herbst tika brīdināta un saņēma līguma uzteikumu. Attiecīgi pēc uzņēmumu faktiskās rīcības analīzes KP secināja, ka nedz līguma laušanas veids, nedz būtība nesatur konkurences tiesību pārkāpumus.

Tiesības auto ražotājiem veidot selektīvas izplatīšanas tīklu un attiecīgi ierobežot izplatītāju iespējas tirgot automašīnas nepilnvarotiem tālākpārdevējiem paredz īpaša ES regula, kas bez izmaiņām būs spēkā vēl vismaz līdz 2013.gada 31.maijam.

"Padziļināti izvērtējot situāciju, KP arī neguva apstiprinājumu Auto Īle un Herbst paustajām bažām, ka, auditā iegūstot informāciju no izplatītāja, Moller pārkāpusi Konkurences likumā noteikto vienošanās aizliegumu. Tomēr, lai noskaidrotu, vai, iegūstot konkurējoša uzņēmuma komercinformāciju, Moller nav pārkāpusi negodīgas konkurences aizliegumu, Auto Īle un Herbst var vērsties tiesā, kuras kompetencē ir šādu jautājumu izskatīšana," sacīja Kabanova.

Jau ziņots, ka no šā gada 26.marta ilggadējs Volkswagen automašīnu tirgotājs SIA Auto Īle un Herbst pārstājis pārdot šīs markas vieglos automobiļus, bet turpmāk tirgos "Volkswagen" komerctransportu un nodrošinās servisa pakalpojumus.

Jau ziņots, ka Volkswagen automašīnu importētājs Baltijas valstīs Moller šā gada sākumā lauzis līgumu ar SIA Auto Īle un Herbst par Volkswagen vieglo auto tirdzniecību Latvijā.

Rezultātā Auto Īle un Herbst vērsās Vidzemes priekšpilsētas tiesā pret Moller par nepamatotu dīlera līguma uzteikumu.

Auto Īle un Herbst dibināts 1993.gada 8.oktobrī un līdz 2006.gada pavasarim bija Latvijas-Vācijas kopuzņēmums.

Latvijas automobiļu tirgū Auto Īle un Herbst piedāvā gan jaunas, gan lietotas Volkswagen automašīnas, kā arī to rezerves daļas, un nodrošina to tehnisko apkopi un remontu.

Firmas.lv informācija liecina, ka Siguldā reģistrētā uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Māris Īle.

Pērn auto tirgotājs nopelnījis 447 122 latus, bet apgrozījums audzis no 11,38 miljoniem latu 2010.gadā līdz 22,72 miljoniem latu pērn.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses