Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

VIdes diena

Bioloģiski saimnieko jau veselas paaudzes garumā © DIENA(2)

Šogad Jāņos bioloģiskajā zemnieku saimniecībā Līcīši bija ap 40 līgotājiem - saimnieki Aivars un Māra Liepiņi, kā ierasts, vasaras saulgriežos pie sevis sapulcināja bērnus, trīs mazbērnus, draugus un draugu draugus. Lai ar līgodziesmām pieskandinātu 70 hektāru, ir vajadzīgas ne tikai skanīgas dziedātāju balsis, bet arī stipras dzimtas spēks.

Tālredzīgi kopjot dārzu, īslaicīgus labumus nemeklē © DIENA

"Kopā mums ir 32 strādnieki, no tiem 19 mājputni - 17 vistas un divi gaiļi, astoņi kaķi, trīs suņi un mēs paši divi," smej bioloģiskās zemnieku saimniecības Ataugas īpašnieki Lilija un Aivars Ansoni. Viņi bija vieni no pirmajiem, kas Tukuma pusē jau 1992. gadā sāka strādāt kā zemnieki, izmantojot bioloģiski tīras saimniekošanas metodes.

Pa ielām ar bērnu velopiekabē © DIENA(4)

Daudzas jaunās ģimenes saskārušās ar jautājumu - kā iespējami droši un ērti ar divriteni pārvadāt bērnu ceļā uz bērnudārzu, veikalu, pie tuviniekiem vai dodoties garākā veloceļojumā? Parasti pirmā izvēle ir virs bagāžnieka vai pie divriteņa rāmja stiprināms sēdeklītis, taču ģimenes, kuru pieredzi šajā jomā apzināja Diena, par labāku atzina citu risinājumu.

Pienākums pret vienu brīnišķīgu zemes stūrīti © DIENA

"Zemniekam Latvijā vienlaikus jābūt gan melnstrādniekam, gan grāmatvedim, floristam, dārzniekam, tirgotājam un menedžerim. Jāzina regulas, jāzina viss, citādi pastāvēt nevar," pārliecinājies bioloģiskās saimniecības Eicēni vadītājs Jānis Reinhards.

Vides aizsardzība - arī pašu rokās © DIENA

No 7.jūnija aptuveni līdz decembra vidum laikrakstā Diena būs atrodama rubrika Vides Diena, un jau zināms, ka tuvākajos mēnešos šī rubrika avīzē būs vienreiz nedēļā - otrdienās.Tēma, kurai jau šodien tiek veltīta pirmā 2016. gada _Vides Dienas _publikācija un jūnijā tiks veltītas vēl citas publikācijas, ir atbildīgs un videi draudzīgs dzīvesveids.

Kad bioloģiski audzēta oga būs tabletes vietā © DIENA(2)

Tveicīgā 1. jūnija rītā ierodamies Ķekavas pagasta zemnieku saimniecībā Atvases. Tālumā aiz perfekti izvagotiem kartupeļiem kāds strādā un nemaz nesteidzas sasveicināties. Centīgais strādnieks izrādās šīs bioloģiskās saimniecības saimnieks Andris Mangulis, kurš steidzis pabeigt kaplēt tikko sadīgušo burkānu dobes, pirms ierodamies.

Dabas fotogrāfs - profesija un piedzīvojums © DIENA(4)

Dabas fotografēšanai var būt ļoti atšķirīga pieeja. Ja vienam interesē cilvēks dabā, tad viņa bildes būs par pārgājieniem, laivu braucieniem un atspoguļos citas aktīvas cilvēku nodarbes dabā. Tie, kas vēlas iemūžināt dzīvniekus un putnus, īpašu uzmanību veltot kadram, dienām ilgi pavadīs slēpņos, dosies uz valstīm, kur kāds dzīvnieks dabā vieglāk sastopams. Un ir fotogrāfi, kam interesē atklāt jaunas sugas, tāpēc viņi fotografēšanu uztver kā sava veida sugu kolekcionēšanu, novērojot pēc iespējas vairāk un dažādākas sugas dabā.