Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Radiācijas drošības apdraudējumi mūsdienās

Vēsturiski radioaktīvie priekšmeti kā viens no radiācijas drošības apdraudējumiem

Ikdienā cilvēks saskaras ar jonizējošo starojumu (radiāciju), ko izstaro dažādi apkārtējā vidē esoši jonizējošā starojuma avoti. Dabiskas izcelsmes radioaktīvas vielas ir neatņemama zemeslodi veidojošu iežu sastāvdaļa, tāpēc radiācija dabiski pastāv visapkārt mums. Savukārt mākslīgas izcelsmes jonizējošā starojuma avotus lieto medicīnā, rūpniecībā, enerģijas ieguvē.

Visas situācijas, kurās cilvēks var saskarties ar radiāciju, ir izvērtētas, un novērtēts iespējamais apdraudējums. Iedzīvotājiem svarīgi izprast, kādi ir iespējamie riski, un zināt, kā rīkoties konkrētajās situācijās. VVD RDC (Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra) viena no prioritātēm ir informēt un izglītot iedzīvotājus, ziņojot par aktualitātēm, sagatavojot informatīvus materiālus un organizējot izglītojošus seminārus.

Radiācija arī vēsturiskos priekšmetos

Vienlaikus arī vēsturiski priekšmeti var būt radioaktīvi, piemēram, pulksteņi, kompasi un vēsturiskie militārie priekšmeti, kuriem tika izmantota radioluminiscējošā krāsa (galvenā sastāvdaļa – rādijs), kā arī radionuklīdus saturoši dūmu detektori, ko galvenokārt izmantoja rūpnīcās, sabiedriskās ēkās un noliktavās.

Radioaktīvus avotus vai priekšmetus, kuriem pievienoti radioaktīvi materiāli, lai uzlabotu to īpašības, iedzīvotāji var atpazīt, ja uz šiem priekšmetiem ir radiācijas brīdinājuma zīmes vai marķējums. Ja vizuālu norāžu nav, radioaktīvus priekšmetus var atpazīt pēc šādu priekšmetu tipiska pielietojuma un ražošanas perioda – radioluminiscējošā krāsa, kuru izmantojot tika panākts efekts, ka priekšmeti tumsā spīd, tika lietota pulksteņos, kompasos un militārajā aprīkojumā kopš XX gadsimta sākuma līdz 50.–60. gadiem.

Vēsturiski priekšmeti no mūsdienās izgatavotiem var atšķirties ar ražošanā izmantoto vielu sastāvu, kas ne vienmēr ir videi un veselībai draudzīgs. Vēsturiski radioaktīvie priekšmeti var neradīt tūlītējus radiācijas riskus, tomēr ilgākā laika periodā var nevajadzīgi palielināt cilvēka radiācijas apstarojuma dozu. Paaugstināta bīstamība rodas, ja apkārtējās vides apstākļu ietekmē priekšmeta korpuss zaudējis hermētismu. Krāsojums var deformēties un zaudēt savu sākotnējo formu un noturību, sākt nobirt. Šīs sīkās mehāniskās daļiņas, putekļi nonāk cilvēka elpceļos ieelpojot vai, nenomazgājot rokas, iekļūst organismā kopā ar pārtiku. Atrodot aizdomīgu priekšmetu, to nedrīkst izjaukt vai izņemt no aizsargapvalka, lai neradītu piesārņojuma risku apkārtējai videi un cilvēkiem.

Iesaka nodot drošai glabāšanai

Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centrs sadarbībā ar VSIA Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs vēsturiski radioaktīvo priekšmetu nodošanas kampaņas ietvaros no 2022. gada 10. augusta līdz 10. oktobrim pirmo reizi Latvijā aicināja sabiedrību bez maksas nodot vēsturiski radioaktīvos priekšmetus drošai to apsaimniekošanai. Divu mēnešu laikā tika nodoti vairāk nekā 300 vēsturiski radioaktīvo priekšmetu – 6 pulksteņi, 8 kompasi, 7 mēriekārtas vai to sastāvdaļas, 230 militāru vēsturisku priekšmetu, 68 dūmu detektori, 5 radioaktīvi avoti.

Kampaņas ietvaros sabiedrība tika informēta par to, kādi vēsturiskie priekšmeti var būt radioaktīvi, kādi ir iespējamie radiācijas riski, cilvēkam saskaroties ar šiem priekšmetiem, un kā pareizi rīkoties, ja šādi priekšmeti nonāk iedzīvotāju rīcībā. Latvijas iedzīvotāju izglītošana par radiācijas drošības jautājumiem arī turpmāk būs viena no VVD RDC prioritātēm. 

Radioaktīvus priekšmetus par maksu var nodot radioaktīvo atkritumu glabātavā Radons Baldones pagastā Ķekavas novadā, ko apsaimnieko VSIA Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (tālr. 67032620, 67032665, e-pasts [email protected]). Ja ir aizdomas par radioaktīva priekšmeta atrašanu, sazinieties ar Valsts vides dienestu (tālr. 26338800, e-pasts [email protected]), kur Radiācijas drošības centrs sniegs konsultāciju par priekšmeta atpazīšanu un aizsardzības pasākumiem.

Vienlaikus kampaņas ietvaros iedzīvotāji pastiprināti interesējušies arī par citu bīstamu materiālu, piemēram, azbesta, šīfera, dzīvsudraba, elektroierīču, apsaimniekošanu, par to nodošanu plašāka informācija atrodama www.skiroviegli.lv.

*Vēsturiski radioaktīvo priekšmetu nodošanas kampaņa 2022. gadā tika organizēta Latvijas Vides aizsardzības fonda projekta Nr.1-08/23/2022 Esi zinošs – 2022! – stratēģisko partnerību veidošana un sabiedrības iesaiste vides apziņas celšanai ietvaros.

 


 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kapu pieminekļi mirušo piemiņai un godināšanai

Cilvēks dzīvo tik ilgi, cik ilgi saglabājam viņu savās atmiņās. Rūpējoties par aizgājēja piemiņu, kapavietā vēlams uzstādīt kapu apmali vai kapu pieminekli. Tas ļaus nekļūdīgi atrast mirušā kapu n...

Padomi, kas efektīvi ļaus plānot atvaļinājumu

Plānojot atvaļinājumu, svarīgi ir rūpīgi izplānot katru tā posmu, lai nodrošinātu, ka brīvdienas tiek pavadītas maksimāli patīkami un efektīvi. Te nav runa tikai par maršruta izplānošanu vai ...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti