Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Piemīlīgās tilandsijas

Eksotisku formu augi, kuriem nevajag substrātu, bet kas priecē pat ar ziediem.

Tilandsijas ir savdabīgas – atšķirībā no lielākās daļas augu tām nav nepieciešams substrāts. Tilandsiju ģintī ir vairākas sugas, kas ir atšķirīgas gan pēc formas, gan izmēra. Šie nav visizplatītākie telpaugi kā kaktusi, līdakastes vai krasulas, kas ir teju katrā mājā, taču izskatās ļoti piemīlīgi un piešķir īpašu akcentu interjeram, kurā tiek eksponēti, ja vien iemanāties par tiem atbilstoši rūpēties.

Vislabāk jūtas gaišā vietā

Tilandsiju dzimtene ir Ziemeļamerikas kontinenta dienvidu daļa, Meksika, Dienvidamerikas ziemeļu un centrālā daļa. Šie augi dabā sastopami uz klintīm, akmeņiem, koku mizām un citām virsmām, kurām apvijušies vai pieķērušies, bet usneju tilandsijas mēdz aptīties pat ap elektrības vadiem, veidojot kuplām bārdām līdzīgus ķekarus. Latvijas Universitātes botāniskajā dārzā tilandsijas «dzīvo» gan tropu augiem atvēlētajā telpā, gan kaktusu un sukulento augu mājā. Sukulentie augi aug tuksnešos un pustuksnešos – sausā un karstā klimatā ar krasām diennakts temperatūras svārstībām. Tie ir pielāgojušies ātrai ūdens uzņemšanai un uzkrāšanai ar saknēm, stumbru vai lapām retajos lietus periodos, kā arī no nakts rasas.

LU botāniskā dārza Tropu un subtropu laboratorijas vadītāja, augu eksperte Ingūna Gudrupa stāsta, ka patlaban Kaktusu mājā dienas laikā gaisa temperatūra ir ap +15, +18 grādiem, naktī vēsāks, savukārt vasaras sezonā siltāks. Gan sukulentiem, gan tilandsijām svarīgi saņemt pietiekami daudz gaismas, tādēļ tās jānovieto maksimāli gaišā telpas daļā, ideāli, ja uz dienvidu puses palodzes vai tās tuvumā, taču jāraugās, lai augus neapdedzina tieši saules stari, it sevišķi sezonās, kad tie ir īpaši intensīvi! Jo mitrāks gaiss un siltāka telpa, jo vairāk gaismas vajag. Ideāli, ja gaismu iespējams nodrošināt 12 stundas dienā. Protams, Latvijas rudens un ziemas sezonā to īstenot var tikai tad, ja ir papildu mākslīgais apgaismojums, piemēram, augu lampas. Taču salāgojot temperatūru un mitruma līmeni, tilandsijas dažus mēnešus gadā spēs pielāgoties arī mazākam gaismas stundu daudzumam. 

Ne par slapju, ne par sausu

Ja augi ir tiešā loga tuvumā, ziemā vēdiniet telpu uzmanīgi – tilandsijas ir jutīgas pret salu. Tā kā tilandsijas mitrumu uzņem no gaisa, svarīgi, lai tas nebūtu pārlieku sauss. Dabiskos apstākļos šie augi padzeras no lietus, miglas vai tuvumā esošas ūdenskrātuves šļakstiem, bet, audzējot tos iekštelpās, regulāra mitrināšana jānodrošina, augus apsmidzinot vai mērcējot. Cik bieži to darīt, atkarīgs no telpas gaisa temperatūras un mitruma līmeņa, kā arī auga veida. Botāniskajā dārzā tilandsijas tiek apsmidzinātas vai mērcētas aptuveni vienu, divas reizes nedēļā. Tilandsijas, kuras biezā slānī klāj sīki matiņi, jāmitrina retāk – jo pūkaināks augs, jo jābūt uzmanīgākiem ar mitrināšanu! Tādas ir, piemēram, Tillandsia Tectorum Ecuador, Tillandsia Ionantha Mexican, Tillandsia Argentea Thin Fuchsii. Kad augs padzirdīts, tam rūpīgi jānopurina liekais mitrums, lai tas nestāv peļķītē un lai slapjums nekrājas tā lapu iekšpusītēs rozetes vidusdaļā, jo citādi ir risks, ka augs sāks pūt. Piemēram, ja augs stāv trauciņā, ļaujiet tam gandrīz pilnībā nožūt, pirms liekat iekšā. Jo mazāks un noslēgtāks trauks, jo sausākam jābūt augam. Tilandsijas ar gludām lapiņām, piemēram, Tillandsia Butzii, Tillandsia Caput Medusae, varat mērcēt ūdenī, tur atstājot apmēram pusstundu, pēc tam, protams, augi rūpīgi jānopurina. Vispiemērotākais tilandsiju mērcēšanai vai rasināšanai ir lietus ūdens vai labi nostādināts krāna ūdens istabas temperatūrā. Ingūna Gudrupa saka, ka papildu mēslošana gan tilandsijām nav nepieciešama, it sevišķi, ja mērcēšanai izmantojat lietus ūdeni, jo šos augus viegli pārbarot un nogalināt.

Priecē pat ar ziediem

Atkarībā no sugas tilandsijas var būt nelielas un kompaktas, kā arī izaug garas un/vai kuplas, gadā palielinoties par vairākiem centimetriem. Sausos galus var apgriezt, saīsinot nokaltušo daļu un atstājot tikai zaļojošo rozeti. Tilandsijas, kuru rozetes veido grupu no vairākiem dzinumiem, var mēģināt pavairot sadalot. Brīdī, kad tiek noņemta nokaltusī daļa, uzmanīgi var atdalīt dzinumus, kuri sasnieguši pusi vai vismaz trešdaļu no mātesauga izmēra, – tie labāk augs un ar laiku veidos atkal jaunus sāndzinumus, piemēram, Tillandsia Ionantha Scaposa Kolbii, Tillandsia Bulbosa u. c. Lielākajai daļai tilandsiju tādi veidojas no diviem līdz astoņiem. Sasniedzot noteiktu briedumu, labvēlīgos augšanas apstākļos tilandsijas mēdz arī ziedēt. Ir šķirnes, kurām ziediņi ir nelieli, pelēcīgi un neuzkrītoši (Tillandsia usneoides), savukārt citas zied ar košiem, izteiksmīgiem ziediem, piemēram, Tillandsia Funckiana, Tillandsia Ionantha Guatemala, Tillandsia Ionantha Rubra, Tillandsia Ionantha Fuego.

Tilandsijas varat audzēt stikla terārijos, kuriem ir atbilstoša ventilācija, novietot keramikas vai dabiska, neapstrādāta koka trauciņos, pakarināt pie stieples vai veidot kompozīcijas ar citiem augiem, tikai iepriekš izvērtējiet, kā varēsiet augu mitrināt, to lieki netraumējot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena