Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Dzirdēt paldies nozīmē daudz

Jau piekto reizi īpašā akcijā pausta pateicība medmāsām par viņu darbu.

Laipni smaidi, nedaudz satraukti, bet priecīgi čuksti un sirsnīga atmosfēra pagājušās nedēļas beigās piepildīja Rīgas pils Svētku zāli akcijas Meklējam sirdsmāsiņu noslēguma pasākumā. Tajā tika godinātas 20 medicīnas māsas no trijām klīniskās universitātes slimnīcām. Viņas pašas nenoliedz – darbs ne vienmēr ir viegls, tomēr tajā var gūt arī ļoti lielu gandarījumu un atgriezenisko saiti no pacientiem, kuri nāk pateikties par paveikto darbu.

Savu pateicību pacienti medicīnas māsām varēja paust arī akcijas Meklējam sirdsmāsiņu ietvaros, un to darīja arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

 

Dara valsti stiprāku

"Tas ir cilvēks, kas saprot pacientu un prot izskaidrot problēmas, kā arī uzklausīt pacientu." "Paldies par māsiņas laipnību, smaidu, atsaucību un allaž labo noskaņojumu." "Viņa pret savu darbu izturas ar lielu mīlestību, un tas, manuprāt, ir vajadzīgs katram bērnu slimnīcas darbiniekam!" Tās ir tikai dažas no kopumā gandrīz 3500 atsauksmēm, kuras tika saņemtas akcijas laikā. Pieteikumus varēja sūtīt ne tikai šā brīža un bijušie slimnīcu pacienti paši, bet arī viņu tuvinieki. Vairāki no viņiem uzsvēruši māsu siltos smaidus, labos vārdus un paustos iedrošinājumus, kas tik ļoti palīdzējuši grūtajā brīdī, uzturoties slimnīcā. Atsevišķos gadījumos māsiņām izteiktas pateicības, pat nezinot viņu vārdu, tomēr uzsverot, cik ļoti viņu darbs palīdzējis ceļā uz veiksmīgāku atveseļošanos.

Arī Valsts prezidents R. Vējonis savā uzrunā teica paldies medicīnas māsām un uzsvēra, ka viņas ar savu darbu padara stiprāku arī valsti. "Tas ir grūts darbs, kas tiek darīts ik dienu, bet, to darot, mūsu valsts kļūst stiprāka. Gribu teikt lielu paldies, jo medmāsas ir īpašs cilvēku loks, kas spēj ne tikai uzklausīt un sajust aprūpējamā cilvēka bailes un bažas, bet spēj arī dot uzmundrinājumu, kad tas ir tik ļoti vajadzīgs," uzsvēra prezidents.

Viņš tāpat izteica pateicību par izturību medmāsu tuviniekiem, nenoliedzot, ka māsu darba grafiks atņem viņām laiku pašu ģimenēm. "Šādā darbā nepieciešams arī tuvāko cilvēku ikdienas atbalsts," atzina R. Vējonis.

Arī Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone, kura šogad bija akcijas Meklējam sirdsmāsiņu patronese, norādīja, ka māsu darbs ir ārkārtīgi svarīgs – ne tikai valsts lielākajās ārstniecības iestādēs, bet arī slimnīcās reģionos. "Bez māsām medicīniskā aprūpe nebūtu iespējama. Jūs rūpējaties par lielu un mazu cilvēku veselību un dzīvību. Jūs esat tie, kas pacientiem ir visvairāk blakus. Protams, pacientiem ir vajadzīgi medikamenti, bet ir vajadzīgs arī mīļš smaids, glāsts un uzmundrinošs vārds, jo arī tas palīdz atveseļoties," uzsvēra prezidenta kundze.

Tam piekrita arī veselības ministre Anda Čakša (ZZS), kura atzīmēja – lai arī medicīna ļoti straujiem soļiem iet uz priekšu, cilvēciskais faktors atveseļošanās procesā joprojām ir ļoti svarīgs. "Jūs strādājat ar datorizētām iekārtām, bet nekas nav atcēlis to, ka visvairāk dziedē vārds. Vārds pie pacienta gultas, kad viņš jūtas visvājākais. Un bieži vien šis vārds nāk no jums," pauda veselības ministre. Viņa arī atzina, ka laipnība nav tikai pieklājība, tā ir spēja izprast cilvēkus. "Un ikviena no jums, kas ir te, ir tiešām laipna no sirds," savu pārliecību neslēpa A. Čakša. Tāpat viņa izteica pateicību akcijas organizētājiem – Rietumu bankas Labdarības fondam un informatīvajam atbalstītājam laikrakstam Diena –, paužot, ka tas palīdz arī celt šīs konkrētās profesijas prestižu. "Un profesijas prestižs ir svarīgs šobrīd, kad runājam par to, ka algām ir jābūt lielākām," viņa piebilda.

Uz to, ka tehnoloģijas, tostarp medicīnas nozarē, attīstās aizvien straujāk, tomēr tās joprojām nespēj aizstāt cilvēku savstarpējo kontaktu, norādīja arī Dienas mediju valdes loceklis Edgars Kots. Viņš atzīmēja, ka brīdī, kad blakus nepieciešams cilvēks, neviena modernā iekārta nepalīdzēs. "Tad, kad jāpierunā bērns iesēsties zobārsta krēslā, nekādas tehnoloģijas ar viņu nerunā. Bērns ir nobijies, un tad medmāsa ir tā, kas pastāsta, kā justies krēslā un kā nonākt pie tās šprices, kas vajadzīga," uzsvēra 
E. Kots.

 

Konfekte pret asarām

Galvenais, lai darbs patiktu, jo alga šādas profesijas izvēlē nav galvenais motivators un ar to nevienu uz medicīnas māsas amatu nepievilinās, Dienai atzina viena no 20 akcijas laureātēm Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas poliklīnikas māsa Marika Šestaka. Viņa Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā strādā jau 37 gadus – visu šo laiku bijusi  otolaringolgu māsa, palīdzot pacientiem ar ausu, kakla un deguna problēmām. M. Šestaka saka, ka viņas izvēle kritusi par labu medicīnas māsas ikdienai, jo ļoti paticis darbs ar bērniem. Citādi šādā darbā nemaz nedrīkstot būt. Tagad viņa pati citā darbā sevi nemaz nevarot iedomāties un to arī negribot.

"Bērnu un viņu vecāku novērtējums man sagādā lielu prieku. Ar bērniem ir ļoti interesanti – katrs bērniņš ir citāds," uzsver māsa. Arī akcijas laikā saņemtā pateicība viņai nozīmējot daudz.

Vēl M. Šestaka ar smaidu atklāj savu taktiku, kā bērnus pēc nepatīkamām procedūrām atkal padarīt priecīgus. "Es dodu viņiem konfektes. Bērniņš ir noraudājies, bet, kad piedāvāju konfekti, parasti tas smaids jau atgriežas," viņa atzīst un piebilst, ka tādos brīžos mierīgāki paliekot arī vecāki.

Tieši cilvēkmīlestību kā ļoti svarīgu aspektu darba izvēlē iepriekš minēja vairākas Dienas intervētās medicīnas māsas. "Tā vēlme palīdzēt jau vienmēr bijusi. Māksla vairāk kā hobijs, bet es ģimenē esmu audzināta tā, ka jāpalīdz, neko pretim negaidot," par savu profesijas izvēli intervijā Dienai iepriekš stāstīja bērnu slimnīcas anestēzijas māsa Aija Klekmane, kura arī ir viena no 20 akcijas laureātēm.


 
Paldies jau piekto reizi

Rietumu bankas Labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna savā uzrunā, akcijas noslēgumā sakot paldies visiem tās dalībniekiem, atzina, ka arī viņa savā dzīvē sastapusies ar medicīnas māsu, kura darījusi vairāk, nekā prasa darba pienākumi, un kurai bijis jāsaka vislielākais paldies. Līdz ar to šī – Meklējam sirdsmāsiņu – akcija esot viņas vismīļākais projekts no visiem fonda darbiem. "Es vienmēr šo projektu ļoti gaidu. Gaidu tikšanos ar jums, ar jūsu tuviniekiem, kuri visi ar jums lepojas," atzina I. Šīna.

Akcija Meklējam sirdsmāsiņu šogad notika jau piekto reizi, un arī šogad pašreizējie un agrākie pacienti, kā arī viņu tuvinieki tika aicināti novērtēt medicīnas māsu darbu. Akcijā varēja pieteikt visu triju klīniskās universitātes slimnīcu – Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas – visu nodaļu māsas. Pēc pieteikumu apkopošanas tika noskaidrotas 20 sirdsmāsiņas – piecas no bērnu slimnīcas, piecas no Stradiņa slimnīcas un desmit no Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas. Viņas visas svinīgi tika apbalvotas Rīgas pilī, un katra no sirdsmāsiņām saņēma naudas prēmiju 1000 eiro apmērā (ieskaitot nodokli) no Rietumu bankas Labdarības fonda. 

Jāatgādina, ka 2008. un 2012. gadā tika noskaidrotas Bērnu slimnīcas sirsnīgākās māsas, 2009. un 2014. gadā – Latvijas reģionālo slimnīcu labākās bērnu māsas. Savukārt 2015. gadā īpaša vērība tika veltīta Stradiņa slimnīcas māsām. Akcijas mērķis ir izcelt medicīnas māsu īpašo profesiju, izteikt pateicību par pašaizliedzību un sabiedrībai atgādināt par nozīmīgo darbu, ko viņas ikdienā veic. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits