Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Mēness aptieka: Covid-19 noteikšanai paredzēto testu pieprasījums trīskāršojies

Augustā “Mēness aptiekās” Latvijā pārdots trīs reizes vairāk Covid-19 testu nekā maijā, kad iedzīvotājiem bija vismazākā interese par to iegādi šajā gadā. Septembrī augstais pieprasījums pēc ātrajiem Covid-19 testiem ir saglabājies. “Veselības centru apvienībā” (VCA) ģimenes ārstes Jekaterinas Āboliņas praksē aptuveni 60% pacientu, kuriem konstatēti Covid-19 atbilstoši simptomi, veicot testu mājās, šī slimība arī apstiprinās. Pašreiz raksturīgākie simptomi saslimšanai ar Covid-19 ir stipras galvassāpes, nogurums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus un aizlikts deguns.

“Pašlaik aptiekā katru dienu ir daudz apmeklētāju, kuri vēlas iegādāties testus Covid-19 noteikšanai mājas apstākļos. Šie testi ir iekļauti arī gandrīz katrā pirkumā, ko klienti veic, izmantojot Wolt piegādes pakalpojumu no aptiekas. Mēs iesakām pārliecināties, vai mājas aptieciņā jau esošajiem Covid-19 ātrajiem testiem nav beidzies derīguma termiņš. Turklāt šobrīd ir pieejami Covid-19 un gripas kombinētie antigēnu testi. Veicot testus, rūpīgi jāseko lietošanas instrukcijām, jo dažādu ražotāju gadījumā tās var atšķirties.  Ja pašlaik mājās Covid-19 testu nav, vismaz dažus iepakojumus katrai ģimenei rezervē vajadzētu, jo, parādoties saaukstēšanās simptomiem, labāk uzreiz veikt testu, nevis doties ārpus mājas, potenciāli apdraudot apkārtējos. Vienreiz lietojamās medicīniskās maskas, respiratori un roku dezinfekcijas līdzekļi arī ikdienā atkal var būt noderīgi, lai pasargātu sevi no iespējamās saslimšanas ar Covid-19. Tuvojoties rudens sezonai, papildus atgādinām par nepieciešamību rūpēties, lai organismam pietiek visu vajadzīgo vitamīnu,” stāsta “Mēness aptiekas” farmaceite Juta Namsone.

“Saslimstība ar Covid-19 pieaugusi kopš vasaras vidus, un ar šai slimībai raksturīgiem simptomiem ģimenes ārsta praksē pašlaik vēršas daudzi. Vairāk nekā pusei – ap 60% no viņiem – tik tiešām apstiprinās Covid-19, veicot vienkāršos mājas testus. Tiesa gan, tests ne vienmēr uzrāda pozitīvu jeb apstiprinošu rezultātu slimošanas pirmajās dienās – nereti tas sniedz pozitīvu rezultātu tikai sestajā, septītajā dienā. Atsevišķos gadījumos Covid-19 diagnozi nosaka, vadoties pēc simptomiem (klīniski) un/vai, balstoties informācijā par citiem vienā mājsaimniecībā dzīvojošo cilvēku saslimšanas gadījumiem (epidemioloģiski),” norāda VCA ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa.

Saslimstot ar Covid-19, cilvēki visbiežāk sūdzas par ļoti stiprām galvassāpēm, nogurumu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru, klepu un aizliktu degunu, retāk – par kakla sāpēm, ožas un garšas izmaiņām vai sāpēm kaulos, novērojusi Jekaterina Āboliņa. “Gadījumos, kad cilvēks jūtas slims, vajadzētu palikt mājās, neatkarīgi no tā –  Covid-19 tests ir pozitīvs vai nav.  Pretējā gadījumā cilvēks apdraud ne tikai savu, bet arī ar viņu saskarsmē nonākušo līdzcilvēku veselību.  Ikvienam būtu rūpīgāk jāseko roku higiēnai. Ja nav iespējas rokas kārtīgi nomazgāt, ir jālieto dezinficējošie līdzekļi.  Tāpat jāizvairās aiztikt seju (degunu, muti, acis) ar nemazgātām rokām un vajadzības gadījumā jālieto sejas maska. Iesaku arī mazāk uzturēties vietās, kur pulcējas daudz cilvēku, iespējami vairāk pārvietojoties kājām, nevis ar sabiedrisko transportu. Tas vienlaikus arī palīdzēs uzturēt fizisko formu un veicinās norūdīšanos,” saka ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa.

No valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta un ir pieejama vakcinācija pret Covid-19 infekciju jebkurā vecumā –  gan primārā vakcinācija, gan balstvakcinācija ik pēc 6 – 12 mēnešiem, atkarībā no vecuma un hroniskajām slimībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits