Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šauļi – kārdinājumu un rekordu pilsēta. No vissaldākā līdz visaugstākajam

Šauļi – Saules pilsēta Lietuvas ziemeļos, kas slavena ar muzejiem, mūziku un interesantiem tūrisma objektiem. Izvēloties izbraucienu uz šo pilsētu, baudu piedzīvos garšas kārpiņas, varēsiet papildināsiet arī foto galeriju un mājās pārvest brīnišķīgus ciemakukuļus! Kad tad jūs gaidīt ciemos?

Lielākie objekti, kurus nav iespējams nepamanīt!

Ne velti pilsēta tiek dēvēta par Saules pilsētu! 1236. gadā notikusī Saules kauja ir iedvesmojusi arī mūsdienu māksliniekus pilsētā izvietot dažādus ar Sauli saistītus objektus. Lietuvā augstākais saules pulkstenis rotā Šauļus kopš 1986. gada. Zeltā mirdzošā “Strēlnieka” skulptūra jau kļuvusi par vienu no ievērības cienīgākajiem pilsētas simboliem. Šauļu “Zelta puisēns” ir lielāks par Briseles mazuli, viņš eleganti rokā tur loku. Saules Pulksteņa laukumā atkal notiek koncerti, pilsētnieki šo vietu ir iemīlējuši no jauna. Vakarā laukums tiek apgaismots, te patīkami pastaigāties, apmeklēt arī Talkšas ezera krastmalu.

“Dzelzs lapsa” ierakstīta Lietuvas rekordu grāmatā kā lielākā dzīvnieka skulptūra Lietuvā. Kopš 2009. gada šī skulptūra sargā Talkšas ezera krastmalu. Drosminieki pat rāpjas uz lapsas muguras – ko tikai neizdarīsi neaizmirstamas fotogrāfijas dēļ!

“Centu istaba” ir slavena ar dārgākajām “tapetēm” Lietuvā. Iztēlojieties istabu, kurā visas sienas un griesti izlīmēti ar monētām. Krēsls aicina apsēsties un justies ja ne kā bankas vadītājam, tad vismaz kā kunigaitim. Pilsētas iedzīvotāji ziedoja vairāk nekā 150 000 monētu un palīdzēja tās izlīmēt uz sienām. Istaba iekārtota kā piemiņas zīme Lietuvas valūtai litam, kad notika valūtas maiņa un lits tikai nomainīts pret eiro.

Pašas saldākās vietas pilsētā – vai esat gatavi paaugstināt cukura līmeni asinīs?

“Rūtas” Šokolādes muzejs šogad atzīmē desmito dzimšanas dienu! Katru dienu to apmeklē daudz dažāda vecuma viesu no visas Lietuvas un ārzemēm. Šokolādes un pašas “Rūtas” fabrikas vēsture ir raiba un ne vienmēr salda. Iesakām pasūtīt izglītojošu nodarbību un kļūt par šokolādes meistariem. Ja gadītos, ka nodarbībā nebūtu brīvu vietu, iegriezieties kafejnīcā. Tur varat pasūtīt šokolādes burbuli un ieraudzīt nedaudz šokolādes maģijas. Ja cienāt asumu, bet līdz Meksikai jābrauc tālu – iesakām acteku dzērienu. Esiet gatavi, tas tiešām ir ass, bet ir tik labi reizēm pamodināt garšas kārpiņas. Vai vēl jāsaka, ka tajā pašā ēkā, kur atrodas muzejs un kafejnīca, atrodas arī konfekšu veikals? Jūs gaida vienmēr svaiga produkcija!

Šauļos darbojas aptiekas “Valerijonas” kafejnīca, kurā ir pieejami ne tikai veģetāri ēdienu, bet tiek gatavots arī brīnišķīgs marcipāns. Varbūt teiksiet, ka tas nav nekas īpašs, bet recepte ir ļoti sena un marcipāns – veselīgs. Pamēģiniet! Kafejnīcā pasniedz ne tikai šādus saldos ēdienus. Tajā atradīsiet gan vegāniskas tortes, gan atsvaidzinošus desertus! Romantiskais Provansas stila interjers kļūst par izcilu fonu fotogrāfijām, bet saldumi sniegs ne tikai saldumu, bet arī nekaitēs veselībai.

Haima Frenkeļa villas-muzeja parkā aug vairāk nekā 1000 rožu stādu. Šeit visdažādāko krāsu un aromātu rozes zied visu vasaru. Te norisinās arī vasaras mūzikas festivāls. Šķiet, ka pat mūzika skan citādi, ja gaisā virmo rožu ziedu aromāts. Brīnišķīgu aromātu un krāsu oāze ir botāniskais dārzs, kas atrodas nedaudz tālāk no centra. Tas tiešām ir apmeklēšanas vērts. Novelciet apavus, pastaigājiet basām kājām, paostiet dažādus ziedus un mājās pārvediet Botāniskajā dārzā gatavotu hidrolātu.

Šauļos darbojas Lietuvā vecākā alus darītava “Gubernija”, kurā brūvēts unikāls maizes kvass. To pārdod gandrīz visā pilsētā. Noteiktie pagaršojiet! Ja gadās uz Šauļiem braukt lielā grupā, pasūtiet ekskursiju alus darītavā!

Jaunākie un pilsētā ļoti gaidīti objekti – kurš būs jūsu iecienītākais?

Vasarā tā gribas atsvaidzināties. Lūk, kāpēc strūklakas reizēm kļūst par publiskiem baseiniem (tikai nevienam par to nesakiet!). Gaismas un ūdens strūklas atdzīvina pilsētas ainavu. Jaunākā pilsētas strūklaka ierīkota pašā bulvāra galā (vai sākumā), pie viesnīcas “Šiauliai”. Trīs putni katru dienu plunčājas strūklakā, skanot mūzikai un mirgojot gaismām.

Bulvāris beidzot ir sakārtots un pa šo gājēju ielu, gluži kā pa podiju, varat iet bez problēmām, ik pēc brīža piestājot pie vides mākslas veidojumiem, skulptūrām un strūklakām. Bulvārī darbojas kafejnīcas, veikali, mākslas galerijas. Vakarā bulvāris staro pilnā spožumā. Pat negribas iet mājās!

Centrālo pilsētas parku atkal var dēvēt par vietu, kurā var gan atpūsties, gan sportot, nedomājot, ka apmaldīsieties. Ir izveidoti celiņi, aktīvās izklaides laukumi un atdzimusi koncertu estrāde. Izraujieties no pilsētas burzmas, nogriežoties no gājēju bulvāra Kastaņu alejā!

Talkšas ezera krastmala vēl aizvien tiek pilnveidota, kopta un vēl vairāk pielāgota apmeklētāju atpūtai. Šeit ir petanka spēles laukums, daudz aktīvas brīvā laika pavadīšanas staciju. Pat zviļņi pie ezera pagriezti tā, lai varētu vērot ezera ūdens viļņošanos. Varbūt, ja apmeklēsiet pilsētu laikā, kad notiks airēšanas sacensības, būsiet pašās labākajās vietās, lai redzētu kanoe laivu, kas ir vadībā!

Visi ceļi ved uz baltu kultūras iepazīšanas centru “Baltu ceļš”. Bezmaksas ekspozīcijas apmeklējums un interaktīvās nodarbes piesaista visus apmeklētājus. Vai zināt, kā izskatījās mūsu senču baltu ieroči, ar ko viņi nodarbojās? Centrā notiek izglītojošas nodarbības, varēsiet izgatavot baltu tematikai veltītus suvenīrus.

Visas pieejamās izklaides un pilsētas interesantās vietas nosaukt nevarējām – atbrauciet un paši tās atradīsiet! Ja interesējaties par sportu, varbūt redzēsiet regbija sacensības, jo Šauļi taču ir Lietuvas regbija galvaspilsēta!

Vēl vairāk ideju piedzīvojumiem Šauļos atradīsiet mobilajā lietotnē Šauļu reģiona ceļvedis vai vietnē visitsiauliai.lt

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ko nogaršot Pjemontā?

Šis Itālijas ziemeļrietumu nostūris arvien tiek slavināts kā izcils gardēžu galamērķis. Pjemonta ir paradīze labas garšas meklētājiem. Tieši tur, Bra pilsētā, nobāzējusies Slow food mītne un atrod...

Vides Diena

Vairāk Vides Diena


Tūrisms

Vairāk Tūrisms


Ceļošana

Vairāk Ceļošana


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena