Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Veidojam apģērbu kapsulu

Veidot savu garderobi apzināti – pirkt mazāk, bet pārdomātāk, pieturoties apģērbu kapsulas pamatprincipam, – arī ir viens no ilgtspējīgās modes atzariem. Man uzreiz nāk prātā pašmāju zīmols Pixie un viena no tā radītājām Ingrīda Arāja, kas, manuprāt, ir lietpratēja apģērbu kapsulas veidošanā un ar savu piemēru iedvesmo sievietes sev apkārt. Iepazīsimies!

Foto autors - Matīss Markovskis

Ilgtspējīgā mode

“Ilgtspējīga mode pirmām kārtām ir ekoloģiska – tāda, kurā svarīgi ir domāt par sekām, kas paliek pēc produkta radīšanas, tā valkāšanas, kopšanas,” saka Ingrīda Arāja. “Tas ir viss, sākot no auduma ražošanas un tā izcelsmes, piegrieztnēm, diegiem, furnitūras, ražošanas procesā iesaistītā cilvēkresursa. Nākamais solis ir siluets un stils. Ilgtspējīga mode nav par trendiem un tendencēm, kas aktuālas vien dažus mēnešus, – tā ir klasika, kura nemainās un ir aktuāla, paejot pat vairākiem gadu desmitiem.”

 

“Pixie” stāsts

““Pixie” ideja dzima kādā no ceļojumiem ar motociklu,” stāsta Ingrīda. “ Parasti vasarā mēs kopā ar vīru dodamies tādā braucienā uz divām līdz trim nedēļām. Tas, ko vari paņemt līdzi apģērba ziņā, ir ļoti ierobežots, bet manai sievietes dabai ir vēlme izskatīties labi un stilīgi. Tā arī radās doma par apģērbu kapsulu, kas būtu ieliekama vienā rokas bagāžas somā. Pirmā “Pixie” kapsula bija ļoti “motocikliska”.

“Pixie” misija – ar mīlestību un uzticību mēs kalpojam sievietēm un šai pasaulei. Savukārt “Pixie” vērtības es ietērptu vārdos – ilgmūžība, struktūra, attiecības, caurspīdīgums, empātija, draudzība, sadarbība, piederība, prieks, kvalitāte, atbildība. Minēšu tikai dažus piemērus, kas ir mūsu pamatvērtību ievērošana: “Pixie” boyfriend kreklam organiskās kokvilnas audumu pērkam Austrijā, šujam ar organiskās kokvilnas diegiem, kurus iegādājamies Nīderlandē, tiem ir gliemežvāku pogas, kreklus šujam Latvijā. Sertificētu organisko kokvilnas izejmateriālu pērkam Nīderlandē, tad tos adām Polijā un tikai tad topus sašujam šeit, Latvijā. Rāvējslēdzēji “Pixie” biksēm ir no otrreiz pārstrādātas plastikas. Tikai šāda augstākas klases atlase pēc ekoloģiskiem standartiem ir mūsu vienīgā pieeja ikkatram “Pixie” produktam, sākot no auduma izvēles un beidzot ar iepakojumu. Paši šujam auduma apģērba uzglabāšanas čeholus, kuros iepakojam saviem klientiem kostīmus un mēteļus, – tie arī ir no organiskās kokvilnas, tos apdrukājam ar “Pixie” logo sietspiedē ar krāsām uz ūdens bāzes. Pat skočs, ar kuru aizlīmējam kastes, kuras sūtām klientam, ir no papīra, un tas ir ražots šeit pat, Ogrē. Prioritāri izvēlamies vietējo pakalpojuma sniedzēju vai ražotāju. Tikai tad, ja tas nav pieejams Latvijā, meklējam to ārzemēs. Esam ļoti lepnas par “Pixie” zīmola austo birciņu – arī tā ir kokvilnas, nevis poliestera.”

 

Apģērbu kapsula

“Galvenā kapsulas garderobes priekšrocība ir, ka tā palīdz dzīvot viegli – tev vienmēr ir ko vilkt mugurā jebkuros apstākļos – vai darbā, vai atpūtā, vai ceļojumā,” turpina Ingrīda. “Tās galvenais princips ir savstarpējā savienojamība un katra apģērba daudzfunkcionalitāte. Tas ir kā konstruktors. Ja iegādāsies kādu no kapsulas lietām, tā lieliski saderēs ar jau esošo garderobi, kā arī ar jebkuru jaunu lietu, kura vēl ienāks garderobē. Katrā garderobē vajadzētu būt melnām klasiska piegriezuma biksēm, baltam kreklam, oversize žaketei, topam ar garām un topam ar īsām piedurknēm, svārkiem, garam mētelim. Pamatkrāsai, kurā veidosiet kapsulas garderobi, ir jābūt tādai, lai tā draudzētos ar visām krāsām. Tad varēsiet viegli tajā integrēt arī kādu mirkļa iespaidā izvēlētas krāsas aksesuāru, kurpes vai blūzi. Mans mīļākais kapsulas produkts, bez kura es nevarētu iztikt, ir oversize žakete un ādas bikses. Ādas bikses ir “Pixie” sortimentā jau no pirmās dienas – atcerieties par motociklu, tās izvēlos to praktiskuma dēļ – superviegli kopjamas, mūsu klimatiskajai laika zonai ļoti piemērotas, un multifunkcionalitāte, ko tās sniedz, ir nepārspējama – velc ar T kreklu sportiskajam variantam, atturīgu augstas apkakles vai oversize džemperi ikdienas vai darba gaitām. Ja uzvilksi gaisīgu zīda blūzi un papēžkurpes, vari doties uz ballīti vai teātri. Savu ikdienas tēlu paspilgtinu ar masīviem gredzeniem – to man ir daudz, katram ir savs stāsts, un tie visi ir Latvijas mākslinieku darbi. Mans tēls nav iedomājams bez masīvām un ļoti pamanāmām brillēm. Saku – uzliec brilles, uzkrāso lūpas, uzvelc garo mēteli un esi gatava doties. Apavus arī izvēlos pamanāmus un ar “odziņu”.”

FOTO: Matīss Markovskis

 

  • Tops, 119 EUR, “Pixie”
  • Ādas bikses, 299 EUR, “Pixie”
  • Žakete, 499 EUR, “Pixie”
  • Loferi, 39,95 EUR, “Zara”
  • Zābaki, 370 EUR, “Wims”
  • Brilles, 350 EUR, “Gucci”
  • Gredzens, 209 EUR, “verba.lv”

 

Ja rodas jautājums, ar ko sākt veidot savu apģērbu kapsulu, Ingrīda parāda lielisku piemēru, kā lakoniskas bikses un garpiedurkņu tops kļūst par pamatu arvien jaunām tērpu kombinācijām, mainot tikai aksesuārus un/vai papildinot tos ar citiem apģērba gabaliem. Vai tās arī tev būs bikses un piegulošs garpiedurkņu tops, jāizlemj pašai, raugoties uz savu dzīvesveidu, vēlmēm un vajadzībām. Kāda no jums bikses nevalkā un apģērbu kapsulā būs tikai svārki un kleitas. Iesaku integrēt savā apģērbu kapsulā dažādas apģērbu kategorijas – žakete, krekls, veste. Jo lielāka dažādība, jo interesantākas kombinācijas. Bez tā vēl piedomā par audumu un krāsu dažādību, mūsdienīgu piegriezumu. Lūk, kā svārki moderni sulīgi rozā tonī var būt daļa no apģērbu kapsulas, kas lieliski kombinējas ar pārējām lietām no Ingrīdas skapja. Tāpēc domāt, ka racionāla un pārdomāti veidota garderobe ir garlaicīga, būtu aplami. Nav noteikts, cik daudz lietu veido apģērbu kapsulu, tomēr kaut kur definīcijā izskan, ka to veido septiņu apģērbu un aksesuāru kopums, kas ļauj izveidot vismaz piecus komplektus, kas atšķiras cits no cita vizuāli, bet sastāda funkcionālu un imidža vienotību. Pāris gadu laikā lietu skaits tā saucamajā apģērbu kapsulā var divkāršoties vai pat trīskāršoties, radot iespēju neskaitāmām jaunām kombinācijām. Un es atkal atkārtošos – nav svarīgi, cik lietu ir tavā skapī, bet gan tas, cik daudz “garšīgu” komplektu vari no tām pagatavot.

Projektu atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds. Par saturu atbild žurnāls UNA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits