Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Smukulis: Riteņbraukšanā komanda strādā uz līderi, kuram tiek visi lauri

Melnā darba darītājs, kura darba augļus parasti plūc citi. «Kā var tā rakstīt, ka Smukulis atkal ir starp atpalicējiem aiz pirmā simtnieka!? Visu distances laiku viņš smagi strādāja, lai palīdzētu komandas līderim, tāpēc arī beigās spēka rezerves bija izsmeltas. Tas bija fenomenāls darbs, ko viņš paveica!» riteņbraukšanas pārzinātājs no A līdz Z Igo Japiņš pukojās šīgada Vuelta a Espana velobrauciena laikā.

Gatis Smukulis (25 gadi) ir vienīgais visaugstākajā Pro Tour līmenī startējošais Latvijas riteņbraucējs. Aleksejs Saramotins (30) nobāzējies vienu līmeni zemāk. Šosezon Saramotins pārstāvēja profesionālo Kontinentālo komandu Cofidis, nākamgad būs jaundibinātās Šveices komandas IAM Cycling sastāvā. Abi Latvijas profesionāļi svētdien startēja pasaules čempionātā grupas braucienā elitei. Saramotins izstājās, bet Smukulis jau no distances sākuma bija redzams Eurosport televīzijas kanālā, jo aktīvi iesaistījās atrāvienos. Izšķirošajiem notikumiem spēka gan nepietika - Gatis finišēja 51. vietā.

Nīderlandē 261 kilometru garais grupas brauciens bija smags pārbaudījums. Šogad startēji arī daudzdienu sacensībās Giro d'Italia un Vuelta Espana, kurās laikam klājās vēl smagāk...

Pasaules čempionātu ar daudzdienu sacensībām grūti salīdzināt. Katrās sacensībās ir dažādi uzdevumi, un viegli nav nekur. Šogad Nīderlandē bija pasmaga distance, tomēr 21 dienu velobrauciens ir nopietnāks pārbaudījums.

Pasaules čempionātā startēji, par spīti vēdera sāpēm. Kas īsti bija noticis?

Pirmo reizi sāpes sajutu pēc Vueltas velobrauciena. Pēc tam tā kā pārgāja, bet spēcīgas sāpes atkal sajutu pēc starta pasaules čempionātā individuālajā braucienā. Dakteris saka, ka varētu būt kuņģa čūla. Arī grupas brauciena laikā jutu sāpes, bet fiziskā kondīcija bija ļoti laba.

Latvijas komandā Raivis Belohvoščiks parasti pēc starta individuālajā distancē pasaules čempionāta grupas braucienā diezgan avantūriski mēģināja laimi atrāvienos un līdz finišam netika. Šķiet, reklāmas nolūkos neīstenoji atrāvienu jau pašā sākumā.

Protams, apzinājos, ka sacīkste būs smaga, tomēr priekšā braucošajiem ir arī savas priekšrocības. Kad izveidojās nopietnāka grupiņa, tad tajā jau bija sešu vai pat astoņu spēcīgu valstu braucēji.

Ja būtu pilnībā vesels, atbrauktu līdz finišam ar pirmo grupu?

Ļoti iespējams, jo tiešām mana gatavība bija laba. Ar pirmo grupu varbūt atbrauktu, bet uz uzvaru gan nebūtu cerību.

Kāpēc elites grupas braucienā startējāt divatā ar Saramotinu, ja Latvijai bija trīs vietas?

Es zinu, ka Indulis Bekmanis veselības problēmu dēļ nevarēja startēt, tomēr viņa vietā varēja pieteikt kādu jauno braucēju. Tā būtu lieliska pieredze. Kāpēc tas netika darīts, tiešām nezinu.

Romāns Vainšteins pēc uzvaras 2000. gada pasaules čempionātā grupas braucienā atzinīgus vārdus veltīja Arvim Pizikam, kurš viņam brauciena laikā vairākas reizes bija palīdzējis. Vai ar Saramotinu pirms starta runājāt par iespējamo sadarbību?

Aleksejs bija pārslimojis deguna dobuma iekaisumu. Pēc antibiotiku lietošanas viņš darīja, ko varēja, taču līdz pasaules čempionātam fizisko kondīciju tā arī nepacēla. Aleksejam sezona ir beigusies. Riteņbraukšanā komandas darbam ir liela nozīme. Atšķirība no sporta spēlēm gan ir tāda, ka, piemēram, futbolā viens iesit bumbu vārtos, bet uzvaru ir izcīnījusi visa komanda. Mums ir savādāk. Visi strādā, lai uzvarētu komandas līderis, kuram pēc tam arī parasti tiek visi lauri. Neviens jau neuzsver, ka tas ir Katusha komandas panākums. Priekšplānā tiek izcelts konkrētais braucējs. Tāds nu reiz ir mūsu sporta veids riteņbraukšana.

Vuelta Espana nācās strādāt uz komandas līderi Hoakimu Rodrigesu. Kas ir pašam jāizdara, lai kļūtu par līderi? Romāns Vainšteins savulaik priekšplānā izvirzījās ar savām sprintera dotībām.

Labāk jau ir, ka ir viena izteikti spēcīga disciplīna - kalnā braukšana, individuālās distances speciālists vai arī sprinteris. Man viss padodas pa druskai. Galveno akcentu mēģināšu likt uz viendienas sacensībām - Flandrijas un Rubē braucieniem. Sezonas laikā ir šie viendienas mači, kuros paveras iespējas izvirzīties pirmajā plānā. Daudzdienās katram ir dots konkrēts uzdevums un ir jādarbojas komandas interesēs.

Šogad vēl startēsi, un kādi plāni ir uz nākamo sezonu?

Startēšu Paris-Bourges, bet pa lielo rēķinu sezona jau ir galā. No 14. līdz 19. oktobrim komandai būs kopā sanākšana, lai runātu par nākamo sezonu. Man ir līgums vēl uz gadu, bet ir runas, ka saistības varētu pagarināt vēl uz diviem gadiem. Katusha komandā mani viss apmierina, un par šādu pavērsienu es tikai priecājos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Gatis Smukulis

Dzimis 1987. gada 15. aprīlī Valkā
Augums 188 cm, svars 78 kg
Sporta veids: riteņbraukšana
Komanda: Katusha (Krievija)
Panākumi: 1. vieta Volta a Catalunya pirmajā posmā (2011), Eiropas U-23 čempionātā 7. vieta (2007, 2008), šogad finišējis divos lielajos velobraucienos Giro d'Italia (84. v.) un Vuelta Espana (117.), pasaules čempionātā 51. vieta (2012), Pekinas olimpiskajās spēlēs 68. vieta (2008)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Jaunumi

Vairāk Jaunumi