Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Krītoties apģērbu, pārtikas un transporta cenām, par 1,7% aug patēriņa līmenis

Šā gada jūlijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūliju, bija par 1,7% augstāks, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2012. gada jūlijā, salīdzinot ar 2012. gada jūniju, samazinājās par 0,5%. Precēm cenas saruka par 0,7%, bet pakalpojumiem pieauga par 0,1%. 2011. gada jūlijā, salīdzinot ar 2011. gada jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,3%.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu pārmaiņām jūlijā bija cenu kritumam apģērbiem un apaviem, pārtikai, transportam, kā arī cenu kāpumam mājoklim, viesnīcām un restorāniem.

Saistībā ar sezonas preču izpārdošanu apģērbiem cenas saruka par 5,9% un apaviem - par 6,3%.

Pārtikas cenām lielākais samazinājums bija dārzeņiem (-7,3%), gaļai un gaļas izstrādājumiem (-1,5%), pienam un piena produktiem (-1,1%), cukuram un saldumiem (-1,1%).

Savukārt dārgāki kļuva augļi (+2,4%), tēja un kafija (+3,0%), kā arī maize (+0,6%).

Vidējais cenu līmenis samazinājās degvielai (-1,7%) un autotransportam (-0,8%). Toties cenas kāpušas pasažieru gaisa transportam (+4,4%).

Cenu samazinājumu telekomunikāciju pakalpojumiem galvenokārt ietekmēja pievienotās vērtības nodokļa likmes izmaiņas, kā rezultātā lētāki kļuva fiksētie telekomunikāciju pakalpojumi (-0,8%), mobilo telekomunikāciju pakalpojumi (-0,8%) un interneta pieslēguma pakalpojumi (-2,7%).

Cenas palielinājušās siltumenerģijai (+4,7%), dabas gāzei (+4,6%) un dzīvokļu īres maksai (+1,7%). Lētāka kļuvusi elektroenerģija (-0,8%), cietais kurināmais (-0,6%) un citi ar mājokli saistītie komunālie maksājumi (-0,7%).

Turpinoties tūrisma sezonai, cenas palielinājās kafejnīcās un restorānos par 0,6%, kā arī viesnīcu pakalpojumiem par 3,0%.

Jūlijā pievienotās vērtības nodokļa izmaiņas atspoguļojās galvenokārt daļai pārtikas un īslaicīgas lietošanas nepārtikas preču, autotransporta, energoresursu, sakaru un regulējamo pakalpojumu cenās.

Šā gada jūlijā vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūliju1), bija par 1,7% augstāks. Precēm cenas pieauga par 1,6%, bet pakalpojumiem - par 2,0%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses