Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Uz Ziemeļvalstu tirgu

E-komercija pēc Covid-19 pandēmijas laikā piedzīvotā, straujā kāpuma teju 40% apmērā, ir atgriezusies attīstības tempā ar izaugsmi vidēji 20% robežās gadā.

Latvija ir maza valsts ar šauru tirgu, līdz ar to uzņēmējiem ir jādomā par darbības paplašināšanu ārvalstīs. Ir jāmeklē jaunas iespējas. Viena no tādām ir preču eksportēšana uz Lietuvu un Igauniju, kas jau notiek, tirdzniecības centra internetā 220.lv Marketplace platformas pārdevējiem labākos rezultātus uzrādot tieši Lietuvā. Tomēr ir pienācis laiks raudzīties arī Ziemeļvalstu virzienā, kur ir izredzes kāpināt darbības apjomu, eksportējot preces uz Somiju.

Somijas e-komercijas tirgus potenciālu apstiprina PostNord e-komercijas 2022. gada pētījuma dati par Ziemeļvalstu patērētājiem, kuri labprāt iepirkušies arī citu valstu interneta vietnēs. Proti, pētījums atklāj, ka 80–90% patērētāju visās Ziemeļvalstīs iesaistījušies pārrobežu e-komercijā. Somijas tirgū ar 220.lv Marketplace platformu darbojamies kopš maija. Esam secinājuši, ka, pārdodot preces Somijā, labāk norādīt garāku piegādes termiņu nekā nepiegādāt solītajā laikā. Somijā pircēji ir gatavi gaidīt preci ilgāk nekā pircēji Latvijā, taču pārdevējiem, organizējot piegādi, jāizvairās no kavēšanās.

220.lv Marketplace platformas darbības rezultāti pēc paplašināšanās Somijā arī apstiprina, ka pirmajos divos darbības mēnešos šajā ziemeļvalstī vidējais pircēja groza izmērs bija par aptuveni 65% lielāks nekā Baltijas valstīs. Somijā pircēji izvēlas kvalitatīvas un salīdzinoši dārgas preces, un tas jāņem vērā ikvienam, kurš plāno sākt preču pārdošanu šajā valstī. Vērtējot pirmo divu darbības mēnešu rezultātus Somijā, arī redzam, ka šīs valsts iedzīvotāji veikuši 12 000 pasūtījumu, no kuriem 3000 pasūtījumu saņēmuši Latvijas pārdevēji.

Raugoties no patērētāju viedokļa, Somiju droši var dēvēt par labklājības valsti, un tur pircēji lieliski apzinās savas tiesības, viņiem piemīt drosme pieprasīt viņu tiesību ievērošanu. Ja pircēji būs vīlušies preces kvalitātē, visdrīzāk viņi to atdos un otrreiz pie konkrētā pārdevēja vairs neiepirksies. Somijas iedzīvotāji mēdz arī ļoti detalizēti analizēt vairāku līdzīgu produktu īpašības, lai izvēlētos labāko, tāpēc katram produktam ir nepieciešams precīzs apraksts.

Apzinos, ka nav viegli būt veiksmīgam e-komercijā strādājošam pārdevējam Somijas tirgū, īpaši zinot, cik lielas atšķirības ir vērojamas Latvijas un Ziemeļvalstu pircēju paradumos. Tomēr mēs esam uz pareizā ceļa, un to apstiprina arī līdz šim sasniegtie rezultāti. Domāju, ka arī konkurences ziņā Baltijas valstu pārdevējiem ir zināmas priekšrocības, jo varam piedāvāt tikpat kvalitatīvus, ilgtspējīgus un oriģinālus produktus, kā piedāvā skandināvu ražotāji un pārdevēji, bet, iespējams, par zemākām cenām

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses