Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Personāla matemātika: Kā tikt pie jauniem darbiniekiem

Ja par restorānu var uzskatīt «karsto suņu» cepamo aparātu piemājas kioskā, tad jā - var teikt, ka restorāns var pastāvēt ar vienu darbinieku. Tomēr lielākajā daļā gadījumu sabiedriskā ēdināšana ir visai personālietilpīga nozare.

Komanda nostabilizējusies

Trīs pavāri, četri viesmīļi un vēl menedžeris - tā ir Dienas starta dalībnieka Valtera Zirdziņa restorāna komanda. Uzņēmējs stāsta, ka beidzot vairs nav novērojama kadru mainība: «Esam šajā ziņā nostabilizējušies, tagad varu teikt, ka restorāns darbojas kā pulkstenis. Iepriekš ar dažiem cilvēkiem nesakrita viedoklis par restorāna filozofiju, citi saņēma kārdinošākus darba piedāvājumus no ārzemēm, ko es arī saprotu. Pavāram piedāvājums pastrādāt restorānā Francijā ir iespēja, no kuras neatsakās, - tā ir lieliska pieredze, labs ieraksts profesionālajā biogrāfijā.»

Valters stāsta, ka atalgojums viņa restorānā ir atbilstošs industrijas standartiem, varbūt pat mazliet virs vidējā: «Tas ir atkarīgs arī no zināšanām, pieredzes. Ja viesmīlis ir apmeklējis vīna kursus, es viņam maksāšu vairāk. Ja es redzu, ka cilvēks restorānam dod un iegulda tajā darbu, es to novērtēšu.» Uzņēmējs atzīst, ka bonusu sistēmas atalgojumā pagaidām neesot, tomēr par darbinieku labsajūtu tiek domāts: «Es cenšos radīt patīkamu vidi, lai darbinieks justos komfortabli darbā. Ja iepriekšējā vakarā ir vēlu strādāts, es nedzīšu nākt agri no rīta, ja vien tas tiešām nebūs nepieciešams. Jā, tikko pasūtījām jaunus, foršus darba apģērbus, kas varbūt ir sīkums, tomēr būtisks.»

Pieņēmis darbā meitu

Pie pirmā darbinieka ticis ir arī klavieru restaurators Aivars Tomiņš. «Man tagad ir asistente, kas kārto uzskaiti un papīru lietas. Tas varbūt izklausīsies banāli, bet esmu pieņēmis darbā savu meitu. Viņai tikko palika 18, un viņa savu dzīvi ir nolēmusi veltīt mūzikai. Mācās vijoļspēli.» Aivars stāsta, ka palīdzēs meitai apgūt klavieru skaņošanu: «Tā nav, ka klavieru skaņotājs ir izteikta vīriešu profesija. Piemēram, Igaunijas labākā klavieru skaņotāja ir dāma. Turklāt vijole, ko mana meita spēlē - un dara to krietni ilgāk, nekā es skaņoju klavieres -, ir jāskaņo pirms katra koncerta un brīžiem pat koncerta laikā, tā ka pieredze viņai noteikti ir un skaņošanas biznesu, domāju, droši ar laiku varētu nodot viņai.»

Pabakstījās un pazuda

Darbinieku skaits pieaudzis arī krāsošanas uzņēmuma īpašniekam Andrim Lazdānam: «Tagad mums ir divi krāsotāji, divi palīgstrādnieki un viens skrotētājs.» Viens no darbiniekiem esot iecelts par brigadieri - viņam ir lielāka pieredze nekā pārējiem, un viņš zina, kā un kas ir jādara. «Nav tā, ka tikai atbildība ir pielikta, arī alga viņam ir mazliet lielāka. Pamatā visus darbiniekus esam atraduši ar portāla Ss.lv sludinājumu starpniecību, cenšos ņemt pieredzējušus cilvēkus, visiem ir tā ap 40 gadiem. Vienreiz paņēmām 24 gadus vecu puisi, bet nekādas jēgas īsti no viņa nebija, kaut ko pabakstījās un pazuda,» Andris stāsta.

Viena šuvēja - par maz

Jauna kolēģe būs arī Moshmosh apģērbu līnijas radītājai Līgai Auziņai - uzņēmumam ar vienu šuvēju ir kļuvis par maz: «Man ir problēma, man ir grūti uzticēt darbus kādam citam, visu laiku šķiet, ka netiks izdarīts, kā nākas. Līdz ar to atrast cilvēku, kam varētu uzticēt darbus, ir sarežģīti. Vados pēc personīgiem ieteikumiem, un tikai,» Līga stāsta. Darba attiecības ar jauno šuvēju būs līdzīgas kā ar otru šuvēju - uzņēmēja maksās par padarīto, un arī jaunā kolēģe vairāk būs pakalpojuma sniedzēja, nevis padotā. «No vienas puses, šuvēju ir ļoti daudz, spēj tik atlasīt, no otras puses, tiešām labām šuvējām darba netrūkst, un pēc viņām ir ļoti liels pieprasījums. Sanāk meklēt vidusceļu.»

Iztiek saviem spēkiem

Savukārt Kristiāns Līcis no uzņēmuma Greynut, suņu mazgātavas Tīrās ķepas īpašniece Iveta Preisa-Imaka un eļļas spiestuves Daugavmalas rapsis saimnieks Reinis Balodis šobrīd joprojām iztiek bez papildu darbaspēka.

Kristiāns vasarā plānoja meklēt praktikantus, tomēr atzīst, ka līdz sludinājumam tā arī nav nonācis: «Nav laika ar to nodarboties. Tagad, kad sāksies gaismas balonu sērijveida ražošana, komplektētājus vajadzēs. Un tad arī nodarbosimies ar personāla lietām, vajadzēs arī pārdošanas speciālistus.»

Reinis stāsta, ka darbinieks tiks pieņemts tad, kad būs pabeigta eļļas spiestuves būvniecība: «Pats tad vairāk nodarbošos ar loģistiku, izplatīšanu un klientu piesaisti. Šobrīd daru visu, bet darbaspēku vēl nevaru atļauties.» Algotu darbaspēku pagaidām neredz arī Iveta: «Mums ir doma par suņu frizieres piesaisti, bet tagad mana partnere ir sākusi apmeklēt frizieru kursus, un, iespējams, tas būs risinājums pirmajam laikam.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara jaunie uzņēmēji

Iveta Preisa-Imaka, suņu higiēnas salons Tīrās ķepas, www.tiraskepas.lv

Suņi mazgājas, tomēr cilvēki satraucas, vai dzīvnieki tiek pēc tam arī izžāvēti līdz pienācīgam sausuma līmenim. Ivetai tad nu ir jāveic pārliecināšanas darbs, ka suņuka žāvēšana ir viens no svarīgākajiem un ilgākajiem mazgāšanas pakalpojuma procesiem un ka, protams, suņuki no mazgātavas iznāk tīri, smaržīgi un sausi.

Aivars Tomiņš, SIA DoReMiDoReDo, www.klaviercentrs.lv

Pagājušā nedēļa pagāja garantijas apkopēs - meistars regulēja iepriekš restaurētas klavieres, jo, kamēr tiek atrasts īstais skanējums atjaunotam instrumentam, var paiet mēneši un pat gadi.

Valters Zirdziņš, SIA Dilles un loki, www.valterarestorans.lv

Jaunajā pavāru bārā trūkst vēl dažu sīkumu, piemēram, ledusskapja un izlietnes. Kad šīs būtiskās lietas tiks ierīkotas, Valtera restorāna apmeklējums sniegs jaunu un svaigu pieredzi visiem tiem, kam ēdiens nebeidzas tikai ar uz šķīvja uzliktu kotleti.

Līga Auziņa, apģērbu līnija Moshmosh, facebook.com/moshmosh.lv

Ziemassvētku trakums ir sācies. Spice, Domina un citi lielveikali rīko tirdziņus, sauc un aicina. Problēma ir izvēlēties, kur piedalīties un kur ne, jo visiem kapacitātes nepietiks.

Andris Lazdāns, SIA VIP Color, www.colorvip.lv

Krāsns nopirkta, skurstenis nopirkts. Atliek vien to visu uzstādīt. Nākamnedēļ būšot. Jāpiebilst gan, ka solījums «nākamnedēļ būs» Dienas starta projektā ir ļoti populārs, tiesa, tas ne reizi nav piepildījies.

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis

Spāres, spāres, spāres eļļas spiestuvei. Vēl nav uzliktas. Nākamnedēļ būs.

Kristiāns Līcis, inovāciju projekts Greynut, www.99ledbaloons.com

Jauna mājaslapa gaismas baloniem. Nākamnedēļ būs. Kāds vēl tam tic?

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi