Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Plāno palielināt vecāku nākotnes pensijas

Labklājības ministrija (LM) rosina no nākamā gada dubultot obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai vecākiem, kuri kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam. Tādējādi palielināsies arī vecāku nākotnes pensijas kapitāls par laiku, kad kopts bērns līdz pusotra gada vecumam.

Atbilstoši LM iecerei, plānots, ka pensiju apdrošināšanai veiks iemaksas 20 % apmērā no 100 latiem mēnesī. Nākamgad palielinātās sociālās iemaksas paredzēts veikt par 21 953 cilvēkiem mēnesī. Pašreiz iemaksas veic no 50 latiem mēnesī.

Vecuma pensijas apmērs ir atkarīgs no cilvēka uzkrātā pensijas kapitāla, ko veido veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, un pensionēšanās vecuma. Tādējādi, jo lielāks ir pensijas kapitāls, jo lielāka būs vecuma pensija. Palielinot veiktās sociālās apdrošināšanas iemaksas, palielināsies vecāku pensijas kapitāls.

Aprēķini liecina, ka šāda risinājuma ieviešanai, sākot ar 2013. gadu, papildu ik gadu no valsts pamatbudžeta nepieciešams finansējums 1,48 miljonu latu apmērā.

Iepriekšminēto paredz LM izstrādātais Informatīvais ziņojums Par papildu atbalstu pie pensijas par izaudzinātajiem bērniem, kas ceturtdien, 12.aprīlī, izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāpieņem valdībā.

Pēc informatīvā ziņojuma pieņemšanas valdībā LM izstrādās grozījumus Ministru kabineta Noteikumos par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no valsts pamatbudžeta un valsts sociālās apdrošināšanas speciālajiem budžetiem. Plānots, ka lēmumu par valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu minētajai iecerei valdība pieņems 2013.gada budžeta sagatavošanas laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses