Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Februāra vidus un marta sākums ir griezto ziedu popularitātes laiks

Tuvojas 14. februāris – Valentīndiena, kad mīlētāji, draugi, kolēģi, kaimiņi u. c. kaut nedaudz romantiski noskaņoti cilvēki skauj un sabučo savu mīļdraudziņu un sveic ar apsveikumiem, dāvanām un ziediem. Protams, ar rozēm.

Aptaujājot ziedu vairumtirgotājus Daugavpilī, Ogrē, Jūrmalā un Rīgā, izrādās, ka Latvijā pārliecinošas Valentīndienas puķes ir rozes – gan pušķos, gan atsevišķi ziedi. Sarkanas! Dāvina arī citus skaistus ziedus, bet daudz mazāk. Vēl vairāki izvēlas smaržīgās lielās lilijas, bet neļķes gan ne. Arī smaržīgiem ziediem, daudzuprāt, nav jābūt, un tāpēc brīnišķīgās aromātiskās frēzijas paliek plauktos.Tulpes u. c. izplaucētās sīpolpuķes (hiacintes, narcises) tagad mīlētāji ignorē, un tās jau arī ir 8. marta, nevis Valentīndienas puķes. Un ne cienījama vecuma ļaužu – Valentīndienā galvenie ziedu pircēji ir jaunieši vai vidēja vecuma vīrieši. Viņi steidz to izdarīt pēdējā brīdī – 14. februāra rītā, labākajā gadījumā 13. februāra vakarā.


Ko dāvināt!?

Ziedus dāvinot, galvenais ir cilvēku attiecības, atzīst Latvijas Floristu apvienības vadītāja Aija Žagariņa. Svarīgākais nav, ko dāvināt, arī nātru lakstu pušķītis vai sīpolloku saišķis kopā ar košiem, skaistiem ziediem būs dekoratīvs, neparasts. Kāpēc gan bankas meitenes nebūtu priecīgas par tādiem iestādes puišu simpātiju apliecinājumiem? Ziedi Valentīndienā jāpasniedz radoši – tāds nu ir šis laiks.

Psiholoģe Diāna Zande pirms ziedu dāvināšanas iesaka neuzkrītoši pajautāt sievietei, kurai nolemts puķes pasniegt, kuras viņai visvairāk patīk, kādas krāsas, smarža. Nevajag paļauties uz to, kas teikts pirms 10 gadiem, – varbūt tagad patīk kas cits! Ja noskatītās puķes viņai nepatīk, varbūt tās uzdāviniet citā dienā, jo tagad svarīgāk padarīt šo dienu patīkamu gan viņai, gan sev.


Ko simbolizē rozes

Augu enerģiju pētniece, ekstrasense Gaida Lākute skaidro: mīlestību visvairāk simbolizējošās puķes, protams, ir rozes. Sengrieķu mitoloģijā tās saistījās ar mīlas dievieti Veneru, ēģiptiešu mitoloģijā rozes saistīja ar sievišķību, bet arābu mitoloģijā tās saistītas ar vīrišķību. Tāpēc rozes vīriešiem dāvināt var. Tas, ka Valentīna dienā puķes dāvina tikai sievietēm, ir dogma, kas iesēdusies, atceroties 8. martu. Puķes varētu dāvināt arī vīriešiem – atkarībā no ziedu rakstura. Tiem nevajadzētu būt uz ļoti maigiem, trausliem kātiem, ar maigām ziedlapām. Tās varētu būt rozes. Krāsai nevajadzētu būt rožainai vai gaišai laškrāsai. Tā varētu būt sarkana vai oranža.

Roze ir nopietnākais sievišķības simbols (arābiem – vīrišķības). Rozes ziedam ir neaprakstāma noslēpumainība, arī smarža katrai rozei ir citāda, tāpat kā ziedlapas. Roze ir zieds, kas uzsver cilvēka dvēseles skaistumu, dāvinātāja cieņu, apbrīnu, liek justies kā karalienei (vai karalim), jo tā ir ziedu karaliene. Baltā roze ir apbrīnas zieds, nedaudz vēsa, atturīga: "Es tevi mīlu kā tālu zvaigzni."

Viskaislīgākās ir sarkanās puķes. Tā ir mīlestība, kaislība. Arī vitalitāte. Dāvinātājs to uzsver, viņš to saskata.

Dzeltenās rozes – prieks, draudzība, laba humora izjūta, neliela noslēpumainība. Viltība – ne. Mūžīgo solījumu dzeltenās rozes nedod, bet vēsta, ka dzīve ir tik brīnišķīgi skaista, tajā ir tik daudz prieka, arī pašpārliecības. Dzeltenīgi oranžas rozes ir ļoti skaistas – ar tām kopā nāk prieks, dvēseles siltums, mīļums, kaislība, maigums.

Vismaigākās ir rozā rozes. To krāsas toņa piesātinātība jeb vieglums uzsver romantiku, sajūsmu, otra cilvēka un dzīves, pasaules skaistuma apbrīnu. Jo rozā tonis vieglāks, jo vairāk dvēseles lidojuma pie zvaigznēm. Bet rozā ar mazliet violetu toni nedod mūžīgās mīlestības solījumu. Tā ir tikai viegla romantika.

Violetās puķes ir ļoti skaistas, bet šī krāsa ir tāda kā attālinātība no zemes lietām, vairāk garīga. Violeto krāsu bieži mēdz pārprast. Noslēpumainība gan ar to saistās. Jauniem, mākslinieciski noskaņotiem cilvēkiem gan tīk neparastu krāsu ziedi, un violetas rozes pēdējā laikā ir ļoti iecienītas!

Rozes enerģētiski dod stingrumu un aizsardzību. Dāvinot tās, jāskatās, kāds ir kāts – tas var būt viegls un trausls, bet lapām jābūt stingrām, spožām.


Ne tikai rozes...

Gerberas – ļoti kārtīgas, apzinās savu skaistumu. Personības. It kā puķes cieņai, apbrīnai. Nekad tās nesaistās ar kaislīgu mīlestību, neprātu. Nedāviniet tās pavisam jaunām meitenēm, cilvēkiem, kam patīk visu nokārtot ar loģiku, salikt pa plauktiņiem. Attiecības, skaistums, kas ir sakārtots. "Dāvinot gerberas, es ieteiktu pielikt klāt skaistu lapiņu, papardes, asparāga zaru – tas dos plūstošāku, vieglāku enerģiju. Varētu derēt kolēģēm," skaidro Gaida Lākute.

Arī neļķes ir mīlestības ziedi, bet tās dāviniet tikai tad, ja zināms, ka šim cilvēkam šīs puķes ir ļoti mīļas, viņš mīl kārtību, precizitāti. To enerģētika ir nedaudz asa, precīza, kārtīga. Tādas ir arī to ziedlapiņas. Baltā un rožainā krāsa neļķēm piešķir maigumu – tās dāvināšanai būtu labākas.

Ļoti atšķirīgas ir frēzijas – pasaku prinča vārdi princesei "es tevi dievinu, apbrīnoju", apsolījums lidojumam uz Paradīzi. Brīnums, iedvesma, fantāzijas lidojums. Tās dod vieglumu ar pasakaino smaržu, ziedu krāsām, kas cita citu ļoti papildina. Tāpēc būtu jāizvēlas kompozīcija, pušķis ar dažādas krāsas frēzijām. Un klāt kāds zaļš zariņš, lapa.

Lilijas ir karaliski augi, īpaši – baltās. Cieņas, mūžīgās mīlestības izpausme, stabilitātes solījums. Vienlaikus arī cieņa, apbrīna. Liliju smarža ne visiem patīk, to uzskata par depresīvu. Daži tās pat uzskata par kapu puķēm. Bet lilijas ir lepnas, cēlas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas