Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pandēmijas stāvoklim paliekot nemainīgam, nauda airBaltic varētu beigties nākamā gada septembrī

Situācijai ar ceļošanas ierobežojumiem un kopējo Covid-19 izplatību Eiropā paliekot pašreizējā stāvoklī, Latvijas nacionālajai aviokompānijai airBaltic naudas līdzekļi varētu beigties nākamā gada septembrī, otrdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē pauda airBaltic izpilddirektors Martins Gauss.

Viņš pauda, ka aviokompānijas rīcībā pašlaik esot 184 miljoni eiro, un airBaltic strādā ar vidēji 3,5 miljonu eiro zaudējumiem nedēļā.

Gauss izteica cerību, ka situācija pavasarī uzlabosies, un vasarā airBaltic varētu atsākt lidojumus līdzīgā apjomā, kā tas tika darīts 2019.gadā. Gadījumā, ja tas nenotiks, Gauss ieskicēja divus iespējamos variantus lidsabiedrības glābšanai. Pirmais no tiem ir vēl plašāka darbinieku atlaišana, ko pašlaik nevar īstenot, jo darbiniekiem ir jābūt sagatavotiem darbam gadījumā, ja epidemioloģiskā situācija uzlabotos. Otrs iespējamais scenārijs ir papildu finansējuma lūgšana valstij, kas atkārtoti kā opcija būtu jāvērtē pavasarī, jau prognozējot potenciālos ieņēmumus vasaras periodam un tā brīža Covid-19 izplatību Eiropas valstīs.

airBaltic izpilddirektors Saeimas komisijā atgādināja, ka 250 miljonus eiro vērtais Latvijas valsts ieguldījums airBaltic pamatkapitāla palielināšanai saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) lēmumu Latvijas valstij jāatgūst piecu līdz septiņu gadu laikā. To plānots panākt, atjaunojot lidsabiedrības darbību pilnā apjomā.

Sēdē pozitīvu viedokli par valsts ieguldījumu airBaltic pamatkapitālā 250 miljonu eiro apjomā pauda Saeimas deputāti Krišjānis Feldmans (JKP) un Juris Pūce (AP). Tāpat Satiksmes ministrijas, Finanšu ministrijas, Valsts kases un Valsts kontroles pārstāvji dalījās ar savu pārstāvēto institūciju darbu airBaltic pamatkapitāla palielināšanas vērtēšanā.

Jau vēstīts, ka EK pēc vairāku mēnešu izvērtēšanas jūlija sākumā atbalstīja Latvijas valdības lēmumu airBaltic pamatkapitālā ieguldīt 250 miljonus eiro, lai sniegtu atbalstu Covid-19 krīzes pārvarēšanai. 4.augustā finansējums tika ieguldīts un airBaltic pamatkapitāls sasniedza 506 472 824 eiro.

airBaltic koncerna apgrozījums Covid-19 pandēmijas ietekmē šogad deviņos mēnešos bija 120,345 miljoni eiro, kas ir par 69,4% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Savukārt airBaltic auditētais apgrozījums pagājušajā gadā bija 503,281 miljons eiro, kas ir par 23,1% vairāk nekā 2018.gadā, taču kompānija cieta zaudējumus 7,729 miljonu eiro apmērā pretstatā peļņai gadu iepriekš.

Latvijas valstij pieder 96,14% balsstiesību airBaltic kapitālā, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam Aircraft Leasing 1 - 3,86%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Brauc pie kaimiņiem

Mūsu valstī tūrisma industrija atgūstas lēnāk nekā Igaunijā.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses