Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Literatūra

Oktobris – Aleksandra Čaka mēnesis © DIENA

Godinot dzejnieku Aleksandru Čaku 120 gadu jubilejā un pieminot viņa literāro mantojumu, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība šogad oktobrī rīko lielākus un mazākus pasākumus.

Raiņa un Aspazijas vasarnīca aicina doties sajūtu ceļojumā

Raiņa un Aspazijas vasarnīcā (Jūrmalā, Jāņa Pliekšāna ielā 5/7) radīta programma Sajūtu ceļojums – taktils sajūtu piedzīvojums, kas ļauj caur maņām – dzirdi, tausti un smaržu – iepazīt dzejnieku sajūtu pasauli un muzeju kā draudzīgu vietu cilvēkiem ar redzes grūtībām.

Izdotas Mērijas Grīnbergas atmiņas un dienasgrāmatas

Izdevniecība Latvijas Mediji laidusi klajā latviešu etnogrāfijas pētnieces un popularizētājas, slavenās Grosvaldu-Grīnbergu dzimtas pārstāves, Mērijas Grīnbergas (vecākās) atmiņu pierakstus Mērijas Grīnbergas atmiņas un dienasgrāmatas, informēja izdevniecības pārstāvji.

Iznācis literārā žurnāla Žoklis atvasaras numurs

Žurnālā lasāma Vasilija Karasjova un Evelīnas Andžānes, kā arī divu debitantu – Betijas Zvejnieces un Reiņa Pelles Karlsona – dzeja. Par numura tituldzejoli izvēlēts Laura Veipa atdzejotais Gijoma Apolinēra Mirabo tilts.

Žurnāla Domuzīme Dzejas balva piešķirta Liepai Rūcei

Žurnāla Domuzīme Dzejas balva par labāko latviešu oriģināldzejas krājumu, kas laists klajā no 2020. gada septembra līdz šā gada augustam, piešķirta Liepai Rūcei par krājumu Atspulga balss, informēja žurnāla Domuzīme literatūras nodaļas redaktors un Dzejas balvas žūrijas priekšsēdētājs Jānis Vādons.

Klajā nākusi Knuta Skujenieka atdzejoto Eiropas tautasdziesmu izlase

Izdevniecībā Neputns klajā nākusi Eiropas tautasdziesmu izlase Es mīlu tikai tad, kad dziedu, kas izdota dzejnieka un atdzejotāja Knuta Skujenieka 85 gadu jubilejā un kurā apkopota vīņa darba esence. "Tautasdziesmai nav noilguma. Skumjas, smiekli, bēdas katrā tautā ir gan savējās, bet vienlaik kopīgas," raksta Skujenieks. Izlases sastādītāji ir Knuts Skujenieks un Māris Salējs, dizainu veidojusi Zane Ernštreite.

Notiks Jurim Kronbergam veltīts sarunu cikls

Platforma Latvian Literature un Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja uzsāk sarunu ciklu Mēs ar Juri …, kas veltīts dzejniekam Jurim Kronbergam, kam šogad būtu apritējuši 75 gadi. Cikla pirmā saruna Mēs ar Juri bārā norisināsies sestdien, 4. septembrī, plkst. 18.30 bārā Aleponija.

Paziņoti Jāņa Baltvilka balvas 2021 starptautiskie laureāti un nominācijas

Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) lēmusi, ka Jāņa Baltvilka balvas starptautiskās laureātes 2021. gadā ir rakstniece Delfīne de Vigāna un tulkotāja Inta Šmite. Nosaukti arī balvas nominanti rakstniecībā, ilustrācijā un debijā, informēja Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas projekta vadītāja Silvija Tretjakova.

Kultūras ministrs saņem grāmatas Latvijas kultūras vēsture eksemplāru

Pirmsjāņu laikā, 22.jūnijā, apgāda Jumava pārstāvji tikās ar Kultūras ministru Nauri Puntuli, lai viņa rokās simboliski nodotu grāmatas Latvijas kultūras vēsture eksemplāru. Šis izdevums ir nozīmīgs notikums 21. gadsimta kultūras dzīvē Latvijā un paliekoša vērtība nākamajām paaudzēm.