Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Viesnīcu un restorānu asociācija: Nozares uzņēmumu slēgšanai nav augšupejošas tendences

Viesmīlības uzņēmumi pašlaik seko līdzi situācijai, lai pieņemtu lēmumus par darbības turpināšanu vai pārtraukšanu, tomēr patlaban nozares uzņēmumu īslaicīgai slēgšanai vai bankrotam nav augšupejošas tendences, aģentūrai LETA atklāja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) izpilddirektore Santa Graikste.

Viņa skaidroja, ka nozares uzņēmumus skar gan elektrības un gāzes cenu pieaugums, gan arī produktu un pakalpojumu cenu pieaugums. "Vienlaikus jāatzīmē - pārtraucot darbu vienam viesmīlības uzņēmumam, ienākumus zaudēs virkne uzņēmumu, kas sadarbojas ar naktsmītni vai ēdināšanas uzņēmumu," uzsvēra asociācijas izpilddirektore.

Graikste pauda, ka, lai arī pašlaik nozares uzņēmumu slēgšanai nav augšupejošas tendences, tāda var veidoties brīdī, kad uzņēmēji sapratīs, ka tiem netiek paredzēts valsts atbalsts.

Kā norādīja Graikste, asociācija jau 2021.gada nogalē nosūtīja pirmo vēstuli valdībai un vērsa uzmanību uz ārkārtējo gāzes cenu pieaugumu, kas jau toreiz vairākiem uzņēmumiem sasniedza astoņas reizes. Arī šogad asociācija vairākkārt un kopā ar citiem nozares spēlētājiem uzrunājusi valdību, kā arī iesniegusi konkrētus priekšlikumus Ekonomikas ministrijā, kas tikuši apstiprināti.

"Saskaņā ar Saeimas 29.septembra lēmumu arī uzņēmumi var pretendēt uz atbalstu elektrībai. Bet daudz vērtīgāks būtu bijis lēmums, kas attiecas gan uz elektrību, gan gāzi," pauda Graikste, piebilstot, ka būtisks atbalsts šajā gadījumā būtu arī samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes piemērošana sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem.

Vaicāta par viesnīcām, asociācijas izpilddirektore atzina, ka uz šiem uzņēmumiem gāzes cenu pieaugums attieksies vēl lielākā mērā nekā uz restorāniem. Graikste skaidroja, ka viesnīcām ir sarežģītāka situācija, jo, pārtraucot viesnīcas darbu pat tikai uz nesezonas laiku, "iedarbināt" nākamajā pavasarī to būs daudz sarežģītāk nekā ēdināšanas uzņēmumam.

"Pagaidām nevaram teikt, ka veidojas tendence slēgt viesnīcas, tomēr tas var notikt, ja nebūs atbalsta pasākumu," atzīmēja Graikste.

Jau ziņots, ka LVRA un Latvijas Restorānu biedrība (LRB) vēstulē ekonomikas ministrei Ilzei Indriksonei (NA) un finanšu ministram Jānim Reiram (JV) aicina rast iespēju uz noteiktu laiku samazināt PVN likmi ēdināšanas pakalpojumiem.

LVRA un LRB vēstulē vērš uzmanību, ka liela daļa uzņēmēju ir smagas izvēles priekšā - turpināt uzņēmējdarbību apkures sezonā ar būtiskiem zaudējumiem vai slēgt uzņēmumus.

LVRA apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai, lai uzlabotu klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtotu Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvētu Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. Asociācija ir asociācijas "Viesnīcas, restorāni un kafejnīcas Eiropā" biedrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses