Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Skandināvijā ar psoriāzi slimo katrs desmitais iedzīvotājs

Psoriāze – otra vairāk izplatītā ādas saslimšana aiz dermatīta.

Psoriāze skar vairāk nekā 125 miljonus cilvēku visā pasaulē. Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pētījumu datiem, tieši cilvēki, kuri dzīvo tālāk no siltajām zemēm uz ziemeļiem, sirgst vairāk ar psoriāzi (zvīņēdi). Skandināvijā statistika liecina, ka šī ādas slimība ir katram desmitajam iedzīvotājam. Savukārt Latvijā tā ir otra vairāk izplatītā ādas saslimšana aiz dermatīta. 

 

Lielākoties slimo pieaugušie

Psoriāze jeb zvīņēde ir viena no biežāk sastopamajām hroniskām ādas slimībām industriāli attīstītās valstīs. Psoriāzi raksturo paātrināta ādas šūnu veidošanās un atdalīšanās no ādas. Šī paātrinātā procesa dēļ veidojas sabiezējuši plankumi ar sudrabaini baltām plēksnēm, kas lokalizējas galvas matainajā daļā (uz skalpa), uz sejas – starp uzacīm, padusēs, cirkšņos (ielocēs), uz rokām, pēdām, dzimumorgānu apvidū un locītavu atloku virsmās (uz ceļiem, elkoņiem). Smagākās slimības formas skar ne tikai ādu, bet arī locītavas, kā rezultātā attīstās psoriātiskais artrīts. "Turklāt tā ir saslimšana, kuras dēļ paaugstinās risks tādām hroniskām slimībām kā cukura diabēts, sirds un asinsvadu un reimatoloģiskas saslimšanas, kas būtiski samazina pacienta dzīves kvalitāti, dzīves ilgumu un veicina invaliditātes pieaugumu iedzīvotājiem galvenokārt darbaspējīgā vecumā," uzsver dermatoloģe dr. Linda Kapteine-Veita.

Visbiežāk tai ir ģenētiska nosliece, tomēr slimības uzliesmojumu var izraisīt šādi faktori: hormonālās svārstības (piemēram, pubertātes laikā), stress, infekcijas slimības, ievainojumi, apdegumi, operācijas, liekais svars, klimata un gadalaiku pārmaiņas, saules apdegums, atsevišķi medikamenti. Šie faktori maina ādas normālās funkcijas. Psoriāze sastopama visās vecuma grupās, bet lielākoties slimo pieaugušie no 15 līdz 35 gadiem. Zvīņēde reti sastopama zīdaiņiem un veciem cilvēkiem. Ar to vienādi bieži slimo gan vīrieši, gan sievietes. 

 

Sabiedrībā aizspriedumi

Būtiski atcerēties, ka psoriāze nav infekcijas slimība un tā nav lipīga! Diemžēl jāsecina, ka sabiedrības aizspriedumi joprojām ir viens no būtiskākajiem aspektiem, kas pazemina psoriāzes slimnieku dzīves līmeni paralēli slimības fiziskajām izpausmēm. Nozīmīgi, ka sabiedrības neinformētības un neizpratnes dēļ joprojām psiholoģiskie aspekti bieži ir tikpat būtiski psoriāzes slimnieku dzīves kvalitātes mazinātāji kā fiziskie. Ar psoriāzi sirgstošie izjūt gan sociālu diskrimināciju, gan ekonomisku atstumtību. Pētījumi liecina, ka pat pacienti ar minimālu slimības izpausmi uzskata to par lielu problēmu ikdienas dzīvē un slimības dēļ 72% izvairās peldēties, 64% izvairās no koplietošanas pirtīm, 60% izvairās sauļoties, 40% nenodarbojas ar sportu un 34% neiet pie friziera.

"Psoriāze nav izārstējama pilnībā, taču pašlaik pasaulē ir diezgan plašas iespējas apturēt slimības progresēšanu un kontrolēt to, lietojot medikamentus. Taču psoriāzes gadījumā ļoti svarīga ir arī atbilstoša ādas kopšana," uzsver dr. L. Kapteine-Veita. Rūpējoties par savu ādas stāvokli, lietojot ādu mitrinošus, mīkstinošus līdzekļus, ārstnieciskos šampūnus un citu dermokosmētiku, ar psoriāzi ir iespējams sadzīvot.  Piemēram, ir šampūni un emulsijas, kas saglabā matu un galvas ādas dabisko līdzsvaru un mazina ādas zvīņošanos galvas matainajā daļā. Šie līdzekļi ir bez detergentiem (tie izmaina mikroorganismu šūnas membrānas caurlaidību un līdz ar to traucē to dzīvības norisēm). Tātad šāda veida produkti respektē mata folikula fizioloģisko līdzsvaru un saglabā matu aizsargājošā hidrolipīdu apvalka bioloģiskās īpašības.

 

Nozīme ēdienkartei, dzīvesveidam un klimatam

Veselības stāvokli jūtami var uzlabot arī noteikti klimata faktori (piemēram, jūra vai kalni), kas stimulē pašārstēšanās procesu. Zvīņēdes ārstēšanai vislabāk piemērots ir jūras klimats, jo īpaši jūras ūdens sāļi (arī izgarojumu veidā). Ļoti populāri ir ārstnieciskie kursi pie Nāves jūras, jo ūdenī esošie sāļi un minerāli normalizē ādas šūnu pārragošanos. Arī saulei ir liela nozīme šīs slimības mazināšanā. Tomēr jāizvairās no pārāk ilgas uzturēšanās saulē, lai negūtu saules apdegumu. Tā kā nepieciešams plašāka spektra UV starojums, nevarēs izlīdzēties ar solārija apmeklējumu, kas pārsvarā satur tikai ultravioletos A starus. 

Ūdens dziedniecība veicina apasiņošanu un stiprina imūnsistēmu, tādā veidā stimulējot ādas reģenerāciju. Tāpēc ieteicamas šādas procedūras: kontrastduša, staigāšana pa ūdeni, roku un kāju vannas, aplaistīšanās. 

Psoriāzes slimniekiem jāseko līdzi arī savai ēdienkartei. Psoriāzes pacientiem ieteicamas, piemēram, polinepiesātinātās taukskābes, it īpaši omega-3 taukskābes, jo tajās ir iekaisumu mazinošas vielas un tās veicina ādas nepilnvērtīgās barjerfunkcijas atjaunošanos. Dabīgā veidā omega-3 taukskābes galvenokārt atrodamas jūras zivīs (lašos, makrelēs, mencās u. c.). Galvenokārt nepieciešams A vitamīns, E vitamīns un B grupas vitamīni. Tāpēc ēdienkartē jāiekļauj zivis, dārzeņi, augļi un pilngraudu produkti.

Jāatzīst, ka tieši stress un pārslodze ir biežākie psoriāzes uzliesmojuma izraisītāji. Tāpēc meģināsim padarīt ikdienu mazāk saspringtu, meklēsim tajā pozitīvo un psoriāzei mēs vairs nešķitīsim tik saistoši! 

Top komentāri

reptilis
r
Vispār tas ir skumji....,bet es domāju,ka īsti nemeklē zāles un patiesos iemeslus,jo ir izveidojusies vesela ""apārstēšanas""industrija:(((
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits