Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Rīgā simtlatnieku programmā iesaistīti 1302 bezdarbnieki

Rīgas pašvaldība projekta Algoti pagaidu sabiedriskie darbi jeb tā saucamās simtlatnieku programmas ietvaros ir izveidojusi 1091 pagaidu sabiedrisko darbu vietu, bet no 1. februāra līdz 30. aprīlim algotajos pagaidu darbos Rīgā pavisam bijuši iesaistīti 1302 bezdarbnieki, informē Rīgas dome.

No 1302 sabiedriskajos darbos iesaistītajiem darbiniekiem 238 jeb 18.3% darbu pārtraukuši. Galvenie darba pārtraukšanas iemesli bijuši neattaisnoti kavējumi vai iekšējās kārtības noteikumu pārkāpumi un veselības problēmas, bet 26 gadījumos algotajos darbos iesaistītie atraduši pastāvīgu darbu.

Algoti pagaidu sabiedriskie darbi tiek organizēti, lai sniegtu atbalstu bezdarbniekiem, kuri nesaņem bezdarbnieka pabalstu un ir reģistrēti Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) vairāk nekā 6 mēnešus. Algotos pagaidu sabiedriskajos darbos 12 mēnešu periodā bezdarbnieks secīgi vai ar pārtraukumiem tiek nodarbināts ne ilgāk kā četrus mēnešus.

Rīgas pašvaldībā projektu koordinē Labklājības departaments, projektā iesaistītas septiņas institūcijas: Izglītības, kultūras un sporta departaments (izveidotas 200 darba vietas), Labklājības departaments (izveidotas 216 darba vietas), Satiksmes departaments (60 darba vietas), Mājokļu un vides departaments (270 darba vietas), Austrumu izpilddirekcija (150 darba vietas), Pārdaugavas izpilddirekcija (90 darba vietas), Ziemeļu izpilddirekcija (105 darba vietas).

Algoto pagaidu sabiedrisko darbu ietvaros nodarbinātie galvenokārt veic mazkvalificētus darbus un strādā kā palīgstrādnieki, dežuranti, remontstrādnieki, telpu, ēku un teritoriju uzraugi, tīrītāji, tehniskie strādnieki, sētnieki, virtuves strādnieki, apkopēji, gadījuma darbu strādnieki, utt. Lielākā daļa projekta dalībnieku iesaistīta dažādu pilsētas publisko teritoriju sakopšanas darbos, piemēram, izglītības iestāžu, sociālās aprūpes centru, bibliotēku, muzeju, kapu, bērnu laukumu, kā arī dažādu pašvaldības iestāžu telpu uzkopšanas, labiekārtošanas un saimnieciskajos darbos. Bezdarbnieki ir iesaistīti arī palīgdarbos sociālajā aprūpē, palīdzot mazkustīgiem sociālās aprūpes centru klientiem ikdienas aprūpē, pavadot klientus ar kustību traucējumiem un veicot citus palīgdarbus.

Projekta ietvaros katrs nodarbinātais saņem atlīdzību 100 latus mēnesī, ja nostrādājis visas mēneša darba dienas. Bezdarbniekam, ja nepieciešams, tiek apmaksāta obligātā veselības pārbaude 20 latu apmērā, kā arī NVA veic nelaimes gadījumu apdrošināšanu darba vietā un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas pensiju apdrošināšanai. Saskaņā ar līgumiem, kas parakstīti starp pašvaldības institūcijām un NVA, līdz 31.martam projekts tiek finansēts no valsts budžeta, pēc 31.marta no Eiropas Sociālā fonda.

Pašvaldība, organizējot algotos darbus, nodrošina bezdarbniekus ar darbu veikšanai nepieciešamo inventāru un materiāliem, darbu vadītājus un koordinatorus, kuri organizē praktisko apmācību, palīdz bezdarbniekiem nostiprināt un uzturēt darba iemaņas, veic kontroli pagaidu darbu laikā, kārto apdrošināšanas atlīdzībai nepieciešamos dokumentus, ja ar bezdarbnieku darba laikā ir noticis nelaimes gadījums. Lai nodrošinātu šo pašvaldības pienākumu izpildi, Rīgas dome 2012. gadā līdzfinansē projektu Ls 325 462 apmērā.

Lai iesaistītos algotajos pagaidu darbos, vispirms jāvēršas NVA. Bezdarbnieki pagaidu darbos tiek iesaistīti rindas kārtībā. Pēc NVA aģenta uzaicinājuma bezdarbnieks NVA saņem norīkojumu uz konkrētu pagaidu darba vietu pašvaldībā un tiek informēts par līguma slēgšanas vietu un laiku.

Top komentāri

Skolnieciņš
S
Sveicināti, te Latvju Skaudības Dievs Skolnieciņš! Simtlatnieku programma ir latviešu tautas genocīds! Simtlatnieku programma ir ņirgāšanās par cilvēkiem! #Simtlatnieki #SociālāNoslāņošanās #Neoklaušas #Neofeodālisms #SimtlatniekuProgramma #Simtlatnieks #TrūcīgāStatuss #Nabadzība Cieņā, Skolnieciņš
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Elektroenerģijas balansēšanas tirgus nākotne

Latvijā ilgu laiku niecinātās un kritizētās, savulaik OIK apkarošanas rezultātā izslēgtās ar dabasgāzi darbināmās koģenerācijas stacijas tagad var izrādīties vērtīgs elektroenerģijas ba...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses