Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Gatavojamies Adventei

Svētku sajūtas tapšanai – dabas veltes un radošs gars.

Adventes laiks ir pienācis nemanot, un daudzi šajā Ziemassvētku gaidīšanas periodā mājokli rotā ar Adventes vainadziņu – kāds tajā saliek sveces, cits dekoru kar pie sienas vai mājokļa durvīm. Advente jeb advents (latīņu: adventus – atnākšana) ir Ziemassvētku gaidīšanas laiks, kas sākas no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem. Advente tiek saistīta ar gavēni, mieru, klusumu un pārdomām. Šajā laikā no zariem pītā vainagā tiek dedzinātas četras sveces, kuras tiek pakāpeniski iedegtas gaidīšanas nedēļu svētdienās.  Esam pieraduši pie tradicionālajiem skuju pinumiem vai veidojumiem no čiekuriem un kastaņiem, rotātiem ar spīguļiem, bet iespēju izveidot oriģinālu svētku vainadziņu ir daudz, tikai jāļauj vaļa fantāzijai. Dārza Diena ciemojās pie mākslinieces Ievas Ekmanes-Bites un iedvesmojās radošām svētku dekoru idejām.

Adventes laika liturģiskā krāsa ir violeta vai zila.

Dabas veltes no tuvienes un tālienes
Ieva ir gleznotāja, taču jau vairākus gadus vada arī Adventes vainagu gatavošanas meistarklases. "Gribējās satikt cilvēkus, darīt kopā kaut ko skaistu un radošu, tā noķerot tik nepieciešamo svētku sajūtu, kas ikdienas steigā citādi var paslīdēt garām," atklāj māksliniece.

Adventes vainagu tapšanai viņa izmanto dažnedažādus materiālus. Daļa no tiem tiek ievākti dabā – lokani zari, vīteņaugi, priežu, egļu, kadiķu zari, melleņu un brūkleņu mētras, virši nāk no Latvijas mežiem un Ievas un viņas vīra vecāku dārziem. Tā izejmateriālu meklējumi tiek apvienoti ar pastaigām dabā. Papildus Ieva iesaka mūsu apkārtējā vidē atrodamos augus kombinēt ar eksotiskiem augiem, iegūstot atšķirīgas tonalitātes. Ideāli piemēroti ir dažādu šķirņu eikalipti, lauru, olīvkoku zariņi, pistāciju zari ar mūžzaļajām lapām. Sakalstot tie nemainīs krāsu, bet formu vien nedaudz. Dekorēšanai māksliniece izmanto kaltētus augus, ziedus, čiekurus, magoņu pogaļas, kā arī mākslīgos materiālus – gan ziedus un auglīšus, gan bumbiņas un citus spīgulīšus –, ja dabisko stilu gribas papildināt ar kādu košāku akcentu. Starp citu, Adventes laika liturģiskā krāsa ir violeta vai zila.

 

Dažādas kompozīcijas
Pamatam var izmantot tradicionālo salmu pinumu, ap to stiprinot zarus, pietinot klāt. Papildu dekori tiek piestiprināti ar karsto līmi. Šādi Adventes vainadziņi ir gludi un stabili, un piemēroti galda dekorēšanai – tie ir biezi un tajos labi turas sveču paliktņi. Moderni ir spurainie vainagi, kuru pamatā ir lokanu zaru pinums. Tajā var vienmērīgi ievīt dekorus, kompozīciju var veidot vienā malā, liekot sveces uz šķīvja vainaga vidū. Tādu vainagu var karināt arī pie sienas vai durvīm, dekorējot ar lentēm. 

Aktuāli ir arī kompozīcijā ievietot dekoratīvus elementus, piemēram, kādu brieža vai cita ar svētku tematiku saistīta dzīvnieka figūriņu. 

Ieva atklāj – grūtākais Adventes vainaga tapšanas gaitā ir izveidot vienmērīgi biezu, gludu un stabilu pamatni, tādēļ tai jāvelta gana daudz uzmanības. Ja zari ir pārāk spuraini, beigās tos var apgriezt. Stieplīti, ar ko stiprināsiet zarus kopā, izvēlieties tumši brūnu vai zaļu, lai tā neizceļas, paliek nemanāma. Savukārt pie salmu pamatnītes zarus būs ērtāk pietīt ar izturīgu diegu. 

Lai izvairītos no pārsātinātības, ieteicams pirms vainaga veidošanas aptuveni izdomāt, kādu to vēlaties redzēt gatavu. Protams, sākot darboties, var rasties jaunas idejas vai izrādīties, ka kaut ko neizdodas realizēt, taču kļūmi itin viegli iespējams pārvērst par efektu vai nomaskēt, veidojot brīvā stilā ieturētu dekoru. Sāciet tik darboties, un idejas atnāks pašas! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā pret nederīgajiem medikamentiem izturas pavirši

Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja liecina, ka vairumam iedzīvotāju nederīgi medikamenti mājās ir, bet, lai gan 76% piekrīt, ka, nonākot apkārtējā vidē, tie kaitē dabai un ci...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits