Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +7 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Mazā, bet indīgā biznesa zivs

Latvijas uzņēmējdarbības vidē ir liels īpatsvars mazo un vidējo uzņēmumu (MVU), no kuriem daudzi ir pavisam mazi mikrouzņēmumi. Izaugt līdz lielam uzņēmumam ir iespējams, bet tas prasa laiku un darbu.

Atšķirību starp mazo, vidējo un lielo uzņēmumu nosaka normatīvais regulējums, kas definē darbinieku skaitu, finansiālo apgrozījumu un citus aspektus, kas ir svarīgi faktori, attīstoties no MVU par lielu uzņēmumu. Mēs mācām mūsu studentiem nebaidīties riskēt, kā arī lolot drosmīgas idejas, lai, sākot biznesu MVU sektorā, laika gaitā varētu izveidot lielu uzņēmumu. MVU kā mazai zivtiņai milzīgā okeānā starp spēcīgām haizivīm ir jāspēj tikt galā ar to izaicinājumiem pilno dzīvi, kāda šādā vidē ir. Ir jākļūst par mazu, bet indīgu zivi, lai lielās haizivis neaiztiek. Būtībā ir skaidrs, ka nekāda draudzēšanās un sadarbība šādā vidē nepastāv. Katrs strādā par sevi. 

Te ir stāsts par stratēģijas izvēli, par to virzienu, ar kādiem inovatīviem risinājumiem mēs savus produktus pilnveidojam, ar ko mēs ienākam tirgū. Lieliski paraugi ir start-up uzņēmumi jeb jaunuzņēmumi, piemēram, uzņēmums Printful. Tas ir pilnvērtīgs veiksmes stāsts, kas no maza start-up uzņēmuma kļuvis par pasaulē atpazīstamu dinozauru un kvalitatīvi konkurētspējīgu uzņēmumu, turklāt sekmīgi radot arī patīkamu vidi saviem darbiniekiem.

Taču kopumā Latvijā daudzi uzņēmumi negrib mainīties – esam ieslīguši rutīnā. Mēs neskatāmies uz situāciju kā vizionāri, bet dzīvojam šodienai. Neredzam savu produktu pēc 15–20 gadiem, bet tikai to, kas notiek šobrīd. Rutīnai ir gan psiholoģiski, gan digitāli iemesli. Lai mazinātu rutīnas ietekmi, mums jāizmanto jau esošie resursi produktīvāk. Resursu izmantošana un pārvaldība ir ikdienas uzņēmējdarbības pamats, un ir jāvērtē, kā uzņēmums izskatās attiecībā pret citiem uzņēmumiem.

Vidēji cilvēks savu potenciālu darbā realizē ap 40%, bet vajadzētu ap 70%, un lielā mērā tas ir atkarīgs no tā, vai personālvadība ir vērsta uz darbinieku izaugsmi. Līdz tam, protams, pašam uzņēmumam jāizaug, bet tas ir īstais ilgtermiņa attīstības virziens. 

Konkurētspēja ir svarīga katram uzņēmumam, ir jāatrod savas stiprās puses, mazās un efektīvās nišas. Vai mēs zinām, kas ir krīze un risku vadība? Vai mēs efektīvi komunicējam ar personālu? Vai ir atgriezeniskā saite un divvirzienu komunikācija? Šiem un līdzīgiem jautājumiem jāseko līdzi nepārtraukti.

Tad, kad MVU klienti izsaka tūkstošiem daudzveidīgu prasību, svarīgi ir izfiltrēt tās prasības, kuras uzņēmumam ilgtermiņā var palīdzēt uzlabot darba kvalitāti. Jābūt elastīgiem, visu laiku jāpielāgojas tam, par ko patiesībā klients ir gatavs maksāt. Ir jākomunicē gan ar potenciālajiem, gan esošajiem klientiem, turklāt jākomunicē nepārtraukti. Tieši šī komunikācijas procesa rezultātā arī saprotam, kur jāveic uzlabojumi un kas jāmaina.

Turklāt jāatceras, ka uzņēmumam darbā ar klientiem pats svarīgākais ir saprast, ko klients vēlas, un tieši to arī viņam piedāvāt!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses