Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Nākamnedēļ varētu vienoties par vienota ES patenta ieviešanu

Pēc nākamajā trešdienā, 4. jūlijā, paredzētā Eiropas Parlamenta balsojuma Eiropas Savienība pēc 30 gadu ilgušiem centieniem varētu beidzot ieviest vienotu patentu sistēmu, ziņo EP Informācijas birojs Latvijā.

Deputāti balsos par 2011. gada decembrī panākto neoficiālo vienošanos ar Padomi. Jaunā ES patentaizsardzības sistēma izmaksās daudz lētāk un būs daudz vienkāršāka par pašreizējo sistēmu, kad patents jāreģistrē ikvienā dalībvalstī. Deputāti panākuši sistēmas pielāgošanu arī mazo uzņēmumu vajadzībām.

Jaunais ES patents būs izdevīgāks un efektīvāks par pašreizējo sistēmu indivīdu un uzņēmumu izgudrojumu aizsardzībai. Eiropas Komisija norāda, ka pēc jaunās sistēmas, ja tā tiks pilnībā piemērota, ES patents izmaksāt 680 eiro, tas ir, gandrīz trīsreiz lētāk nekā ASV patents, kurš maksā 1850 eiro.

Pašlaik, lai aizsargātu savus izgudrojumus visā ES teritorijā, izgudrotājiem ir jāreģistrē patents ikvienā ES dalībvalstī ar Eiropas patentu biroja starpniecību. Minētā sistēma ir sarežģīta un rada izmaksas, īpaši tulkošanas izmaksas, kuru dēļ patenta aizsardzība ES izmaksā pat līdz 10 reizēm dārgāk nekā patenta aizsardzība ASV.

Jaunā sistēma sniegs vienotu patenta aizsardzību, ievērojami samazinot izmaksas un palīdzot ES uzņēmumiem uzlabot konkurētspēju.

Pagājušā gada decembrī Parlamenta un Padomes sarunu grupa vienojās par tā saukto ES patenta paketi — tiesību aktiem, kas attiecas uz vienoto patentaizsardzību, tulkošanas kārtību un vienotu tiesas sistēmu patentu strīdu izskatīšanai. No Eiropas Parlamenta puses sarunas piedalījās deputāti Klaus-Heiner Lehne (EPP, DE), Bernhard Rapkay (S&D, DE) un Raffaele Baldassarre (EPP, IT).

Parlamentam izdevās panākt īpašus pasākumus ar mērķi veicināt mazo un vidējo uzņēmumu piekļuvi ES patentu tirgum, piemēram, spēcīgāku tiesisko aizsardzību un tulkošanas izmaksu pilnu kompensāciju.

Minētos tiesību aktus pieņem ar tā saukto "pastiprinātās sadarbības procedūru", kas ļauj noteiktām dalībvalstu grupām piemērot noteiktus tiesību aktus pat tad, ja visas dalībvalstis tiem nepiekrīt. Spānija un Itālija pagaidām izvēlējušās nepiemērot patentu tiesību aktus, tomēr tās jebkurā brīdī var pieņemt lēmumu iesaistīties. ES iestādes lēmumu par pastiprināto sadarbību pieņēma, lai varētu beidzot novest līdz galam likumdošanas procesu, kas bija ilgstoši iestrēdzis valodas jautājumu dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ūdens konflikti Eiropā

Sašutumu izsauc Eiropas Komisijas vilcināšanās pieņemt Ūdens iniciatīvu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses