Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Latvijas komanda ar balvām atgriežas no pasaules velokurjeru čempionāta Šveicē

Šveices pilsētā Lozannā noslēdzies 21. pasaules čempionāts velokurjeriem. Sacensībās jau trešo gadu pēc kārtas piedalījās Latvijas velokurjeru komanda no SIA “Velokurjers”, ko pārstāvēja Raitis Reinis, Jānis Šteins, kā arī pasaules eksčempions cargo disciplīnā Jānis Belecks. Šveicē notiekošajā čempionātā šogad piedalījās aptuveni 500 dalībnieku no 26 valstīm, Baltijas valstis Latvija pārstāvēja vienīgā, vēsta divritenis.lv
Velokurjeru pasaules čempionāts ir lielākais velokultūras pasākums pilsētas riteņbraucējiem – velokurjeriem. Spēcīgākie, ātrākie un veiklākie kurjeri satiekas reizi gadā, lai pasaules konkurencē pārbaudītu savas spējas veikt uzdevumus, ar kādiem visbiežāk saskaras velokurjeri savā ikdienas darbā. Čempionāta organizatorisko pusi regulē Starptautiskā Velokurjeru federācija un tanī ietilpstošās nacionālās velokurjeru asociācijas. Sacensības ir ne tikai nozīmīgs starptautisks čempionāts pasaules labākajiem velokurjera amata pratējiem, bet tās arī sniedz iespēju iepazīties ar jaunākajām velobraukšanas un velokultūras attīstības tendencēm citos pasaules kontinentos, kā arī to ietekmi uz pilsētvides izmaiņām kopumā.

2011. gada čempions Jānis Belecks arī šinī čempionātā piedalījās “cargo” disciplīnā, kuras ietvaros pēc iespējas ātrāk ir jāpārvadā dažādus lielgabarīta sūtījumus. Šogad sacensībās Jānis izmantoja kravas velosipēdu, kuru ar Latvijas Riteņbraucēju apvienības atbalstu izveidoja paša rokām. Sacensībās Jānim arī izdevās iegūt skatītāju simpātiju balvu par vispozitīvāko attieksmi pret klientiem – velosipēdu aptuveni 2000 EUR vērtībā.

Stāstot par jauniegūto pieredzi, Jānis Belecks uzsver: “Kurjers nekad nevar būt gatavs tam, kas viņu sagaidīs pasaules čempionāta sacensībās. Katrā valstī ir citādāks klimats, ceļi, dalībnieku sastāvs, to pieredze, kopējais mikroklimats. Šis gads organizatoriskajā ziņā bija labākais no visiem – tika padomāts par katru sīkumu. Tomēr bija ļoti karsti, un mēs nebijām gaidījuši tik kalnainus un grūti izbraucamus ceļus. Pie mums Latvijā “cargo” klases velosipēdi nupat sākuši kļūt populāri, taču ārzemēs, piemēram, Dānijā un Nīderlandē, tie jau ir vieni no standarta kravu pārvadāšanas līdzekļiem, tāpēc dalībnieki no šīm valstīm ir pieraduši braukt ar kravas velosipēdu un tādējādi ir labāk sagatavoti sacensībām ar šādu transportlīdzekli. Var secināt, ka atšķiras dalībnieku pieredze un spējas.”

Par pašu sacensību norisi Jānis teic: “Bija jāatdarina velokurjera darbs un stundas laikā jānogādā pēc iespējas vairāk sūtījumu, bet par katru nokavēto minūti viens pasūtījums tika atskaitīts. Bija visai augsta psiholoģiskā spriedze. Galvenais, lai pēc sacensībām iekšienē ir sajūta, ka esi darījis absolūti visu, ko varēji. No Šveices aizbraucām tieši ar šādām emocijām, kuras papildināja atmiņas par brīnišķīgajiem skatiem un viesmīlīgo uzņemšanu. Sacensībās noteikti piedalīsimies arī nākamgad – tā ir nenovērtējama pieredze, kuras laikā var gūt profesionālus padomus no citu valstu velokurjeriem, kā arī gūt atzinību pasaules mērogā.”

Nākamgad čempionāts notiks Meksikā, savukārt pēc diviem gadiem - Austrālijā. “Daudzi pasaules velokurjeri, kuri piedalās sacensībās, vēlas apskatīt Rīgu. Ceram, ka kādudien čempionāts norisināsies arī pie mums,” saka Jānis. “Lai tas notiktu, sākumā mums būs nepieciešams izveidot projektu, kuram jāgūst velokurjeru federācijas un pašu velokurjeru atsaucību. Pēc tam balsojuma kārtā tiks lemts, kurā vietā nedēļu ilgais piedzīvojums norisināsies pēc diviem gadiem. Čempionāta norise ir publiska – to var vērot un tanī var piedalīties jebkurš. Domāju, ka, sabiedrībai iesaistoties tā norisē un aktivitātēs, tai mainītos priekšstats par mums, velokurjeriem, kā arī klātienē būtu sajūtams, ka šis pasākums ir kas daudz vairāk kā vienkārši velosacensības vai orientēšanās ar velosipēdu,” komentē Jānis.

“Mūsu uzņēmums SIA „Velokurjers” arī Latvijā veic pārvadājumus ar kravas jeb “cargo” velosipēdiem, kurš, kā iepriekš minēju, arī bija pamata transportlīdzeklis vienā no čempionāta tradicionālajām disciplīnām. Kaut arī pakalpojums ir pieejams jau vairākus gadus, tas līdz šim nav iemantojis lielu popularitāti klientu vidū. Tomēr es nešaubos, ka jau tuvākajā nākotnē situācija mainīsies uz labo pusi un cilvēki arī lielāku sūtījumu piegādāšanai izvēlēsies apkārtējai videi ļoti draudzīgo kravas velosipēdu. Ar to var ne tikai izcīnīt uzvaru pasaules velokurjeru čempionātā, bet tas var arī kalpot sabiedrībai, dabas aizsardzībai un ilgtspējīgai tās resursu saglabāšanai,” sarunas noslēgumā pārliecināts teic Jānis Belecks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi