Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Kreditēšanas vēsture - No bartera līdz bankām

Kredīta jēdzienam ir bijusi būtiska nozīme tautsaimniecības attīstībā visā cilvēces vēsturē. Lai gan mūsdienās pieteikties ātrajam kredītam internetā var pavisam vienkārši, vien nospiežot pāris pogas, kreditēšanas vēsture patiesībā aizsākās tūkstošiem gadu senā pagātnē. Kreditēšana ir piedzīvojusi lielu evolūciju un būtiski mainījusi gan sabiedrību, gan ekonomiku.

 

 

 

1.Agrīnie pirmsākumi

Ilgi pirms monētu vai papīra naudas parādīšanās sabiedrības preču un pakalpojumu apmaiņā izmantoja maiņas darījumus. Senatnē, ja zemniekam bija pārāk daudz graudu, bet trūka darbarīku, viņš varēja vienkārši apmainīties ar citu cilvēku. Šī tiešā preču apmaiņa, ko sauc par barteri, ļoti labi noderēja mazās kopienās, kur visi pazina viens otru. Tomēr lielākās ekonomikās tā nebija tik funkcionāla. Lai varētu notikt bartera darījums, abām pusēm bija jāatrod kaut kas, kas abiem būtu noderīgs tieši tajā brīdī.

Augot civilizācijām, radās nepieciešamība pēc daudzpusīgākas un uzticamākas sistēmas. Tieši šeit sāka veidoties ideja par kreditēšanu. Pirmie kredīta veidi parādījās, kad cilvēki apmainījās ar precēm, solot atmaksu nākotnē, parasti natūrā vai ar darbu. Piemēram, kāds varēja piedāvāt labības daudzumu apmaiņā pret mājlopiem, solot atmaksāt mājlopu īpašniekam pēc nākamās ražas novākšanas. Šī sistēma darbojās, jo tā ļāva cilvēkiem apmierināt tūlītējas vajadzības, vienlaikus piedāvājot nākotnes atmaksas garantiju. No šīs senās sistēmas ir attīstījušies mūsdienu kredīti, tostarp ātrais kredīts, kas piedāvā tūlītēju naudas saņemšanu un elastīgus atmaksas nosacījumus.

2.Naudas un oficiālo kredītu sistēmu uzplaukums

Sabiedrībām paplašinoties, pieauga arī vajadzība pēc vienotākas apmaiņas sistēmas. Naudas radīšana atrisināja daudzas problēmas, kas bija raksturīgas bartera darījumiem. Ar monētām vai cita veida naudas līdzekļiem cilvēki varēja iegādāties preces vai pakalpojumus, neveicot tūlītēju fizisku apmaiņu.

Šajā periodā kredīti kļuva formalizētāki. Senajās civilizācijās, piemēram, Mezopotāmijā, parādus sāka reģistrēt uz māla plāksnītēm, tādējādi aizsākot rakstisku līgumu un grāmatvedības attīstību. Šo agrīno kreditēšanas sistēmu attīstība bija cieši saistīta ar tirdzniecības attīstību, kad tirgotāji bieži vien cits citam izsniedza aizdevumus.

Kad tirdzniecība sāka aptvert lielākus attālumus, kreditēšana kļuva ļoti svarīga, jo tā ļāva tirgotājiem pārdot un iegādāties preces, pat ja nauda uzreiz nebija pieejama. Tas palīdzēja vieglāk veikt darījumus starp dažādām vietām. Nepagāja ilgs laiks, un kredīta sistēmas sāka līdzināties mūsdienīgākām banku praksēm. Jau mūsu ēras 1. gadsimtā romiešu tiesību aktos bija ieviesti noteikumi par aizdevumiem un procentu likmēm, tādējādi radot pamatu regulētai kreditēšanas sistēmai, kas nodrošināja taisnīgus noteikumus gan aizdevējiem, gan aizņēmējiem.

3.Viduslaiki un banku sistēmas rašanās

Viduslaikos kreditēšana strauji attīstījās. Paplašinoties tirdzniecībai, jo īpaši Eiropā un Vidusjūras reģionā, tirgotājiem bija nepieciešams uzticamāks un organizētāks veids, kā pārvaldīt parādus un darījumus. Šajā laikā Itālijā sāka veidoties pirmās mūsdienu finanšu institūcijas, padarot tādas pilsētas kā Florenci un Venēciju par vadošajiem tirdzniecības un banku pakalpojumu centriem Eiropā. Itāļu tirgotāji ieviesa inovāciju finanšu jomā, piedāvājot "maiņas vekseļus" – agrīnu kredīta instrumentu, kas nodrošināja efektīvu līdzekļu pārskaitīšanu starp dažādām pilsētām. Šis mehānisms būtiski atviegloja tirdzniecību lielos attālumos un kļuva par svarīgu rīku banku sistēmas attīstībā.

Šī sistēma iezīmēja pāreju no neoficiāla, personiska kredīta uz oficiāliem aizdevumiem, ko pārvaldīja pirmās bankas. Itālijas Lombardijas tirgotāji kļuva slaveni ar naudas aizdošanu visā Eiropā, bieži vien iekasējot procentus - prakse, kas daudzās kultūrās iepriekš tika uzskatīta par neētisku, bet, ekonomikai kļūstot sarežģītākai, kļuva arvien pieņemamāka. Procentu maksas ieviešana ļāva bankām gūt peļņu no aizdevumiem, kas savukārt veicināja turpmāku kreditēšanu.

4.Kreditēšana no 16. līdz 19. gadsimtam

16. un 17. gadsimtā izpētes laikmetā pasaules ekonomika attīstījās globālā mērogā. Pētnieki un tirgotāji, kurus atbalstīja turīgi investori un valdības, devās ceļojumos, lai izveidotu jaunus tirdzniecības ceļus un kolonijas. Šajos centienos izšķiroša nozīme bija kredītiem. Bankas un finanšu iestādes sniedza aizdevumus, lai finansētu šīs dārgās ekspedīcijas, cerot, ka tie tiks atmaksāti no bagātības, ko tās radīs.

Līdz 19. gadsimtam industriālā revolūcija ritēja pilnā sparā, un kredīti kļuva vēl svarīgāki ekonomikas izaugsmei. Rūpnīcām bija nepieciešams kapitāls, lai investētu jaunās iekārtās, un uzņēmumiem bija nepieciešami aizdevumi, lai paplašinātu savu darbību. Bankas kļuva organizētākas, piedāvājot dažādus kredīta produktus gan privātpersonām, gan uzņēmumiem.

5.Kreditēšana mūsdienās

Strauji attīstoties 20. un 21. gadsimtā, kredītu sistēma piedzīvoja būtiskas pārmaiņas. Kredītkaršu ieviešana 20. gadsimta vidū izraisīja revolūciju personīgo finanšu jomā, ļaujot cilvēkiem veikt pirkumus uz kredīta un atmaksāt tos laika gaitā. Tas ievērojami pārveidoja patērētāju attieksmi pret kredītiem, veicinot to plašāku integrāciju ikdienas pirkumos.

Mūsdienās ir pieejami daudz un dažādi kredītu veidi, piemēram, studentu kredīts, ātrais kredīts uzņēmumiem un patēriņa kredīts. Kreditēšanas iespējas ir kļuvušas daudzveidīgākas un pielāgojamākas, atspoguļojot individuālās vajadzības un finansiālo situāciju.

Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savu finansiālo situāciju un kredīta atmaksas iespējas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Noderīgi ieteikumi dārza mājas maksimālai efektivitātei

Mazas dārza mājiņas ir kļuvušas populāras dažādu iemeslu dēļ. Pirmkārt, tās piedāvā kompaktu un efektīvu telpas izmantošanu, kas ir ideāli piemērota maziem dārziem vai pagalmiem. Šādas struktūras bi...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti