Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Dārza princese peonija

Peonijas iemājo dārzā uz palikšanu, prasot vairāk laika to baudīšanai, ne tik daudz ikdienas kopšanai, lutinot ar krāsu, formu un smaržu bagātību. Šie krāšņumaugi dod iespēju no maija līdz pat jūlija vidum radīt elegantu pušķi pašam no sava dārza.

Pirms ķeršanās pie peoniju šķirnes izvēles savam dārzam ieteicams apskatīt peonijas ne tikai izteiksmīgos attēlos vai izstāžu zāļu vāzēs, bet arī klātienē. Piemēram, apmeklējot Kalsnavas arborētumu, kur ainaviskā stādījumā aug vairāk nekā 200 moderno peoniju šķirņu īpaši izveidotā Peoniju dārzā un kur ik gadu jūnijā norit Peoniju svētki (šogad 19. jūnijā). "Kad ir doma par savu peoniju audzēšanu, protams, ar to šķirnēm var iepazīties dažādi - gan grāmatās, gan katalogos, gan izstādēs, gan drukātā, gan elektroniskā veidā, lielākoties ar zieda attēlu tuvplānā -, taču noteikti pirms lēmuma pieņemšanas par konkrētu šķirni iesaku iepazīt peonijas dzīvā, dārzā ziedošā kolekcijā. Jāņem vērā, ka aptuveni 25% no peoniju šķirnēm ziedēšanas laikā mēdz mainīt ziedu krāsu izbalojot. Līdz ar to, redzot peoniju klātienē, varam vienlaikus novērtēt zieda ceru, kur var izpētīt zieda krāsu gan tikko uzziedējušā, gan vairākas dienas jau ziedošā peonijā. Iespējams, ikdienas audzētājam ziedu pakāpeniska krāsu maiņa nav tik svarīga, bet par to noteikti uztrauksies ainavu arhitekti un daiļdārznieki. Tādējādi peoniju apskate klātienē dzīvā kolekcijā gan pasargās no vilšanās par neparedzētu krāsu maiņu, gan atklās precīzāk konkrētās šķirnes raksturu dabā," uzsver peoniju speciālists un arī Peoniju dārza izveides iniciators Dr. biol. h. c. Aldonis Vēriņš (www.latvijaspeonijas.lv), kuram peonijas ir viena no dzīves lielajām mīlestībām. Puķkopis tai veltījis gan ap 40 jaunu šķirņu radīšanu, gan apjomīgāko izdevumu Eiropā par peonijām XXI gadsimtā Latvietis un viņa peonijas, mērāmu lappušu, attēlu simtos, aprakstot vairāk nekā 1200 peoniju šķirņu.

Daile bez kaprīzēm 

"Esmu redzējis pat astoņdesmit gadu vecus peoniju cerus. Parastās peoniju šķirnes mūsu klimatiskajos apstākļos ir salcietīgas un ziemcietīgas - pats 40 gadu laikā ziemās nekad tās neesmu apsedzis, un neviena no 800 šķirnēm nav gājusi bojā," stāsta Aldonis Vēriņš, kā vienu no lielām peoniju priekšrocībām minot tās ilgmūžību un izturību dažādos laikapstākļos, par spīti savam greznajam skatam, neizceļoties ar kaprīzēm, kuras būtu īpaši jāņem vērā ikdienas kopšanā. Citas ierastās puķes - sākot no tulpēm un gladiolām līdz pat rozēm - pieprasa laikietilpīgu un zināšanu pilnu kopšanu un var radīt savu attieksmi un jūtelību attiecībā uz laikapstākļiem.

"Ja rudenī, septembra otrajā pusē, peonija pareizi iestādīta saulainā, atklātā vietā, smilšmāla augsnē, kas ir ūdens un gaisa caurlaidīga, neliekot ceru cieši klāt citam ceram, tad nav īpaši jācīnās ar slimībām, kas var skart peonijas zemās un mitrās vietās, kas nav piemērotas peoniju dzīvei," peoniju audzēšanas pamatprincipus uzskaita Vēriņš, iesakot neaizmirst par peoniju dārzu pēc ziedēšanas, sekojot līdzi tam, lai ziednesis nenomelnē un nenogāžas, jo tas liecina par bīstamāko un postošāko peoniju slimību - pelēko puvi. Pie peoniju regulārās kopšanas piederas ne tikai augu laistīšana sausos pavasaros un jūlija un augusta pirmajā pusē, kad veidojas atjaunošanās pumpuri (īpaši pirmajos gados pēc iestādīšanas), bet arī jāraugās, lai augsnē neiemājotu tādas sakņu nezāles kā vārpata vai gārsa.

"Ja ir vēlme pasniegt kādam elegantu puķu pušķi pašam no sava dārza, tad peonijām līdz pat jūnija vidum, kad uz skatuves uznāk krietni vien kaprīzākie lielziedu īrisi, vispār nav konkurences. Peonijas kā izteiksmīgi un skaisti ziedi - gan vienkārši, gan puspildīti, gan pildīti visdažādākajās krāsās - priecēs ikvienu saņēmēju," ir pārliecināts Vēriņš, stāstot, ka mēdzis paķircināt arī savus paziņas, vēl neizplaukušu peoniju pumpuru uzliekot garā rozes kātā, tā slavējot peonijas ne vienmēr novērtēto karalisko eleganci dārzā. Daudzas peonijas, kas ilgstoši ir pumpuros, vizuāli tik tiešām atgādinot rozes.

Lauku sētā un galma dārzā 

Lai arī peonijas (tautā dēvētas arī par pujenēm) jau laiku laikos bijušas mūsu vecvecāku mīlules, mītot lauku sētās, līdz pat XX gadsimta beigām neviens puķkopis tās nebija skaļi un prasmīgi cildinājis, un, iespējams, tāpēc tikai pēdējās desmitgadēs peoniju kultūra strauji attīstās. Pasaulē peoniju selekcija, kas aizsākusies Ķīnā un aktīvi plaukusi ASV, var lepoties gan ar plašu ziedu krāsu paleti un formu bagātību, gan ar pavedinošu smaržu.

Savulaik par savdabīgu revolūciju peoniju pasaulē un vienlaikus par modes preci varēja uzskatīt ap 80 peoniju šķirnēm ar dzelteno toņu jeb, eksperta vārdiem sakot, saules krāsas ziediem, kurus vēl šobrīd daudzi nav redzējuši dzīvē. Pašreiz pasaulē selekcionāri eksperimentē arī ar peonijām zilā krāsā, taču Vēriņš uzskata, ka tās tīri praktisku iemeslu dēļ neizkonkurēs gaišo, sārto, dzelteno un koraļļu krāsu peonijas: "Puķes ar ziliem ziediem vismazākajā krēslā kļūs neredzamas, kamēr peonijas ar gaišiem ziediem redzamas visu vasaras nakti."

Peoniju šķirņu noteikšanā glavenais ir zieds. Pats selekcionārs nevarētu ieteikt mazāk kā desmit baltu, desmit sārtu un desmit citu toņu peoniju šķirņu, jo izcelt vienu šķirni gluži vienkārši nav iespējams. Katrai peonijai ir sava pievilcība, kuru gan iesācēji puķkopji, gan skaistuma mīlētāji, gan profesionāļi novērtēt spēs tikai katrs pats savā dārzā, gleznā vai fotogrāfijā.

Interesanti par peonijām

Sengrieķu mīti stāsta, ka peonijas savu nosaukumu ieguvušas par godu ārstam Peonam, kas Trojas kara laikā ar ārstniecības peoniju izārstējis sengrieķu karavīrus, bet pats, ārstniecības dieva Asklēpija greizsirdības mākts, noindēts, taču dievi Peonu atdzīvinājuši, pārvēršot par puķi. Pasaulē par peoniju audzētāju galvaspilsētu uzskata Luojanas pilsētu Ķīnā, jo tieši tur pirms 5000 gadu aizsākās peoniju audzēšana gan dekoratīviem, gan ārstnieciskiem nolūkiem. Tā Ķīna ir pirmā valsts pasaulē, kur selekcionētas pirmās peoniju šķirnes, turklāt mūsdienās Luojanā norit lielākais ikgadējais peoniju festivāls pasaulē. Peoniju ziedu ziedēšanas ilgumu ietekmē laikapstākļi - piemēram, vēsā laikā tās zied ilgāk nekā karstā un saulainā. Vēriņš izpētījis, ka vairumam peoniju šķirņu viena zieda ziedēšanas ilgums mērāms līdz pat 10 dienām. Pasaulē reģistrētas vairāk nekā 8000 peoniju šķirņu. Iespējams, tikpat daudz ir vēl pat nereģistrēto. Latvijā peoniju šķirņu daudzveidība vairākos simtos šķirņu dzīvē ir aplūkojama Kalsnavas arborētuma Peoniju dārzā Madonas pusē, Peoniju dārzā Ziedoņi Kuldīgas novada Pelčos, Bērziņa dārzniecībā Popē un Andra Berkina Peoniju dārzā Kroņaucē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits