Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Literatūra

Veltas Sniķeres spodrie simts © DIENA

Dzeju sāku rakstīt, kad man bija kādi pieci gadi. Tas vienkārši notika pats no sevis. Bet es negribēju rakstīt. Man nebija nekādas ambīcijas vai vēlēšanās kļūt par rakstnieci. Es gribēju dejot – Marutas Jurjānes 2009. gadā uzņemtajā dokumentālajā videofilmā Spodrā bradātāja. Dzejniece Velta Sniķere saka unikālā personība.

Notiks Veltas Sniķeres 100 gadu jubilejai veltīts pasākums

Piektdien, 18. decembrī, no plkst. 16 līdz 21 tiešsaistē norisināsies LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta rīkotā zinātniskā un radošā konference Pieredze un redzējumi: dzejniecei Veltai Sniķerei 100 ar literatūrzinātnieku, dzejnieku un prozistu, filmu režisoru, mūziķu un citu kultūras personību piedalīšanos, programmu papildinot ar valsts amatpersonu, sabiedrisko organizāciju pārstāvju, Veltas Sniķeres ģimenes un draugu apsveikumiem.

Šogad Latvian Literature organizētais seminārs latviešu literatūras tulkotājiem norisinās attālināti

Otrdien, 8. decembrī, attālināti norisināsies kārtējais platformas Latvian Literature organizētais seminārs literārajiem tulkotājiem no latviešu uz dažādām pasaules valodām. Šādu tikšanos platforma rīko jau ceturto gadu ar mērķi informēt tulkotājus par aktualitātēm Latvijas literatūrā un atbalsta iespējām darbu tulkošanā, informēja platformas pārstāvji.

Konkursā Latgolys prozys skaitejumi 2020 uzvar tekstilmāksliniece un rakstniece Annele Slišāne

Literāro prozas tekstu konkursā Latgolas prozys skaitejumi 2020 noskaidrota uzvarētāja - tekstilmāksliniece un rakstniece Annele Slišāne. Konkursā viņa lasīja īsstāstus Tuoraga kule, Ai tuoraga tortu gostūs un Vilcīnā. Viņa arī piedalīsies starptautiskajā literatūras festivālā Prozas lasījumi 2020, kur pirmo reizi festivāla autoru vidū būs arī labākais Latgales prozas autors, informēja konkursa rīkotāji.

Rakstnieku balsis pāri barjerām. Sākas festivāls Prozas lasījumi © DIENA

Tiešraides video veido tikai nelielu daļu no kopējās festivāla programmas – galvenais uzsvars šogad ir uz Rakstnieces un Rakstnieka balsīm – gan filozofiskākā nozīmē, gan arī tāpēc, ka tās būs dzirdamas audio podkāstos, un ikvienam būs unikāla iespēja dzirdēt autoru jaunākos tekstus viņu pašu izpildījumā, turklāt jebkurā sev ērtā laikā un vietā – domāju, ka tas precīzi ietver rakstnieces un rakstnieka balss neatkarību – no vietas, laika, apstākļiem un izaicinājumiem, ko dažādie laikmeti mums liek priekšā.

Ekskursija Vācieša dzejā un dzīvē. Sajūtu ceļojumā pa Pārdaugavu ved audiogids Ojāra soļi © DIENA

Kultūras pastaigas un muzeju apmeklējumi šajā laikā ir atļauti. Kad liekas, ka viss jau krustu šķērsu izstaigāts, atklājas atkal jauni maršruti un iespējas. Nostājamies skvērā pie Māras dīķa (blakus adresei O. Vācieša ielā 15) un no informatīvā stenda ar telefonu noskenējam QR kodu, kurš aizvedīs līdz SoundCloud vietnē esošam audio failam. Tālāk, sekojot stāstītāja balsij, dodamies stundu garā pastaigā Ojāra soļi. Tā ir iespēja noķert sajūtu, kas pie Māras dīķa bija pagājušajā gadsimtā, kad tur klejoja dzejnieks Ojārs Vācietis.

Darbu sākusi Latvijas Literatūras gada balvas ekspertu komisija

Lai izvērtētu 2020. gadā klājā nākušos literāros darbus Latvijas rakstniecībā, darbu uzsākusi Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) ekspertu komisija. Pieteikumi balvai tiks pieņemti līdz 2021. gada 1. februārim, informēja balvas rīkotāji.

Tiešraidē notiks Neierastās literatūras vakars divas (t)elpas

Pirmdien, 30. novembrī, tiešraidē notiks lasījuma cikla Neierastās literatūras vakars divas (t)elpas. Lasījumā piedalīsies dzejniece un režisore Kristāna Šuksta un dzejniece un multimediju māksliniece Diāna Bočkova. Tiešraidei pieslēgties varēs Kaņepes Kultūras centra Facebook un Youtube platformās.

Zināmi starptautiskā literārā festivāla Prozas lasījumi konkursa Neērtās tēmas uzvarētāji

Festivāls Prozas lasījumi kopš 1995. gada notiek decembra sākumā. Šogad festivālam aprit 25 gadi un tas ar vērienīgu programmu, uzsverot rakstnieces un rakstnieka balsi, notiks no 1. līdz 6. decembrim. To organizē Latvijas Rakstnieku savienība. Festivāla ietvaros tika izsludināts konkurss Neērtās tēmas , kas atšķiras no pārējās programmas, sniedzot iespēju savus darbus iesniegt ikvienam autoram.

Muzeju naktī Jāņa Akuratera muzejā tiešsaistē notiks teatrāli uzvedumi un Latvijas PEN kluba lasījumi

Sestdien, 14. novembrī, no plkst. 15 Jāņa Akuratera muzejs tiešsaistē muzeja Facebook lapā aicina uz pasākumu ciklu Sapņi un likteņi, ko veidos divi Jāņa Akuratera māsai Helēnai Akuraterei veltīti teatrāli uzvedumi un Latvijas PEN kluba lasījumi. Pasākums noris Starptautiskās Muzeju nakts ietvaros, kas šogad notiek Muzeju naktij neierastā laikā – novembrī – un arī neierastā veidā - digitāli.

Publicēta Raiņa un Aspazijas trimdas sākumposma sarakste

Svinot Raiņa un Aspazijas 155. gadskārtu, Memoriālo muzeju apvienība turpina Raiņa un Aspazijas savstarpējās sarakstes publicēšanu. Pirms pieciem gadiem aizsāktajai korespondences publicēšanai nu pievienotas 118 vēstules, kuras atklāj Raiņa un Aspazijas savstarpējo dialogu politiskās emigrācijas sākumposmā no 1906. gada līdz 1911. gada nogalei, informēja Memoriālo muzeju apvienības pārstāve Zane Grudule.

Nedēļas nogalē tiešsaistē notiks Rīgas grāmatu svētki

Jau 22. gadu Latvijas Grāmatizdevēju asociācija rudenī aicina lasītājus uz Rīgas grāmatu svētkiem. Ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus un aicinājumu palikt mājās, svētki šogad notiks attālināti. Ar Rīgas Domes atbalstu kultūras programma novembra sākumā tiks piedāvāta video formātā izdevēju sociālajos portālos un mājaslapās. Savukārt tiem, kuri šo distancēšanās laiku vēlas pavadīt, lasot interesantas grāmatas, izdevēji ir sagatavojuši īpašus piedāvājumus, informēja svētku rīkotāji.

Krišjānim Baronam veltītā konference šogad notiks tiešsaistē

Šogad Krišjānim Baronam veltītās konferences rīkotāji Barondienu aicina svinēt tiešsaistē – 30. oktobrī no plkst. 11 LU LFMI Facebook vietnē. Dainu tēva jubilejas sarīkojums tiks straumēts no Latviešu folkloras krātuves telpām, un tajā ir aicināts ikviens interesents neklātienē.