Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Mēness kalendārs dārzkopim - aprīlis

Mēness kalendārs dārzkopim aprīļa mēnesim.

Sakņu dārzeņu kopšana

6. un 7. aprīlī neapkurināmā siltumnīcā var droši sēt redīsus, arī burkānus. Burkānus var sēt arī uz lauka lecektī, kuru vēlāk, kad laiks iesilis, noņem. Ja esat pasteigušies ar sējas darbiem, bet dārzu ir pārsteidzis aukstums, dobes varat pasargāt, pārklājot ar agroplēvi. Salnu laikā siltumnīcas var apsildīt, skārda spainī dedzinot sveces.

Ziedu un dekoratīvo stādījumu kopšana

7. un 8. aprīlī varat sēt vasaras puķes, kā arī izpiķēt jau paaugušos viengadīgo puķu dēstus. Tiem nedrīkst ļaut izaugt pārāk lieliem blīvos stādījumos, lai neizstīdz. Varat apgriezt rozes, fuksijas, kā arī citas ziemcietes, bet jāraugās, lai netiktu traumēti jaunie dzinumi. Ieteicams to darīt tad, ja ir nedaudz apmācies, lai spilgta saule neapdedzina svaigos dzinumus. Ravējiet un mēslojiet puķu dobes, apkopiet mauriņu. Ja tajā par daudz saaugušas sūnas, visticamāk, zālienā nenotiek gaisa apmaiņa un nepieciešama aerācija. Vislabāk to veikt ar speciālu ierīci, bet noder arī visparastākais grābeklis vai dakša. Svarīgi savlaicīgi novākt vecās lapas, sakaltušos lakstus, zarus un citas augu atliekas. Var iesēt mētras tēju audzēšanai, kā arī lavandu.

Lapu dārzeņu kopšana

No 8. līdz 10. aprīlim neapkurināmā siltumnīcā var sēt lapu salātus, salātu baldriņus, spinātus, rukolu. Dēstu audzēšanai var sēt kāpostus. Šīs dienas labvēlīgas arī garšaugu un citu zaļumu sējai, lapu seleriju piķēšanai un retināšanai. Spinātus var sēt arī dārzā zem klajas debess, tāpat arī skābenes, ja zeme nav pārāk slapja un saķepusi. Lapu dārzeņu kopšanai labvēlīgās dienās var aprušināt un mēslot arī rabarberus, tos var arī pārstādīt. Telpās augošus garšaugus var pārstādīt siltumnīcā, lai tie neizstīdz.

Augļu koku un ogulāju kopšana

No 10. līdz 12. aprīlim zemeņu dobēs un krūmāju apdobēs uzkaisa pelnus, tos var arī ierušināt augsnē. Mēslo krūmus, izgriež nokaltušos avenāju zarus. Varat sēt tomātus, melones dēstu audzēšanai, ko vēlāk pārstādīsiet siltumnīcā. Varat sēt arī zirņus, ja augsne nav pārāk slapja un auksta. Varat atsegt vīnogulājus, ja laikapstākļi tiek prognozēti silti. Varat stādīt augļu kokus un krūmus, arī avenes, kazenes. Tas jāpagūst pirms lapu plaukšanas. Svarīgi tos arī kārtīgi aplaistīt!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā pret nederīgajiem medikamentiem izturas pavirši

Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja liecina, ka vairumam iedzīvotāju nederīgi medikamenti mājās ir, bet, lai gan 76% piekrīt, ka, nonākot apkārtējā vidē, tie kaitē dabai un ci...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits