Šogad ir veiksmīga, bagātīga ābolu raža, un arī bumbieru daudz. Agrās šķirnes ēdājiem parasti jādala ar lapsenēm, jo tās nogatavojas agri – jau jūlija beigās – un saldie augļi ar plāno mizu tīk arī kukaiņiem, bet rudens šķirņu novākšanas laiks sākas tagad.
Rudens bumbieru šķirnes parasti nogatavojas septembrī un ziemas šķirnes vācamas līdz pat oktobra vidum. Šie augļi ir arī visilgāk glabājami – pat līdz maijam, ja telpā ir atbilstoši apstākļi. Taču jāzina īstais novākšanas laiks, jo vēlo šķirņu bumbieri nogatavojas labu laiciņu pēc tam, kad tikuši novākti. Maldīgi domāt, ka novākšanas laiks ir tad, kad augļi jau krīt zemē. Nē, tad ir par vēlu – bumbieri ir pārgatavojušies vai arī nobirst, jo tos ir sabojājusi kāda slimība vai kaitēkļi. Turklāt nokritušie augļi mēdz saplaisāt trieciena rezultātā, kā arī vietā, kur tie atsitušies pret zemi, zem mizas veidojas sasitums un augļi ātri bojājas, nav piemēroti ilgstošai uzglabāšanai. Tādēļ kokus nevajag arī purināt, lai tiktu pie ražas, ja vien to tūliņ negrasāties apēst.
Dārzkopības institūta pētniece Baiba Lāce stāsta, ka rudens šķirņu bumbieri ir gatavi tad, kad kokā kāds auglis iekrāsojas nedaudz sārts vai kļūst izteikti dzeltenīgs, kā arī, mēģinot noplūkt, tā kātiņš viegli atdalās no zara. Lai to pareizi izdarītu, augļa kātiņš jāpagriež par 90 grādiem vai pat pavisam uz sāniem. Ja auglis ir pietiekami nogatavojies, tas viegli atdalīsies no zara. Ja kātiņš paliek pie zara, bet pats auglis nokrīt, vēl nedaudz jāpaciešas.
Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 29. augusta, numurā! Ja ir vēlme laikraksta saturu turpmāk lasīt drukātā formātā, to iespējams abonēt ŠEIT!