Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ir laiks pārmaiņām

Mode ir viens no mūsu pašizpausmes veidiem. No vienas puses, tas ir lieliski, ka mūsdienās ir šīs neierobežotās iespējas, bet, no otras puses, šāds modes patēriņa kults, ko zināmā mērā veicina arī “ātrā mode”, atstāj graujošas sekas mūsu planētai.

Esmu stiliste, un mana ikdiena saistīta ar modi, stilu, vizuālā tēla veidošanu. Parasti klientei mūsu sadarbību piedāvāju sākt ar garderobes revīziju, jo mēs neapjaušam sava skapja potenciālu. Ne reizi garderobes revīzijas laikā kliente nav pateikusi: “Cik man maz lietu!” Tieši otrādi – vienmēr ir pārsteigums par to, cik visa kā ir daudz un ka puse tiek vilkta ļoti reti vai pat nemaz, jo ir mīļākās, ērtākās lietas, kas visbiežāk tiek valkātas. Tāpēc iesaku ieskatīties savā skapī un ļauties kombinēšanas eksperimentiem. No pieredzes varu pastāstīt, ka pavisam nesen kādai klientei nosūtīju stila bildes no garderobes revīzijas. Pirms tam viņai šķita, ka nav, ko vilkt mugurā, tāpēc kliente vēlējās kopīgu iepirkšanos ar stilisti, bet rezultātā tika pie padsmit jaunām idejām, kā kombinēt esošās lietas, un vajadzēja piepirkt vien dažas.

Pēdējās desmitgadēs cilvēku paradumi pirkt ir pieauguši teju uz pusi un ne jau tāpēc, ka būtu vajadzība. Nesen lasīju, ka Ķīnā aptuveni 40% iedzīvotāju iepērkas vienu reizi nedēļā. Viņus iepirkties motivē pats process – satraukums, apmierinājums, sociālais statuss, stresa samazināšana, laika nosišana, garlaicības atvairīšana. Un tas nav stāsts tikai par Ķīnu, arī mēs neapdomīgi patērējam modi. Tā rezultātā puse no pasaulē saražotā apģērba tiek izmesta. Daļa nonāk miskastē ar visām cenu zīmēm. Taču, lai to saražotu, tiek patērēts ārkārtīgi daudz dabas resursu, piesārņota vide. Rezultātā T krekls, kura ražošanai izmantoti 2700 litri saldūdens – tikpat, cik viens cilvēks izdzer vidēji divarpus gados, tiek uzvilkts vien pāris reižu. Tāpēc ir pienācis laiks pārmaiņām ilgtspējīgās modes virzienā.

ĒTISKĀS GARDEROBES VEIDOŠANAS PIRAMĪDA

Lieliskas idejas, kā soli pa solim katra no mums var iet ilgtspējīgās modes virzienā.

APĢĒRBA KOPŠANA. Izturies ar cieņu un mīlestību pret lietām, kas jau atrodamas tavā skapī. Izproti auduma sastāvu, kā šo apģērbu pareizi kopt un uzglabāt. Tas paildzinās jebkuras lietas ilgtspējību. Pat ātrās modes veikalā pirkts džemperis par pārdesmit eiro var kalpot vairākus gadus.

PIRKT MAZĀK. Vai zini, kāds ir labākais pirkums? Neizdarīts pirkums. Noliec malā emocijas un iepērcies apzināti. Pērc vien to, ko nudien vajag, ko vilksi un kas atbilst tavam raksturam, izjūtām, dzīvesveidam. Pērc tik daudz, cik spēj novalkāt. Ar laiku pamanīsi, ka garderobe kļūst daudz pārdomātāka, lietas savā starpā vieglāk kombinējas. Koncentrējies nevis uz modes trendiem, bet savas individualitātes atspoguļošanu. Kā es saku klientēm: “Nav svarīgi, cik lietu ir tavā skapī, bet gan – cik daudz “garšīgu” komplektu no tām vari pagatavot.”

KVALITĀTE. Pirkt mazāk, bet kvalitatīvas lietas. Jo zinošāka būsi par materiālu sastāvu un kopšanu, jo pārdomātāku izvēli veiksi. Laikojot apģērbu veikalā, pievērs uzmanību tā kvalitātei, apstrādātajām vīlēm, izmantotajai furnitūrai, kā lieta pieguļ augumam. Pērc vien tad, ja tā ir izcila un nerada ne mazāko šaubu.

OTRREIZĒJAIS TIRGUS. Eksperti lēš, ka saražotā apģērba ir tik daudz, ka, pat aizverot visus veikalus, mums gadiem ilgi vēl būtu, ko pirkt un vilkt mugurā. Pirms iegādājies jaunu apģērbu, ielūkojies tālākpārdošanas platformās, lietoto preču veikalos, varbūt draudzenei atrodas kaut kas lieks, bet tev tas sagādās prieku. Ja plānots kāds īpašs pasākums, kuram visbiežāk tiek iegādāts apģērbs vienai valkāšanas reizei, labāk to izīrē vai aizņemies no kādas paziņas.

ATBALSTI ĒTISKOS ZĪMOLUS. Ja ir iespēja, ar savu nopelnīto balso par tiem, kas iestājas par ilgtspējīgām vērtībām. Jā, šīs lietas, iespējams, maksās dārgāk, bet tās kalpos ilgāk.

 

Vintage – ar kvalitāti

Jāatzīst, ka agrāk ražoja daudz kvalitatīvākas lietas. Modes mednieces tieši vintage veikalos meklē apģērbu ar teicamu sastāvu, kas kalpos vēl daudzus gadus.

Iesaku apmeklēt “Northern Grip” veikalu Rīgā vai meklēt kāroto www.northerngrip.com, kur atradīsi augstas kvalitātes apģērbus, kas ražoti pirms vismaz 20 gadiem. Te sastapsi dažādas vintage modes ikonas – no 50. gadu kovboju jakām līdz 80. gadu džinsiem, kā arī plašu “Carhartt” un “Dickies” apģērbu sortimentu, beisbola jakas, sporta komandu džemperus un grupu T kreklus ielu modes cienītājiem.

“Northern Grip” ir ģimenei piederošs, Latvijā izveidots augstākās kvalitātes vintage veikals, kura galvenais mērķis ir veicināt apzinātu patēriņu, izmantojot ilgtspējīgu praksi.

Šobrīd aktuālo kažoku, kas bija manāms teju visās dizaineru modes skatēs, pērc lietotu, nevis jaunu.

Ieskaties pašmāju zīmola “Volga Vintage” mājaslapā www.volgavintage.com. Tas ir zīmols, kas priekšstatu par modi apgriež kājām gaisā, piešķirot lietotiem apģērbiem augstās modes spozmi un padarot tos par luksusa preci. Te un arī citos lietoto preču veikalos var atrast arī neordināras rotas un bižutēriju.

 

Ilgtspējīgās modes virzieni. Lūk, daži no tiem

Eko zīmoli

Videi draudzīgi modes zīmoli, kas specializējas ilgtspējīgā un ētiskā modē. Šie zīmoli izmanto dabiskus un organiskus materiālus, veicina atbildīgu ražošanas un godīgas tirdzniecības praksi. Apģērbs, kas ražots šādā ceļā, būtiski samazina kaitīgo ietekmi uz vidi. Iepērkoties pievērs uzmanību apģērba etiķetei, norādītajiem marķējumiem, sertifikātiem.

 

Cirkulārā (apļveida) mode

Cirkulārās modes jeb aprites ekonomika ir noslēgta cikla apģērbu dizaina, ražošanas un patēriņa sistēma, kuras mērķis ir samazināt atkritumu daudzumu un veicināt ilgtspējību. Veidot produktus, lai tie būtu izturīgi, labojami un pārstrādājami, kā arī sistēmas izveide produktu savākšanai, šķirošanai, atkārtotai izmantošanai un pārstrādei to dzīves cikla beigās.

 

Zero waste

Zero waste jeb bezatkritumu dzīvesveids ir vēl viens būtisks modes un ilgtspējības jēdziens. Tas attiecas uz ideju samazināt atkritumu daudzumu visā apģērba dzīves ciklā, sākot no izgatavošanas līdz iznīcināšanai. Tas ietver atkritumu samazināšanu ražošanas procesā, bioloģiski noārdāmu materiālu izmantošanu un patērētāju mudināšanu nevis izmest savu apģērbu, bet pārstrādāt to, radīt no tā kaut ko jaunu.

 

Upcycling un recycling

Abi šie termini nozīmē pārstrādi. Un tiem ir divas svarīgas ilgtspējīgas prakses. Pārstrāde (upcycling) ietver jau esošu lietu pārveidošanu par kaut ko jaunu. Piemēram, vecu džinsu pāri pārveidot par somu, lietotu vīriešu kreklu – par svārkiem. Savukārt pārstrādes procesā (recycling) atkritumu materiāli, piemēram, plastmasas pudeles, tiek pārvērsti jaunos materiālos.

 

“Fanfarelabel” ir Londonā dibināts zīmols, kura pamatvērtība ir radīt ilgtspējīgo modi, gan izmantojot kolekcijās organiskos materiālus, gan pārveidojot lietotas mantas (upcycling).

Zīmols “Ecoalf” 2022. gadā atzīts par videi atbildīgāko uzņēmumu Spānijā.

Virsjaka un zābaki ir izgatavoti no okeāna dzīlēs savāktajām plastmasas pudelēm (recycling).

Projektu atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild žurnāls UNA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits