Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Literatūra

Sācies Aleksandra Čaka 120. jubilejas gads

2021. gada 27. oktobrī pasaules mēroga rakstniekam, pilsētas un sieviešu apdziedātājam, latviešu modernās dzejas pamatlicējam Aleksandram Čakam apritēs 120. jubileja. Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Aleksandra Čaka memoriālajam dzīvoklim-muzejam ir daudz ieceru skaistām A. Čaka 120. dzimšanas dienas svinībām.

Ar lekciju tiešsaistē Raiņa un Aspazijas mājā atsākas pasaules literatūras vakari

Ceturtdien, 28. janvārī, plkst. 19 tiešraidē no Raiņa un Aspazijas mājas notiks Kārļa Vērdiņa lekcija Ievads salīdzinošajā literatūrzinātnē jeb pasaules literatūra. Lekcija turpinās 2018. gadā aizsākto sarunu ciklu Pasaules literatūras vakari, informēja Memoriālo muzeju apvienības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Grudule.

Mainīgais kaleidoskops. Marta Selecka un Gustavs Terzens dodas ceļojumā uz astoņām galaktikām © DIENA

"Literatūre jeb ceļojums ar rakstnieku ir atklājis astoņas jaunas galaktikas, tajās viena ap otru rotē divas zvaigznes – šo laiku un to laiku rakstnieks," caur it kā ruporu skanošā žurnālista Gustava Terzena balss raidījumu cikla Literatūre reklāmas rullītī piesaka tā jauno sezonu. Šo zvaigžņu mirdzēšana ir vērojama katru otro sestdienu plkst. 17.30 Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā. Pirmā galaktika ar Rvīnu Vardi un Austru Skujiņu jau ir iegūlusi Replay.lv platformā, kur vērojama neierobežotu laiku.

Aicina iesniegt darbus grāmatu mākslas konkursam Zelta ābele

Latvijas Grāmatizdevēju asociācija aicina izdevējus līdz 29. janvārim pieteikties grāmatu mākslas konkursam Zelta ābele, kurā tiks apbalvotas 2020. gada skaistākās grāmatas, informēja Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas pārstāve Līva Ostupe.

Arī šogad raidījumā Literatūre varēs doties literārajos ceļojumos

Sākot ar 9. janvāri LTV1 ēterā atgriežas dokumentālais literāro ceļojumu raidījums Literatūre. Jaunās sezonas ceļojumi ar literatūristiem Martu Selecku, Gustavu Terzenu un 16 Latvijas rakstniekiem būs skatāmi katru otro sestdienu pirms dienas ziņām, kā arī ierakstā Replay platformā, informēja raidījuma veidotāji.

2020. gads literatūrā. Laikmetīgas vēsmas © DIENA

Koronavīrusa pandēmija ir izjaukusi ierasto lietu kārtību visās dzīves jomās. Kāds ir bijis 2020. gads kultūrā? KDi autori dalās iespaidos par svarīgākajiem notikumiem un parādībām mūzikā, teātrī, literatūrā, kino, vizuālajā mākslā, dizainā un arhitektūrā.

2020. gads literatūrā. Vilcienu uzreiz apturēt nevar © DIENA

Koronavīrusa pandēmija ir izjaukusi ierasto lietu kārtību visās dzīves jomās. Kāds ir bijis 2020. gads kultūrā? KDi autori dalās iespaidos par svarīgākajiem notikumiem un parādībām mūzikā, teātrī, literatūrā, kino, vizuālajā mākslā, dizainā un arhitektūrā.

Veltas Sniķeres spodrie simts © DIENA

Dzeju sāku rakstīt, kad man bija kādi pieci gadi. Tas vienkārši notika pats no sevis. Bet es negribēju rakstīt. Man nebija nekādas ambīcijas vai vēlēšanās kļūt par rakstnieci. Es gribēju dejot – Marutas Jurjānes 2009. gadā uzņemtajā dokumentālajā videofilmā Spodrā bradātāja. Dzejniece Velta Sniķere saka unikālā personība.

Notiks Veltas Sniķeres 100 gadu jubilejai veltīts pasākums

Piektdien, 18. decembrī, no plkst. 16 līdz 21 tiešsaistē norisināsies LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta rīkotā zinātniskā un radošā konference Pieredze un redzējumi: dzejniecei Veltai Sniķerei 100 ar literatūrzinātnieku, dzejnieku un prozistu, filmu režisoru, mūziķu un citu kultūras personību piedalīšanos, programmu papildinot ar valsts amatpersonu, sabiedrisko organizāciju pārstāvju, Veltas Sniķeres ģimenes un draugu apsveikumiem.