Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Laiks mainīt domāšanu

Vairāk nekā 60% centienu radīt jaunus produktus nesasniedz tirgu. Šajos 60% ietilpst virkne produktu, kuru pamatā ir bijušas lieliskas idejas, taču ir skaidrs, ka ar ideju vien nepietiek un ir nepieciešama arī efektīva tālāko procesu darbība. Procesu efektivizācija uzņēmumā ir nepieciešama jau brīdī, kad viss šķiet kārtībā, pirms lielām pārmaiņām.

Nereti no uzņēmumiem var dzirdēt, ka «mēs neesam bankrotējuši, mums ir ērti, netraucējiet mūs», taču tā var būt maldinoša veiksme no iepriekšējiem periodiem jeb inerces rezultātā radies rezultāts. Savukārt citi uzņēmumi jau apzinās savas kļūdas un vājos punktus, taču nespēj tam rast risinājumu. Līdz ar to procesu efektivizāciju uzņēmumā var iedalīt trīs posmos – problēmas identificēšana, risinājuma meklēšana un spēja to pielietot arī turpmāk.

Organizācija Iespējamā misija nolēma pievērsties jaunam izaicinājumam darbā ar pirmsskolas skolotāju izglītības programmu un pašvaldībām. Jaunā projekta sākšana tika izvēlēta kā problēma jeb izaicinājums, ko risināt mūsu, Emergn, vadītajos semināros organizācijas vadības komandai. Semināru laikā kopīgi tika veikta biznesa modeļa sastādīšana, tika identificēti klientu segmenti, kur vienam no segmentiem tika veikta klienta profila sastādīšana, identificējot klienta veicamos uzdevumus, problēmas un ieguvumus. Tāpat tika sastādīta klienta "ceļojuma karte", ar kuras palīdzību tika noteikts, kuros darbības posmos rodas potenciālās problēmas un kāda ir to prioritāte. Šāda sistemātiska modeļa izmantošana var ievērojami efektivizēt procesus, turklāt modelis ir noderīgs arī citiem projektiem.

Viena no jaunākajām tendencēm efektīvai rezultātu sasniegšanai ir domāšanas un pieejas maiņa, konkrētāk, pāreja no projektu uz produktu domāšanu. 

Projektu domāšana līdz šim ir plaši izplatīta pieeja dažādos uzņēmumos. Projektā ir zināmi termiņi, budžets un konkrēts plāns. Tas ir taktisks līmenis ar konkrētiem soļiem. Lai gan procesi uzņēmumā pieprasa zināmu strukturētību, projektu domāšana tiecas uz noteiktību, kas ne vien teju nav iespējama, bet arī ierobežo iespēju nonākt pie labākā rezultāta. 

Turpretī produktu domāšana sevī ietver ilgtermiņa skatījumu, reizē paredzot pielāgošanos procesa laikā. Kā uzskatāmus piemērus šai domāšanas maiņai var minēt finansējumu – projektu domāšanai tas ierasti varētu būt atvēlēts vienam gadam, savukārt produktu pieejā tas tiktu dalīts īsākos laika posmos, ik pa dažiem mēnešiem pārliecinoties, vai tas ir atbilstošs. Tāpat projekta izdošanos mēra pēc iekļaušanās termiņā un budžetā, taču produkta veiksme mērāma klientu apmierinātībā, peļņā un iegūtajā tirgus daļā. Šī pāreja sevī iemieso mūsdienās visnoderīgāko uzņēmuma faktoru – spēju adaptēties, par ko stāstījām arī Iespējamās misijas komandai

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses