Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VIdes diena

SOS par cūkmeniem un smakām © DIENA(1)

Atkritumi, smakas, maluzvejnieku tīkli un ūdens piesārņojums ir biežākie pārkāpumi, par kuriem ziņo iedzīvotāji. Tomēr dažādu vides pārkāpumu ir daudz. Pērn Valsts vides dienests (VVD) par šādiem pārkāpumiem sodījis 1714 gadījumos par kopējo summu 267 212 eiro. Līdz šim gan ne vienmēr izdevies atrast tās vietas, par kurām cilvēki ziņojuši. Tāpat daļā gadījumu inspektori izbraukuši lieki, jo pārkāpumi nav bijuši būtiski. Lai darbs būtu efektīvāks, izveidota īpaša aplikācija Vides SOS.

Apļveida ekonomika: Nevis mazāk slikti, bet 100% labi © DIENA(5)

Ierastais globālās ražošanas un pārdošanas ekonomikas modelis vairs nestrādā, uzskata zviedru eksperti. Šis modelis radies resursu pārpilnības un ražošanas efektivitātes izaugsmes laikā - preces un materiālu cenas kritās, tāpēc izmest veco un nopirkt jaunu patērētājam bija izdevīgi. Izaugsme un XX gadsimta otrās puses ASV sabiedrības vērtību maiņa veicināja tā saukto patērniecības kultūru, kas vēlākos gados tika pārņemta arī daudzās citās pasaules valstīs, kurās iedzīvotāji varēja atļauties ciklu pirkt-izmest-pirkt atkal.

Gods kalpot velosipēdam! © DIENA(6)

85 gadus vecais rīdzinieks Edgars Račis ir pārliecināts velomāns – ik dienu ar riteni mērot vairākus desmitus kilometru viņam netraucē ne cienījamais vecums, ne aukstums, ne slinkums. Mūsu sarunas dienā viņa spidometrs rāda, ka kopš 1. janvāra nobraukti jau 9000 kilometru. Sarunai pievienojies arī Edgara draugs un ilggadējs velobraukšanas biedrs Modris Dievkociņš.

Kompaktā novadā vides jautājumus risina kompakti. Preiļu piemērs © DIENA

"Pie mums viss nav ideāli, bet ir daudz lietu, ko citos novados var pamācīties," bez lielības saka Preiļu novada domes izpilddirektors Vladimirs Ivanovs. Preiļu novadā ietilpst Preiļu pilsēta un četras lauku teritorijas. Novads ir kompakts, ar labu apdzīvotības blīvumu - 29 cilvēki uz kvadrātkilometru. Kā norāda Preiļu novada domes Attīstības daļas vadītājs Zigmārs Erts, salīdzinot ar citām teritorijām Latgalē, tas ir labs rādītājs: "Priecājamies, ka pašvaldība ir kompakta, ar saviem uzņēmumiem un spēcīgām zemnieku saimniecībām."

Degradētās teritorijas sakārtot liedz līdzekļu trūkums © DIENA(1)

"Esam ieinteresēti novada infrastruktūras un vides sakārtošanā, un mūsu darbs vērsts uz saprātīgu dabas resursu izmantošanu. Apkārtne lielākoties ir sakopta, infrastruktūra labiekārtota, attīstām ekotūrismu, pašlaik labiekārtojam tirgus laukumu, risinām saimnieciskās lietas. Mēs nesildām dabu, bet siltinām ēkas; esam nomainījuši ielu apgaismojumu, tā samazinot elektroenerģijas patēriņu par 80%.

Dzelzceļu atzīst par videi draudzīgāko transportu ar vismazāko oglekļa dioksīda izmešu apjomu © DIENA(7)

Transporta būtiskākā ietekme uz vidi ir gaisa piesārņojums. Eiropas Komisijas Transporta Baltā grāmata šai nozarei līdz 2050. gadam paredz samazināt siltumnīcas efekta gāzu emisijas par 60% salīdzinājumā ar 1990. gada līmeni. Eiropas valstu dati par emisijām gaisā liecina, ka dzelzceļa radītais gaisa piesārņojums ir daudzkārt mazāks nekā citiem transporta veidiem.

Volkswagen skandāla sekas Latvijā: Ietekmēti vismaz 7000 auto © DIENA(22)

Septembra vidū pasauli satricināja skandāls ap Eiropas lielāko automašīnu ražotāju Volkswagen saistībā ar automašīnu radīto kaitīgo izmešu radītāju falsificēšanu. Respektīvi, automašīnās tika iebūvētas iekārtas, kuras izmešu daudzumu uzrādīja tikai testa laikā. Šo automašīnu radītais izmešu daudzums vairākkārtīgi pārsniedzis pieļaujamo normu.

Rēķinās lidostas oglekļa pēdas nospiedumu © DIENA(15)

Pašlaik visā pasaulē par vienu no svarīgākajiem uzdevumiem tiek uzskatīta oglekļa dioksīda (CO2) izmešu samazināšana. Transports ir atbildīgs apmēram par ceturtdaļu Eiropas Savienības (ES) siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijām.