Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lapgrauži gliemeži: kā ar tiem cīnīties?

Parasti zirņos un pupās iemetas kāpuri, kuri sagrauž ražu un tos pamanām, atverot pākstis, kur mūsu vietā ar gardo našķu krellītēm pamielojušies nelūgti viesi. Taču mēdz gadīties, ka apskādētas tiek augu lapas un tādējādi veicināta visa stāda bojāeja. Postījumi dažkārt mēdz notikt zibenīgi – pāris dienās. Nav manāmi uz augiem ne kukaiņi, ne kāpuri, ne kūniņas, taču no lapām paliek pāri tikai stiegrainais tīklojums. Apgrauztie augi sāk kalst. Kas tik neganti apēd lapas pupām un zirņiem, bet ziedus un pākstis neaiztiek? Ko darīt, lai nenoposta visus augus? Skaidro agronoms Māris Narvils.

Patīk ēnaini dārzi

Kaut lapas mēdz sagrauzt arī dažādi kāpuri, nereti pie vainas ir dārzā mītošie gliemeži –  kailgliemeži vai nelielie melnie gliemeži. Ja dārzā ir apstākļi, kas veicina gliemežu vairošanos, tie ēdīs visu, kas konkrētajā brīdī šķitīs piemērots. Gliemeži mielojas ar zemenēm, apskādē salātus un dažādas citas lapas, un gadās, ka cieš arī zirņi, pupas –  augi ar sulīgām un gana maigām lapām.

Gliemeži labprāt aug ēnainos dārzos un vietā, kur reti tiek klāt saule, kur ir mitrs un nav pārāk liela gaisa cirkulācija. Ja dārzā ir biezi, ēnaini krūmi, gara zāle, ja dārzs ir nezāļains, varat gaidīt, ka tur patiks uzturēties arī gliemežiem.

"Šovasar laikapstākļi arī ir tādi, kas veicina gliemežu savairošanos. Ir mitrs un vēss, saulīte lutina maz. It sevišķi, ja dārzā ir vietas, kur gliemežiem tīk uzturēties, varat rēķināties, ka raža cietīs. Arī komposta kaudzes ir gliemežu iecienītas mītnes, tāpēc paskatieties, kas tur notiek," iesaka M. Narvils.

Jātaisa lamatiņas

Viens no veidiem, kā nelūgtos viesus dabūt prom no mielasta "galda", ir tos salasīt un iznīcināt. Novietojiet dēļus, zem kuriem gliemeži sapulcēsies, dienā slēpjoties no saules, un tad tos savāciet, nesagaidot vakaru – gliemeži uz diētas nesēž, tāpēc galvenais to ēdamlaiks ir tieši diennakts tumšās stundas. Gliemežiem garšo arī alus, un var veidot lamatiņas, zemes līmenī ierokot trauciņus, kuros ielejat alu. Gliemežus pievilinās alus raugs, kārē pēc tā tie ievelsies traukā un ies bojā. Lai norobežotu dobes no gliemežiem, ap tām var izkaisīt kaļķi vai pelnus – tam pāri gliemeži ar saviem gļotainajiem ķermeņiem netiks, jo nepatiks sausā virsma. Jāatceras gan, ka pēc lietus šīs robežas pazudīs. Līdzīgi var mēģināt izveidot robežu no sausām skaidām.

Ja ar tautas metodēm neizdodas tikt galā, agronoms iesaka līdzekli Gusto. Tās ir izkaisāmas ēsmas granulas, kas augiem, kukaiņiem, tauriņiem un bitēm nekaitē, bet gliemežiem gan. "Šis preparāts ir 3. klases limacīds un pieejams tirdzniecības vietās arī bez augu aizsardzības līdzekļu lietotāja apliecības. Tas saglabā iedarbību arī rasas un viegla mitruma laikā. Taču jāatceras, ka to nedrīkst lietot neierobežoti. Vienu reizi izkaisa, pēc 7–14 dienām atkārto," skaidro Narvils. Gliemeži garšo arī pīlēm, bet savvaļas putni gan tos īpaši neēd. Jauno paaudzi tie baro ar kaitēkļiem, bet gliemeži nav īsti cieņā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena