Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

8 naudas taupīšanas veidi, kurus izmēģināt 2019. gadā

Savas finansiālās situācijas uzlabošana ir viens no populārākajiem mērķiem, kuru daudzi cilvēki izvirza sasniegšanai jaunajā gadā. Turklāt ņemot vērā apjomīgos tēriņus Ziemassvētku laikā, nav pārsteigums, ka daudziem pēc tam jāsteidz “savilkt josta ciešāk”, lai izdzīvotu līdz nākamajai algas dienai. Neatkarīgi no tā, kādi būtu Tavi plāno 2019. gadam, vienmēr var noderēt padomi, kā veiksmīgāk ietaupīt naudu. Un šajā rakstā mums ir apkopoti astoņi labākie no tiem!

1. Izvirzi mērķus.

Nepietiek tikai ar apņemšanos, ka vēlies ietaupīt naudu. Ir nepieciešams skaidrs plāns, kā Tu to varēsi izdarīt. Finanšu eksperti norāda, ka ir sev jāpajautā, kam īsti vēlies ietaupīt, pirms sāc mainīt savus naudas tērēšanas paradumus. Mērķu izvirzīšana ir ļoti efektīva un noderīga metode, kas palīdz vieglāk pārvaldīt finanses un saprast, ko vari un nevari atļauties.

2. Automatizē.

Ideālā gadījumā ikvienam no mums vajadzētu spēt gada laikā iekrāt vismaz 10% no sava ienākumu apjoma. Piemēram, ja mēnesī pelni 500 eiro, tad gadā vajadzētu iekrāt aptuveni 600 eiro. Ir saprotams, ka ne visiem tas tik vienkārši izdodas. Mainās finansiālā situācija, un rodas neplānoti izdevumi, kuriem nepieciešami papildu naudas līdzekļi, kā rezultātā tiek izmantots aizdevums internetā. Šajā gadījumā svarīgākais ir izvērtēt, vai spēsi kredītu laikā atmaksāt.

Kas attiecas uz ietaupījumiem, lai tādus vieglāk veidotu, iespējams izmantot automatizētās sistēmas, ko piedāvā bankas, piemēram, katru mēnesi, kad kontā ienāk nauda, daļa no tā automātiski aiziet uz Tavu krājkontu.

3. Domā uz priekšu.

Nākotnes plānošana noder jebkurā jomā, tai skaitā, finanšu pārvaldībā. Tev ir jāpārdomā, kādi izdevumi varētu būt aktuāli tuvākajās nedēļās vai mēnešos, iespējams, kādam no tuviniekiem būs apaļa jubileja, vēlies doties ceļojumā vai iegādāties jaunu auto?

4. Kļūsti finansiāli neatkarīgs.

Mūsdienās izpratne par attiecībām un to, vai kādam no ģimenes locekļiem jābūt pelnītājam, ir mainījusies. Prātīgākais, ko vari darīt, ir negaidīt brīdi, kad satiksi savu otro pusīti, bet sākt veidot iekrājumus jau tūlīt un tagad. Finansiālā patstāvība ne tikai sniegs Tev drošības sajūtu, bet arī radīs citiem par Tevi pozitīvas un neatkarīgas personas iespaidu.

5. Rūpējies par savām maltītēm.

Dažkārt vienkāršākās pārmaiņas Tavā ikdienā var radīt lielāko rezultātu. Sākot no nākamā gada, mēģini nevis doties pusdienās uz kafejnīcu, bet gatavot maltīti mājās, lai paņemtu to līdzi uz darbu. Jau pēc pāris nedēļām Tu redzēsi, cik daudz naudas izdosies ietaupīt!

6. Seko līdzi saviem izdevumiem.

Tu nezināsi, cik daudz ietaupi, kamēr nenoskaidrosi, cik daudz naudas katru mēnesi iztērē. Iesakām jaunajā gadā radīt sev jaunu paradumu – saglabāt visus maksājumu čekus un rēķinus, kurus pēc tam apkopo vienā sarakstā, pievienojot ne tikai summas, bet arī to, kam tās tērētas. Pēc tam izdevumus vari sagrupēt, piemēram, kas tērēts pārtikai, kafijai, degvielai, izklaidēm un citiem mērķiem. Tādējādi arī redzēsi, cik daudz nevajadzīgo tēriņu Tev ir.

7. Aprunājies ar kādu zinošu cilvēku.

Iespējams, Tu vēlies sākt ieguldīt naudu vai arī izmēģināt kādu no mūsdienīgām budžeta plānošanas aplikācijām. Lai to veiksmīgi izdarītu, iesakām konsultēties ar kādu speciālistu, kas Tev izstāstīs visu nepieciešamo informāciju.

8. Dodies uz veikalu ar iepirkumu sarakstu.

Pirms nebūsi izmēģinājis šo metodi, nezināsi, cik efektīvi tā darbojas! Protams, ar noteikumu, ka pirktas tiek tikai nepieciešamās preces un Tu iegādājies tikai to, kas minēts sarakstā. Tā Tu izvairīsies no spontāniem pirkumiem un kārdinošām akcijām, kas aicina tērēt vairāk, nekā vari atļauties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti