Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Ļauj, lai pļava ienāk dārzā

Ja dārza teritorija ļauj – tā ir gana plaša – un kopējais piemājas stils ir piemērots, iespējams zālājā iesēt pļavas ziedus, panākot dabisku savvaļas efektu. Šādas "pļavas" izveide prasa tikai nelielu darbu un zināšanas, un ainaviskais skaistums atsvērs ieguldījumu.

Tradicionāla vērtība

Mums, iekārtojot dārzu, bieži vien ir vilinājums izmēģināt ko jaunu, neparastu, eksotisku. Modē ir viss, kas patīk, un arī kičs, miksējot dažādus stilus – gan interjerā, gan piemājas apkārtnē un dārzā, taču sarežģītais ātrāk nogurdina un rodas vēlme atgriezties pie dabiskā, ekoloģiskās domāšanas vilnis arī dara savu. Apzaļumošanas uzņēmuma Galantus dārzu dizaina speciālisti uzskata – pļava cilvēka apziņā rada romantiska pirmatnīguma noskaņu, tā asociējas ar dabiskumu. Pilsētas dārzā gabaliņš ziedošas lauku pļavas šķiet ekstravagants akcents. Savukārt lauku sētā puķu pļava var lieliski derēt kā harmonisks priekšplāns skatu līnijai uz mežainām tālēm. Šādu pļavu vērts iekopt, ja dabiskā ainava to prasa, taču piemājas teritorija ir nolaista, nekopta, bet baudāmu rezultātu jaunajiem īpašniekiem gribas iespējami drīz. 

Izveido kompozīciju pats

Gluži tāpat kā ir dažādām augsnēm un apstākļiem piemēroti dēsti dobēm un sēklu maisījumi zālājiem, arī puķu pļavu sēklu maisījumi ir dažādi gan no vizuālā viedokļa –  tajos sastopamas dažādas puķes un citi augi, gan atšķirīgām kopšanas īpatnībām pielāgoti maisījumi, piemēram, tādi, kas labāk derēs vieglām smilts augsnēm, citi – smagākām māla augsnēm, mitrām vai mežainām vietām un tamlīdzīgi. Protams, tik precīzi kā puķu dobi pļavu izveidot nebūs iespējams un dabiskā vide var izdarīt savas korekcijas. Iespējams, pļavā ieviesīsies kādi citi augi, kas jau konkrētajā vidē bijuši, vai nepatiks augt kaut kam no sēklu maisījumā iekļautā klāsta. Sugas, kurām attiecīgā vieta patiks, izpletīsies, bet sugas, kam apstākļi nebūs pilnībā piemēroti, izzudīs. Lai pļava ilgāk būtu ziedoša, ieteicams tajā kombinēt dažādu sezonu puķes. Parasti šādu pļavu sēklu maisījumos bāzes augi ir stiebrzāles un 50–70% puķes. Puķu sēklas nopērkamas atsevišķi, un pļavas ierīkotājam iespējams izveidot vēlamo kombināciju, esošo maisījumu papildināt ar iemīļotajiem ziediem. Piemēram, stiebrzāles kombinēt ar rudzupuķēm, iegūstot zili ziedošu ainavu, vai savvaļas magonēm –  tikai to ziedēšanas periods ir samērā īss. Iecienīts un ainaviski skaists augs pļavā ir margrietiņas, arī baltais un sarkanais āboliņš. Pavasara sezonā priecēs neaizmirstulītes, vietu vietām var iedēstīt vizbulītes, sniegpulkstenītes, arī tulpes un narcises. Kad to ziedēšanas laiks beigsies, vietā nāks vasaras puķes. Ja esat tēju mīļotājs, iekļaujiet pelašķi, raspodiņu, kumelīti – gan priecēs acis, gan noderēs veselībai. Pļavas sēšanai augsne nav jāmēslo, taču to nepieciešams uzart, uzirdināt un atbrīvot no nezālēm – pļavā nevēlamajiem augiem, piemēram, gārsas, nātrēm, pienenēm u. tml. Īpaša kopšana nav vajadzīga, taču pļavu vajadzētu nopļaut reizi divas gadā – kad augi izziedējuši un paguvuši izbērt sēklas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits