Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Danilāns: Man patīk, ka jaunieši staigā ar ūdens pudelēm rokā

Nesen veiktā skolēnu aptauja par ūdens lietošanas paradumiem atspoguļoja, ka 45% skolēnu dienā izdzer minimālo ieteicamo ūdens daudzumu jeb 2 litrus, savukārt 25,6% izdzer nepietiekamu daudzumu – ne vairāk kā litru ūdens dienā. 21,4% aptaujāto skolēnu, kuri ikdienā labprāt dzer ūdeni, atzina, ka vidējais izdzertais daudzums ir robežās no diviem līdz trim litriem.

Mediķu domas par cilvēkam nepieciešamo ūdens daudzumu vienmēr ir dalījušās. Pazīstamais gastroenterologs Anatolijs Danilāns saka: "Cilvēki ir dažādi, tāpēc arī nepieciešamais ūdens daudzums ir dažāds. Es slavēju ūdeni, tā ir ļoti laba lieta, tikai jāpiedomā pie ūdens kvalitātes, nevajadzētu gluži dzert no peļķes".

67,2% skolēnu norādījuši, ka vislabprātāk dzer dabīgu ūdeni bez garšām, dodot priekšroku klasiskām un nemainīgām vērtībām. 13,8% atzina, ka viņi visbiežāk izvēlas gāzētu ūdeni, savukārt 9,5% izvēlas ūdeni bez garšām, taču mājas apstākļos paši tam pievieno citronu, piparmētru vai citas piedevas. 6,9% skolēnu atzina, ka dod priekšroku ūdenim ar citronu vai dzērveņu garšu, liecina Venden rīkotā aptauja.

Runājot par ūdens veidiem, profesors Danilāns uzsver: "Ja nepūš vēderu, var droši dzert arī gāzēto ūdeni. Man jau ļoti patīk, ka jaunieši mūsdienās staigā apkārt ar ūdens pudelēm rokā. Tas ir labi, ka 45% skolēnu iedzer vismaz 2 litrus, bet jātiecas uz to, lai ūdeni dzertu visi 100%."

Skolēniem tika lūgts norādīt arī to, vai ūdens ir pieejams skolā – lielākā daļa aptaujāto (52,5%) norādīja, ka ūdeni ņem līdzi no mājām, 20,5% skolēnu atbildēja, ka skolās ir pieejams bezmaksas ūdens no automāta, savukārt 10,3% atzīmēja, ka bezmaksas ūdens skolā ir tikai no krāna. Vēl 10,3% skolēnu atzīmēja, ka ūdeni ikdienā iegādājas skolas ēdnīcā, bet 6,8% skolēnu klasēs atrodas ūdens automāts, ko apmaksājuši vecāki.

Pārliecinošs vairākums aptaujas dalībnieku – 97,4% norādīja, ka, viņuprāt, ūdenim ir ļoti liela ietekme, lai viņi augtu stipri un veseli. Aptauja liecina, ka skolēni ļoti labi apzinās ūdens vērtību un nozīmi, tāpēc tika taujāts arī par to, no kurienes viņi ir ieguvuši informāciju par ūdens vērtīgajām īpašībām. 45,3% skolēnu norādīja, ka informāciju lielākoties iegūst no TV, radio un interneta, savukārt 38,5% - no ģimenes un vecāku stāstītā. 9,4% skolēnu pastāstīja, ka par šīm lietām viņiem stāstīts skolā.

Top komentāri

sēne
s
nekad neesmu sapratusi to nemitīgo ūdens dzeršanas slavināšanu. ūdens ražotāju reklāma? jādzer ir tad, kad GRIBAS dzert, kad SLĀPST, nevis jālej sevī 2l dienā ...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likteņstāstu emocionālā vēsturniece

Reiz sākusi ar teātra anekdotēm, Anita Mellupe nu raksta dzimtu, skolu, novadu hronikas. Arī priecājas par mazbērniem un dzīvi Limbažos.

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits