Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Katru gadu notāri uzsāk 12 000 mantojuma lietu. Kas jāņem vērā mantiniekiem?

Katru gadu zvērināti notāri Latvijā uzsāk vidēji 12 000 mantojumu lietu. Ir trīs veidi, kā mūsu valstī mantot un atstāt mantojumu – ļaut, lai manta tiek sadalīta saskaņā ar likumu, atstāt testamentu vai noslēgt mantojuma līgumu.

"Jebkurā gadījumā ir ļoti būtiski izdarīt pirmo soli – aiziet uz zvērināta notāra biroju. Latvijas valsts ir izvēlējusies pieteikšanās sistēmu, un zvērināti notāri nemeklē mirušā cilvēka potenciālos mantiniekus – mantiniekiem pašiem pie zvērināta notāra ir rakstiski jāizsaka vēlme mantot. Tas nozīmē, ka tikai pēc mantinieka rakstiska noteiktā kārtībā apliecināta iesnieguma saņemšanas zvērināts notārs ir tiesīgs uzsākt mantojuma lietu," uzsver Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš.

Mantošanas iesniegumu mantinieks iesniedz zvērinātam notāram, kurš praktizē tajā apgabaltiesas darbības teritorijā, kur bija mantojuma atstājēja pēdējā deklarētā dzīvesvieta. Līdzi jāņem pase vai personas apliecība, mantojuma atstājēja miršanas apliecība, radniecību pierādošie dokumenti (dzimšanas apliecība, laulības apliecība), mantojamās mantas saraksts un novērtējums, ja mantots tiek arī kas cits bez nekustamā īpašuma. Ideāli, ja ir ziņas arī par visiem zināmajiem mantiniekiem. Ja vajadzīgie dokumenti nav pieejami, to sagādāšanu iespējams uzticēt zvērinātam notāram. Pirms lietas uzsākšanas notārs pārliecinās Mantojumu reģistrā, vai to jau nav uzsācis kāds cits zvērināts notārs, piemēram, ja cits kandidāts uz mantojumu jau ir iesniedzis iesniegumu. Pēc tam zvērināts notārs pārliecinās Publisko testamentu reģistrā, vai tajā ir reģistrēts mantojuma atstājēja pēdējās gribas rīkojuma akts jeb testaments (vai mantojuma līgums). 

Pēc mantojuma lietas uzsākšanas, ja nepieciešams, oficiālajā laikrakstā Latvijas Vēstnesis tiek izsludināta mantojuma atklāšanās. Sludinājumā zvērināts notārs uzaicina pieteikties tos, kuriem kā mantiniekiem, kreditoriem vai kā citādi ir tiesības uz mantojumu. Uzaicinājuma termiņu, ja likumā nav noteikts citādi, notārs nosaka pēc saviem ieskatiem, taču tas nedrīkst būt īsāks par trim mēnešiem no uzaicinājuma publicēšanas dienas. Ja mantinieku loks ir skaidrs, notārs parasti nosaka trīs mēnešu pieteikšanās termiņu un operatīvi pabeidz uzsākto lietu. Ja lieta ir komplicēta un radniecība attāla, būs nepieciešams ilgāks laiks īpašuma un radniecības dokumentu sagādāšanai un lietas izskatīšanai. Kopumā vidējais mantojuma lietas izskatīšanas ilgums Latvijā ir trīsarpus mēneši, norāda J. Skrastiņš. 

Lai operatīvi sakārtotu jautājumus par mantotā īpašuma tālāko pārvaldīšanu, kā arī nepakļautu sevi dažādiem riskiem un sarežģījumiem, mantošanas iesniegumu ieteicams iesniegt ne vēlāk kā divus mēnešus pēc tuvinieka nāves. Vēršoties Latvijas Zvērinātu notāru padomē, ikvienam ir iespēja pārbaudīt, vai viņsaulē aizgājušās personas mantojuma lieta pie kāda no Latvijas notāriem jau ir uzsākta. Jāzina aizgājušā vārds, uzvārds un personas kods (vai vismaz dzimšanas datums). 

 

Top komentāri

Fernada kredit
F
Aizdevums un ātrs ieguldījums ar parakstītu līgumu Sveiki, Sir / Madam, indivīdi: Latvija, Igaunija, Slovēnija, Krievija, Angļu valoda, Slovēnijas, Vācijas, Lietuvas, Francijas, Kanādas, Portugāles, Itālijas, Šveices, Dānijas un jebkur citur pasaulē; mēs meklējam nopietnus partnerus, kas spēj parakstīt vienošanos ar mūsu pakalpojumu Mēs vēlamies sadarboties ar ienesīgiem projektu izstrādātājiem vai ikvienam, kam nepieciešams aizdevums, lai atsāktu darbību vai aizdevumu, ar kuru mēs strādāsim pārredzamā veidā, lai finansētu savu projektu. Mēs izsniedzam aizdevumus no 5000 euro līdz 50 000 000 euro visām personām, kas spēj ievērot nosacījumus un varēsim atmaksāt procentu likmi 3% apmērā gadā ar atmaksas termiņu no 1 gada līdz 30 gadiem gatavs.Ja jums ir nepieciešams aizdevums projektam vai citiem iemesliem, nevilcinieties sazināties ar mums, lai iegūtu vairāk informācijas, mēs varam atbildēt uz jūsu jautājumiem 24h / 24h par jūsu apmierinātību E-pasts: [email protected]
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā pret nederīgajiem medikamentiem izturas pavirši

Mēness aptiekas un pētījumu aģentūras Norstat veiktā aptauja liecina, ka vairumam iedzīvotāju nederīgi medikamenti mājās ir, bet, lai gan 76% piekrīt, ka, nonākot apkārtējā vidē, tie kaitē dabai un ci...

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits