Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pētījums: gandrīz 40% Baltijas iedzīvotāju kļuvuši videi draudzīgāki

Gandrīz 40% aptaujāto Baltijas valstu iedzīvotāju atzīst, ka viņu ieradumi pēdējo gadu laikā ir kļuvuši videi draudzīgāki un viņi aizdomājas par savām ikdienas izvēlēm, tostarp, kādus iepirkuma maisiņus izmanto.

Vairāk nekā 60% aptaujāto (Latvijā 63%) norāda, ka, dodoties uz veikalu, vienmēr izmanto līdzpaņemto iepirkumu maisiņu vai somu. Tomēr, iegādājoties maisiņus pie kases, 48% aptaujāto Latvijā nepievērš uzmanību maisiņa materiālam. Dominē uzskats, ka parastie plastmasas maisiņi ir lētāki un izturīgāki par iepirkumu maisiņiem, kas gatavoti no videi draudzīgiem materiāliem – tā liecina pētījumu aģentūras “Norstat” un “Lidl” Baltijā veiktā pētījuma dati.

Pētījums atklāj, ka Baltijas valstīs kopumā iezīmējas pozitīva tendence cilvēku izvēlēs un uzvedībā – 38% aptaujāto respondentu Lietuvā, 36% Latvijā un 35% Igaunijā atzīst, ka viņu ieradumi pēdējo gadu laikā ir būtiski mainījušies un kļuvuši videi draudzīgāki.

47% Igaunijas, 44% Lietuvas un 42% Latvijas iedzīvotāju apgalvo, ka vienmēr ir centušies rīkoties videi draudzīgi. Diemžēl joprojām 18% Lietuvā, 19% Igaunijā un 22% Latvijā aptaujāto norāda, ka vides jautājumi viņiem ir vienaldzīgi. Kopumā visās Baltijas valstīs šīs tendences ir līdzīgas.

“Pētījuma rezultāti apliecina, ka mums visiem vēl būs daudz jāstrādā, lai samazinātu ikdienas plastmasas patēriņu, jo, padziļināti analizējot datus par iedzīvotāju ieradumiem Baltijā, varam secināt, ka 43% Latvijas iedzīvotāju uz veikalu dodas 3-4 reizes nedēļā, kur katru reizi iegādājas jaunu maisiņu. Tādējādi katrs iedzīvotājs, kas uz veikalu dodas bez savas iepirkuma somas vai maisiņa, gadā iegādājas vismaz 208 jaunus maisiņus! Mēs apzināmies savu lomu pircēju ieradumu veidošanā, tādēļ visi “Lidl” veikalos Latvijā piedāvātie plastmasas iepirkumu maisiņi ir ražoti no 80% pārstrādātā materiāla un ir videi draudzīgi, ko apliecina Vācijas “Blauer Engel“ sertifikāts, kas analizē materiāla un produkta draudzīgumu videi visā tā dzīves ciklā,” uzsver Antra Birzule, “Lidl Latvija” Korporatīvās sociālās atbildības vadītāja.

Ko izvēlas – papīru, plastmasu vai somu?

Salīdzinot iepirkumu maisiņu izvēli Baltijas valstīs, Igaunijā populārākie ir papīra maisiņi (49%), savukārt Latvijā papīra maisiņiem priekšroku dod 34% iedzīvotāju, un Lietuvā tikai 32% iedzīvotāju. Savukārt 48% Latvijā un 44% Lietuvā priekšroku dod plastmasas maisiņiem. Taujāti par šo maisiņu tālāko izmantošanu, 65% aptaujāto Latvijā apgalvo, ka visbiežāk tos izmanto kā atkritumu maisiņus, bet 53% tos turpina izmantot citām vajadzībām.

Ar savu maisiņu uz veikalu Latvijā dodas 63% aptaujāto. Šajā ziņā atbildīgākās ir sievietes vecumā no 60 līdz 74 gadiem, kā arī iedzīvotāji ar augstāko izglītību. Lietuvā ar savu maisiņu uz veikalu vienmēr dodas 64%, bet Igaunijā – 63% aptaujāto.

“Lai arī daudzi pircēji iegādātos iepirkumu maisiņus tālāk izmanto atkritumu tvertnēs, jāatzīst, ka tas nav ekonomiski. Vairākkārt izmantojamais maisiņš vai soma kalpo ilgstoši un ir ne tikai videi, bet arī maciņam draudzīgāka izvēle. Apsveicami, ka vairāk nekā 60% Baltijas valstu iedzīvotāju vienmēr izmanto savu līdzpaņemto iepirkumu maisiņu vai somu,” atzīmē Antra Birzule.

Galvenais, lai izturīgs!

Būtiskākais faktors iepirkuma maisiņa izvēlē Baltijas valstu iedzīvotājiem ir tā izturība, kam seko maisiņa ietilpība un cena, bet vismazāk nozīmīgs ir izskats. Jāatzīmē, ka iepirkumu maisiņa materiāla draudzīgums pret vidi svarīgākais ir tieši 18-29 gadus jaunu iedzīvotāju vidū (Latvijā 33%, Lietuvā 38%, un Igaunijā 37%), kas pat būtu gatavi maksāt vairāk par iepirkumu maisiņu, kas gatavots no videi draudzīgāka materiāla.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits