Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Rail Baltica projekta realizēšanai svarīgi ir panākt 85% ES līdzfinansējum

Šaursliežu dzelzceļa _Rail Baltica _projekta realizēšanai svarīgākais ir panākt 85% Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu un ir iespējas šādus līdzekļus projektam arī piešķirt, šodien preses konferencē sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) un Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks, transporta komisārs Sīms Kallass.

Dombrovskis skaidroja, ka līdzfinansējuma nodrošināšana 85% apjomā ir svarīgs priekšnosacījums, lai Rail Baltica projektu realizētu. Tāpat premjers uzsvēra, ka nepieciešams pilnveidot provizorisko Rail Baltica piedāvājumu, izveidojot dzelzceļa savienojumu arī ar Rīgas lidostu un ostu.

Kallas skaidroja, ka līdzfinansējuma apjoms 85% jau tagad priekšlikumos esot ietverts, pagaidām gan neesot apstiprinātas finanšu programmas. Taču esot visas iespējas šādu finansējumu saņemt.

Domrovskis arī norādīja, ka  dzelzceļa līnijas Rīga-Maskava projektam tiek analizēts ekonomiskais pamatojums, taču šim projektam nevienā dokumentā nav paredzēts ES finansējums.

Abas amatpersonas uzvēra, ka svarīgi noteikt projektus, kas tiks realizēti programmā Savienojot Eiropu. Plānots projektus izvēlēt Dānijas prezidentūras laikā. Kā ziņots, šai jaunajai programmai nākamā finanšu periodā paredzēts 50 miljardus eiro jeb 35,14 miljardus latu liels finansējums. Kallas atzina, ka šī viena no lielākajām ES investīciju programmām.

Dombrovskis savukārt norādīja, ka būtiski, lai Eiropas transporta tīkla (TEN-T) programmā no kartes nepazustu jau iepriekš apstiprinātie projekti, īpaši tas attiecoties uz Austrumu-Rietumu projektiem, īpaši uz virzienā uz Krieviju un Baltkrievijas robežu.

Kā ziņots, šonedēļ divu dienu darba vizītē Latvijā ieradies EK priekšsēdētāja vietnieks transporta komisārs Sīms Kallass.

Komisāram plānota tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, satiksmes ministru Aivi Roni, kā arī vairāku Saeimas komisiju vadību, lai apspriestu Latvijai svarīgu transporta projektu, tostarp dzelzceļa Rail Baltica īstenošanu, kā arī EK piedāvājumu Eiropas Savienības (ES) budžetam 2014.-2020.gadā.

Kallass šos jautājumus apspriedīs arī ar nozares ekspertiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Nākamajā budžeta periodā EK līdzās līdzšinējiem ES fondiem ierosinājusi izveidot jaunu, 50 miljardus eiro jeb 35,14 miljardus latu vērtu programmu Savienojot Eiropu, kas paredzēta ES nozīmes infrastruktūras projektiem transportā, enerģētikā un informācijas tehnoloģijās. Tās laikā uz finansējumu varēs pretendēt arī divi Latvijai nozīmīgi transporta projekti - ātrgaitas dzelzceļa līnija Rail Baltica un dzelzceļa līnijas uzlabošana no Ventspils līdz Krievijas un Baltkrievijas robežām.

Rail Baltica projektā ES valstis varēs pretendēt uz finansējumu detalizētai izpētei sliežu ceļu savietojamībai, līnijas būvniecības darbiem, kuri sāksies pirms 2020.gada, kā arī savienojumu būvēšanai ar ostām un lidostām. Otrajā projektā finansējums paredzēts vienīgi esošā sliežu ceļa uzlabošanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses