Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Par zaļu Latviju

Pirmdien, 12. martā, Lielās talkas organizatore Vita Jaunzeme kopā ar idejas atbalstītājiem un domubiedriem paziņoja par aicinājumu Zaļajā referendumā balsot par likumdošanas izmaiņām, lai rosinātu papildināt Satversmes 1. pantu un nostiprināt likumdošanas augstākajā līmenī, ka Latvija ir zaļa valsts.

"Tas būtu ļoti emocionāls, fundamentāls un cerīgs pagrieziens Latvijas vēsturē, kuram sekotu, protams, daudz nopietnāka likumdošanas izstrāde. Pats galvenais, ka  mūsu valstij būtu skaidri iezīmēta prioritāte un nākotnes uzdevumi, kuriem sekotu jauna – zaļā – ekonomika, pārmaiņas lauksaimniecībā, nopietni ieguldījumi zinātnē un tehnoloģijās, veselības tūrisms, jauna uzņēmējdarbība, tās atbalsta programmas, kas dotu iespēju atgriezties tiem, kuri ir aizbraukuši. Viss, kas saistīts ar ekoloģiju un jaunajām tehnoloģijām, zaļo ekonomiku, – tas viss varētu mainīt mūsu tautsaimniecību. Mums ir jābūt nākotnes vīzijai, un uz to ir jātiecas," uzsver Jaunzeme. Iniciatīvu atbalsta gan sabiedrībā zināmas personības, piemēram, Vija Kilbloka, Nora Ikstena, Kārlis Streips, Inese Vaidere, Pēteris Apinis u. c., gan vides nozares eksperti, piemēram, Jānis Brizga. Balsot var no sava profila sociālajos tīklos, apmeklējot saiti www.talkas.lv.

Arī ar katru savu mazo ikdienas izvēli – pirkumu, ceļošanu u. c. – mēs balsojam par kaut kādu virzienu, politiku, tāpēc aicinu pievērst uzmanību tieši tiem sīkumiem, ko veicam ikdienā, jo, kā saka, "Devil is in the details" (būtiskais slēpjas sīkumos). Jo atbildīgiem pret vidi būt ir iespējams un vajag arī tad, ja to nepieprasa īpašas kampaņas. Vislielāko ekoloģisko pēdu atstājam ar mazajām lietām, ko regulāri paveicam ikdienā. Mums liekas – ai, kas tur daudz, viens maisiņš! Bet gadā ir 365 dienas, un uz planētas mūsu ir daudzi miljardi… Un tas ir tikai viens no piemēriem!

Vislielāko ekoloģisko pēdu atstājam ar mazajām lietām, ko paveicam ikdienā

Ja nebūtu sušķu ikdienā, arī lielu atkritumu vākšanas kampaņu mums nevajadzētu, tādēļ būtiska ir sabiedrības un sevišķi jaunās paaudzes izglītošana vides jautājumos. Apsveicami, ka aizvien vairāk parādās dažādas iniciatīvas, kas uzrunā sabiedrību, mudinot uz ilgtspējīgu, zaļu domāšanu.

Pavasaris pavisam nemanot ir pienācis, tāpēc ejiet dabā, taču domājiet, kas paliek aiz jums, un neaizmirstiet par atbildību pret vidi arī ceļojot. Pieaugot sabiedrības labklājībai, arvien populārāki kļūst ceļojumi uz eksotiskajām valstīm. Eksotisko suvenīru tirgus nodara lielu kaitējumu videi daudzviet uz planētas, šķiet, ka mums jau nu gan nav tik traki, un tomēr. Putnus apdraud olu kolekcionāri un izbāžņu kārotāji. Naktsvijoles un dzegužpuķes joprojām sastopam jāņuzāļu pušķos, taču tas apdraud šo sugu nākotni.

Lielākā daļa pasaules apdraudēto sugu mitinās vietās, kur ir zema ekonomiskā attīstība. Daudzas no tām limitēti varētu izmantot legāli, tādējādi uzlabojot vietējo iedzīvotāju dzīves apstākļus, tomēr šobrīd apdraudēto sugu tirdzniecība palīdz iegūt līdzekļus noziedzīgiem grupējumiem, kas tos izmanto ieroču iegādei, korupcijas veicināšanai u. c. Arī tie ir šķietami sīkumi, kuru summai ir liela ietekme. 

 

Top komentāri

xxx
x
Viss, kas saistīts ar ekoloģiju un jaunajām tehnoloģijām, zaļo ekonomiku, – tas viss .... [paturpināšu ar realitātei atbilstošāku apgalvojumu] sadārdzina enerģiju un tā samazina iedzīvotāju labklājību, pazemina dzīves līmeni, sadārdzina ražojumu pašizmaksu un tie kļūst konkurētnespējīgi. Latvija pēc visiem statistikas datiemir ļoti zaļa valsts. Nav nekādas vajadzības uzlēkt augstāk par pakaļu. Turklāt talku bosiene Jaunzeme .... ir persona ar ļoti ierobežotām kognitīvajām spējām, tautas valodā un vienkārši sakot, izteikti dumja persona. Iesaku tomēr padomāt, pirms kur parakstāties un ejat zem karoga, ko vicina persona ar ļoti ierobežotām kognitīvajām spējām. Talkas kā kustība ir liekulība. Neviens zemes pleķis nav bez īpašnieka. Lai īpašnieki sakopj savas teritorijas. Es NEKAD nevienā talkā neesmu piedalījusies, un ar to lepjos. Un citus aicinu darīt tāpat. Vides sakopšana kādam var būt bizness, kā rietumos. un Ieviesiet beidzot pudeļu depozītus, nebūs talkās
Trollis JT
T
Ja gribat ievērojami bremzēt valstu ekonomisko attīstību, ieperiniet šajā valstī divu veidu "kustības" - "zaļo kustību" un "arodbiedrību kustību"... vai iedeju, sauciet kā gribat. "Zaļie " ātri pataisīs valsti tādu, ka cilvēkiem tur nebūs vietas. Atcerieties, cik efektīga bija Vides Aizsardzības Kluba darbība pret boļševiku varu Latvijā? Neko viņiem nevarēja padarīt! Ja nebūtu VAK, mēs vēl tagad norēķinātos ar rubļiem... .
ekofašistus cietumā
e
Redziet, ekofašisti, es savus maisiņus apkārt nemētāju un tāpēc nebūs jūsu fašistu darīšana, cik es tos pērku. Cik vajadzēs, tik pirkšu. Skaidrs, fašisti?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena