Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 19. septembris
Verners, Muntis

Ražo dabai un bērnu veselībai drošas krāsas

Pieci jautājumi dabai draudzīgu krāsu meistarei Vitai Burovai.

Trešās meitiņas ienākšana ģimenē uzņēmējai Vitai Burovai pavēra iespēju mēģināt radīt kaut ko savu – sākt ražot dabai draudzīgus un maziem bērniem piemērotus bišu vaska krītiņus un pulverveida akvareļu krāsas no pārtikas izejvielām un citām dabiskām sastāvdaļām. Tā tapa zīmols KRaaSOT, lai ikviens mazais ķipars varētu iepazīt pasauli radoši un galvenais – droši.

Kā radās ideja izveidot zīmolu KRaaSOT?

Domu, ka vēlos kaut ko radīt, loloju jau ilgu laiku, taču pie idejas nonācu brīdī, kad manai jaunākajai meitiņai palika seši mēneši. Vienā dienā, pētot dažādus variantus, sapratu, ka gribu pamēģināt izgatavot bišu vaska krītiņus. Man bija svarīgi, lai krītiņi, ko izmanto manas meitas, būtu no dabiskām sastāvdaļām, kas nekaitē ne bērniem, ne apkārtējai dabai. Tā kā esmu trīs bērnu mamma, ļoti labi zinu, ka bērni šo pasauli iepazīst caur muti. Tas ir normāli, un no tā nevar izvairīties, tāpēc man bija svarīgi radīt produktu, kuru lietojot, ja bērns pieliek pie mutes vai ar mēli pagaršo, tas ir drošs un nav kaitīgs viņa veselībai. Masu produkcijas krītiņu sastāvdaļā ļoti bieži ir parafīns, kas ir naftas izcelsmes produkts, tāpēc to nevajadzētu bāzt mutē. Savukārt ideja par akvareļu krāsām pie manis atnāca daudz vēlāk, un, tā kā arī šis produkts ir saistīts ar krāsošanu, tas labi iederējās manā zīmolā. Pie tam akvareļu krāsu sastāvdaļas ir ne tikai dabiskas, bet tās visas ir atrodamas ikviena virtuvē, jo tās radītas no pārtikas izejvielām. Protams, neiztiku bez neskaitāmiem eksperimentiem, lai saprastu, kuri pigmenti labāk iederas, lai manus krītiņus un krāsas varētu izmantot ne tikai manas meitas, bet es varētu tās piedāvāt arī citiem mazajiem krāsotājiem.

Krītiņus esmu izvēlējusies radīt neparastās formās, zinot, ka tas piesaista bērnu uzmanību. Izmantojot šādus krītiņus, bērni var ne tikai zīmēt, bet arī spēlēties ar tiem. Tā dara arī manas meitas. Bieži vien viņas paņem rokās krītiņus, lai paspēlētos, un līdz zīmēšanai vai krāsošanai nemaz nenonāk. Tas ir papildu "bonuss".

Kādi bija tie lielākie izaicinājumi, sākot ražot šāda veida dabiskās krāsas?

Jāteic, ka visilgākie eksperimenti bija ar bišu vaska krītiņiem, jo tas, kā biju sākotnēji iztēlojusies, īsti nestrādāja. Sākumā bija doma, ka pigmenti, kas tiks izmantoti krītiņu ražošanā, būs tikai no augu izcelsmes pulveriem, ko lieto arī pārtikā, taču šādi pigmenti nedeva vajadzīgo rezultātu. Pigmenti nosēdās krītiņa apakšā un neveidoja to krāsu intensitāti, kāda nepieciešama, lai bērni varētu ar tiem krāsot. Tas patiešām bija liels izaicinājums – atrast īstos pigmentus, lai bišu vaska krītiņi būtu gan koši, gan kvalitatīvi. To visu vēl izaicinošāku padarīja tas, ka tobrīd uz rokām man bija sešus mēnešus vecs zīdainis. Tas viss kopumā paņēma daudz vairāk laika un pūļu, nekā sākumā domāju. Man bija svarīgi nonākt līdz tādam rezultātam, kas apmierina gan mani, gan arī manus klientus. Kolīdz produkts ir radīts bērniem, ir obligāti jānodrošina tā atbilstība vienotiem ES drošuma standartiem. Visā ES un attiecīgi arī Latvijā bērnu rotaļlietu ražotājiem un izplatītājiem pirms produkta laišanas tirgū ir jānodrošina vai jāpārliecinās par tā atbilstību direktīvai 2009/48/EC, kas nosaka rotaļlietu drošumu. 

KRaaSOT produktiem – gan krītiņiem, gan akvareļu krāsām – saskaņā ar šīs direktīvas II pielikumu Īpašas drošuma prasības ir izstrādāta tehniskā dokumentācija, aptverot visus sešus pielikumā iekļautos produkta drošuma izvērtēšanas kritērijus – fizikālās un mehāniskās īpašības, uzliesmojamība, ķīmiskās īpašības, elektriskās īpašības, higiēna un radioaktivitāte.

Tāpat KRaaSOT krītiņi un akvareļu krāsas ietilpst kategorijā, kas pirms laišanas ES tirgū ir jāmarķē ar CE zīmi, kas parāda, ka produkts atbilst ES drošuma prasībām par veselību un vides aizsardzību. Līdz ar to papildu tehniskajai dokumentācijai KRasSOT produktiem ir izstrādātas arī ES atbilstības deklarācijas.

Kādas tieši sastāvdaļas izmantojat savos krītiņos un krāsās?

Šobrīd bišu vasku krītiņiem iepērku no saimniecības Latgalē. Latvijā ražotais bišu vasks patiešām ir ļoti kvalitatīvs. Linsēklu eļļu saviem produktiem arī pērku Latvijā, no viena ražotāja Jēkabpils novadā. Tā kā izmantoju arī palmu lapu vasku un palmas pie mums Latvijā, kā zināms, neaug, tad šī vaska izcelsmes valsts ir Brazīlija. Krāsu pigmenti nāk no Eiropas. Pats ražotājs atrodas Vācijā. Zinu, ka arī Latvijā ražo zemes minerālu pigmentus, taču krāsu daudzveidība nav liela. Tā kā ražoju produktu bērniem, krāsām jābūt košām un izteiksmīgām. 

Iegādājoties izejvielas, kas nav lietojamas pārtikā, pievēršu uzmanību ražotāja izstrādātajām drošības datu lapām, kas tiek sagatavotas saskaņā ar regulu (EC) Nr 1907/2006, zināma arī kā REACH regula. Šī ir regula, kas attiecas uz visām ķīmiskajām vielām, kas tiek ražotas un pārdotas Eiropas Savienībā. Šīs regulas mērķis ir nodrošināt augstu aizsardzības līmeni cilvēku veselībai un videi.

Ko jums nozīmē dabai draudzīga un ilgtspējīga uzņēmējdarbība?

Pirmais, kas nāk prātā, ir iepakojums. Neesmu zero waste uzņēmēja, manis ražotiem produktiem ir iepakojums, bet, to izvēloties, piedomāju, lai tas ir pārstrādājams vai lietojams atkārtoti. Piemēram, akvareļu krāsām trauciņi ir no metāla. Tos noteikti var izmantot atkārtoti. Pēc pulverveida akvareļu krāsu izmantošanas metāla trauciņus bērni var izmantot, lai glabātu tajos dažādas mazās mīļlietiņas. Iepakojot savas krāsas un krītiņus, cenšos pēc iespējas mazāk izmantot plastmasu. Piemēram, izvēlos pildvielu savam iepakojumam, kas izgatavota no papīra, lai pēc tam to viegli varētu pārstrādāt vai sadedzināt. Tie ir tādi sīkumi, bet ļoti būtiski, jo tie mums palīdz saudzēt apkārtējo vidi. Kā jau iepriekš minēju, manu krāsu sastāvdaļas ir drošas ne tikai bērniem, bet draudzīgas dabai. Tas viss man kā uzņēmējai ir svarīgi, domājot par savu zīmolu un biznesa attīstību.

Diemžēl mūsdienās ne visi līdz galam saprot, cik svarīga ir atkritumu šķirošana. Piemēram, bioatkritumi. Redzu, cik gausi mani kaimiņi izmanto šo iespēju. Ļoti daudz no tā, kam būtu jābūt pie bioatkritumiem, diemžēl nonāk pie sadzīves atkritumiem. Bieži redzu, ka papīrs un plastmasa nonāk sadzīves atkritumos, lai gan tos varētu atkārtoti pārstrādāt. Droši vien ir jāpaiet kādam laikam, lai cilvēki atkritumu šķirošanu uztvertu kā vienkāršu un pašsaprotamu darbību. Šobrīd sabiedrība pie mums ir gausa šķirošanas un vides saudzēšanas jautājumos, taču pozitīvas izmaiņas var novērot. Arī klienti ir teikuši, ka izvēlas manas krāsas, jo viņiem svarīgs ir aspekts, ka tās ir apkārtējai videi draudzīgas un ražotas Latvijā.

Ar kādām sajūtām un plāniem gaidāt iestājamies rudeni?

Ja skatāmies uz uzņēmējdarbību, tad domājams, ka darbs solās būt intensīvāks, jo tumšie rudens vakari vecākiem liek vairāk domāt par to, kā radoši nodarbināt savus bērnus. Jaunais produkts būs saistīts ar jaunu krāsošanas veidu. Ir doma radīt krītiņus, ar kuriem bērni varētu spēlēties un krāsot, esot vannā. Šobrīd tas ir tikai idejas līmenī. Vēl ir jāveic izpēte, jāpēta sastāvs, un tikai tad varēs ķerties klāt pašiem eksperimentiem. Tāpat vēlos, lai mani produkti būtu nopērkami ne tikai Latvijā un Igaunijā, bet arī Lietuvā. Noteikti gribu attīstīt savu uzņēmējdarbību visās trijās Baltijas valstīs, kā arī citviet Eiropā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena