Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Man Tess veiks pasākumus gaisa piesārņojuma ierobežošanai Sarkandaugavā

SIA Man Tess ir izstrādājusi pasākumu plānu vides drošības uzlabošanai un jau ir uzsākusi tā īstenošanu, samazinot vides, tostarp gaisa piesārņošanas riskus, lai nepieļautu nepatīkamu un iedzīvotājiem bīstamu smaku izplatību Sarkandaugavā, informē Man Tess valdes priekšsēdētājs Kārlis Andersons.

Izstrādātais plāns ir iesniegts Valsts vides dienesta Lielrīgas reģionālajai vides pārvaldei.

"Savu darbību mēs attīstīsim trijos galvenajos virzienos – uzlabosim darbības kvalitāti termināļa iekšienē, cik vien iespējams samazinot pārkraujamo produktu un atmosfēras kontakta laiku, bīstamo kuģu kraušanu pārvietosim tālāk no dzīvojamiem rajoniem – uz Kundziņsalu, kā arī intensīvāk strādāsim ar sabiedrību, operatīvi reaģējot uz saņemtajiem signāliem un pārtraucot darbību, tiklīdz tiks saņemti brīdinājumi par iespējamu piesārņojumu," solīja K. Andersons.

Andersons atzina problēmu esamību un gaisa piesārņojuma iespējas, kas var rasties naftas produktu pārkraušanas darbu laikā, taču norādīja, ka ekoloģijas jautājumi bieži vien tiek aktualizēti konkurences cīņā, lai pamatoti vai nepamatoti radītu problēmas konkurentiem.

Uzņēmuma vadītājs uzsvēra, ka šajā Rīgas teritorijā ir 6 uzņēmumi, kuri veic vairāk vai mazāk piesārņojošu darbību, apkārtnē ir četri naftas termināļi, un no vides piesārņojuma viedokļa ir daudz nerisinātu jautājumu. Visiem uzņēmumiem tehnoloģijas ir aptuveni vienādas, un īpaši nelabvēlīgos apstākļos tās nenodrošina visu vides prasību ievērošanu. Problēmas jārisina kompleksi, un tas nav viena uzņēmuma spēkos.

Tāpat uzņēmums norāda, ka Valsts vides dienests nav spējis nodrošināt operatīvu informācijas saņemšanu par gaisa piesārņojumu, precīzu datu fiksēšanu un piesārņojuma avota noteikšanu. "Publiski informācija par paaugstinātu gaisa piesārņojuma līmeni ir pieejama tikai no iekārtas Tvaika ielā, kura turklāt ir uzstādīta neatbilstoši MK noteikumiem. Savukārt informāciju par paaugstinātu piesārņojuma līmeni uzņēmumi saņem tikai divas stundas pēc reālā piesārņojuma brīža, turklāt nav skaidrs, tieši kura uzņēmuma darbības rezultātā tas ir noticis.

"Ja mēs operatīvi saņemtu informāciju, tādos gadījumos varētu tūlīt pārtraukt iekraušanas darbus un nepieļaut piesārņojuma izplatīšanos. Diemžēl pašlaik notiek vainīgo meklēšana jau pēc tam, kad negadījums ir noticis," skaidroja K. Andersons.

Uzņēmumam jau tuvākajā laikā būs bezmaksas telefona numurs ar ieraksta funkciju, kas ļaus saņemt un analizēt informāciju no iedzīvotājiem. Tāpat ir paredzēta meteostacijas iegāde, kas dos iespēju operatīvi prognozēt laika apstākļus, vēja virzienu un saņemt citus datus.

K. Andrsons skaidro, ka pašlaik uzstādītās Valsts vides dienesta mērierīces dati nav ticami. Eksperiments, kuru uzņēmums veica 8. jūnijā, liecina, ka naktī no 25. uz 26. maiju fiksēto paaugstināto benzola koncentrācijas līmeni nevarēja izraisīt produkts, kuru pārkrāva Man Tess, jo tajā vispār neesot bijis tik augsts benzola saturs, kādu uzrādījusi ierīce.

Tāpat paredzēta virkne tehnoloģisku uzlabojumu, piemēram, papildu vāki cisternām, kas ļaus samazināt pārkraujamo produktu kontaktu ar atmosfēru. Kopējās investīcijas, kas nepieciešamas plāna realizēšanai, ir aptuveni 200 000 latu.

"Piesārņojuma efektīvu ierobežošanu var novērst tikai tvaika savākšanas iekārtu uzstādīšana visos termināļos Sarkandaugavā un citur Rīgas ostā, taču tam nepieciešamas ievērojamas papildu investīcijas. Tas pašlaik katram atsevišķam uzņēmumam nav pa spēkam, tāpēc Man Tess ir nācis klajā ar iniciatīvu vairākiem termināļiem aicināt Rīgas Brīvostu koordinēt pasākumus, kuru rezultātā tiktu atrasts efektīvākais un saimnieciski izdevīgākais risinājums," stāsta uzņēmuma vadītājs.

SIA Man Tess ir Rīgas Brīvostas uzņēmums, kas jau kopš 1990. gada darbojas Sarkandaugavā un Kundziņsalā. Kopš 2011. gada maija tas pieder Nīderlandes uzņēmumam Alandam Capital.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses