Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Speciālistu redzējums par siera ēšanu Jāņos

Ko visbiežāk redzam Jāņu apsveikumos? Protams, ozollapu vaiņaga ieskautu zeltainu ķimeņu siera rituli! Simbolizējot sauli, šādi paaudžu paaudzēs esam godinājuši saulgriežu laiku, kad dienas ir brīnišķi garas, gaišas un siltas. Sīkāk par sieru un tā vērtību veselībai “Veselības centru apvienības” sertificētā uztura speciāliste Anita Baumane un “Mēness aptiekas” sertificēta farmaceite Juta Namsone.

Tiesa kas tiesa, ka tradicionāli pašu gatavotais, veikalā vai tirgū iegādātais Jāņu, ķimeņu vai Līgo – sauc kā gribi – siers noteikti būs goda vietā šajos vasaras vidus svētīšanas svētkos. Tomēr, tieši tādēļ, ka saulgriežos tas tiks ēsts vairāk nekā citām reizēm,  ir vērts pārskatīt siera “bilanci”, gan apspriežot tā ietekmi uz veselību, gan arī piedāvājot citas sierošanas iespējas, lai mēneša pēdējās dienās par daudz iegādā svētku simbola nenonāktu atkritumos.

“Ja nu ķimeņu siers nav no tiem mīļākajiem, tiešām prātīgāk nopirkt pavisam nedaudz un iekļaut viducī kā “karali”,” iesaka “Veselības centru apvienības” sertificētā uztura speciāliste Anita Baumane, uzsverot, ka tad pāri palikušo pēcāk varēs izmantot izkausētu uz picas vai karstmaizē, vai pārkaisītu salātiem. Tieši tā viņa iesaka vērtēt arī siera uzturvērtību, jo dažādiem sieriem, tostarp Jāņu, ir atšķirīgs sastāvs, pagatavošanas nianses, dažādi ieguvumi un, jā, arī trūkumi. 

Plusu vairāk nekā mīnusu

“Sieri, jo sevišķi svaigie, pie kā pieskaitāms arī Jāņu siers, lieliski atbilst tam, ko saucam par “veselu” pārtiku, proti, produkts ir pēc iespējas tuvāk dabiskajam pagatavošanas veidam, ar minimālu karsēšanu/sildīšanu vai vispār bez termiskas apstrādes,” tehnoloģisko specifiku skaidro Anita Baumane. Vienlaikus sieram ir arī slikta slava augsta tauku satura dēļ. Tomēr, lai gan ir tiesa (ne vienmēr!), ka siers ir visai barojošs, tas var sniegt pārsteidzošus ieguvumus veselībai. “Ieguvums ir atkarīgs no tā, kādu sieru ēdat un cik daudz,” teic uztura speciāliste, iesakot izvairīties no pamatīgi apstrādātiem siera našķiem, jo​​tie var saturēt dažādas papildvielas, piemēram, garšas pastiprinātājus un augstu nātrija jeb sāls daudzumu.

Kas sieram “aiz ādas”

No vērtīgajām un organismam noderīgajām uzturvielām minamas vairākas.

  • Olbaltumvielas.
  • A vitamīns.
  • B12 vitamīns.
  • Cinks.
  • Kalcijs.
  • D vitamīns.

Tomēr katras šķirnes sastāvs, tai skaitā taukvielu un sāls daudzums, atšķirsies. Tādēļ veselīgākā siera meklējumos ir svarīgi izlasīt etiķeti. “Labā ziņa – tradicionālais ķimeņu siers parasti nesatur daudz sāls, tātad vismaz par vienu no organismam “nedraudzīgajiem” faktoriem varam neraizēties,” saka uztura speciāliste un skaidro, ka lielāks nātrija saturs parasti ir cietākajos sieros, tāpat uzturvielu attiecība var atšķirties atkarībā no zīmola. Savukārt cilvēkiem ar laktozes nepanesību viņa iesaka izvēlēties nogatavinātus cietos sierus, jo mikroorganismi piena cukuru jau ir iztērējuši un tajos nav laktozes.

“Izvairieties no produktiem ar siera garšu un tā vietā izvēlieties minimāli apstrādātas šķirnes, pie kurām pieder arī Jāņu siers,” rosina Anita Baumane, atgādinot, ka produktu ar nosaukumu “Jāņu siers” var tirgot tikai tie uzņēmumi, kuri ir saņēmuši speciālu atļauju, jo tas, līdzās sklandraušiem un salinātai rudzu rupjmaizei, ir iekļauts Eiropas garantēto tradicionālo īpatnību reģistrā, kas nozīmē – produkta gatavošanā jāpieturas pie stingras receptes.

Siera potenciālie ieguvumi veselībai

  • Siers, kas gatavots no piena, satur vērtīgas taukskābes un palīdz K vitamīna sintēzē zarnu traktā, kas ir uzturviela, ko organisms izmanto asins recēšanai.
  • Piena produkti, tai skaitā, siers, var palīdzēt zobu veselībai.
  • Kalcijs un olbaltumvielas ir lieliski piemēroti spēcīgu kaulu stiprināšanai. Kalcijs var palīdzēt bērnu kauliem augt stiprākiem un novērst osteoporozi līdz ar vecumu.
  • Tiek uzskatīts, ka A, D, K vitamīni un cinks sierā arī veicina kaulu veselību.
  • Sūkalu proteīns, kas “piedalās” siera izveidē, palīdz muskuļu šķiedru būvniecības procesā. 
  • Piena tauki sierā satur konjugētu linolskābi, kas var palīdzēt mazināt iekaisumu un pat palīdzēt mazināt sirds slimību risku. Tomēr pētījumi apliecina, ka daži pilna tauku satura piena produkti var būt veselīgi tikai tad, ja tos ēd ar mēru.
  • Augsts kalcija līmenis produktos (un siers ir īsta kalcija bumba!) var palīdzēt samazināt asinsspiedienu.
  • Siers varētu būt labs glutationa avots. Tas ir antioksidants, kas palīdz uzturēt smadzeņu un asinsvadu veselību.
  • Fermentēti pārtikas produkti, tai skaitā, siers un jogurts, satur probiotiskās baktērijas. Daži nelieli pētījumi liecina, ka veselīgas zarnu baktērijas var uzturēt veselīgu holesterīna līmeni.
  • Zema tauku satura sieri ar zemu nātrija saturu noteikti uztverami kā daļa no veselīga uztura!

 

Patiesības un puspatiesības par sieru

Siers stiprina sirdi.

Jā, daži pētījumi liecina, ka ēdot dažas šķēles siera dienā, samazinās sirds un asinsvadu slimību risks. Vienkārši nepārcentieties! Un meklējiet sieru ar zemu tauku saturu, jo daudzos no tiem var būt daudz piesātināto tauku.

Siers der mutes dobuma veselībai.

Ja domājat par labu elpu, to no siera negaidiet! Taču siers var stiprināt zobus. Savukārt, ja meklējat C vitamīnu, turpiniet meklēt citos produktos – sierā tā nav.

Siera ēšana var aizstāt zobu tīrīšanu.

Lai arī mūsu vecmāmiņas dažkārt to mēdza apgalvot, siers nevar aizstāt zobu suku! Taču sava daļa patiesības šajā apgalvojumā tomēr ir – sierā esošais kalcijs var palīdzēt zobu veselībai.  Sparīgi košļājot gardu sieru, bagātīgi izdalās siekalas, mazinot skābju iedarbību. Daudzās siera šķirnēs ir kazeīns, kas palīdz stiprināt zobu emalju jeb cieto ārējo apvalku.

Siers ir probiotiku avots.

Izturētajā sierā noteikti būs dzīvas kultūras, piemēram, bifidobaktērijas un laktobacilli. Tās ir tā saucamās labās baktērijas, kas lielākā vai mazākā skaitā mitinās mūsu zarnu traktā un tās noteikti spēj uzlabot imūnsistēmu un vispārējo veselību.

Siers ir laba miega veicinātājs.

Siers satur triptofānu, aminoskābi, kas palīdz organismam atpūsties un sajusties miegainam.

Labam sieram ir labi jāsmaržo.

Siers ir viens no tiem retajiem produktiem, kas dažos gadījumos labāks ir smirdīgāks. Jāņu siers nebūs viens no tiem, taču uz piknika galda tam blakus kāda sevišķa šķirne ar spēcīgu aromātu lieliskie iederēsies.

Siers ir veselīgs un to var ēst, cik vēlas.

Svarīgs ir kopējais olbaltumvielas saturošo produktu daudzums, ko katru dienu apēdat. Proti, rupji rēķinot tās būtu trīs tases. Tas faktiski ir piena produktu daudzums, kādu veselam cilvēkam vidēji vajadzētu notiesāt katru dienu. Plānojot maltītes, paturiet to prātā!

Ja vēders mazliet protestē

Protams, nevaram izslēgt gadījumus, kad kāre baudīt visus līgošanas gardumus, tostarp sieru, ir tik spēcīgāka un sarūpētais svētku galds tik bagātīgs, ka jau Jāņu dienas rītā gremošanas sistēmai nepieciešama palīdzība.

“Prognozējot lielāku slodzi vēderam, jau pirms maltītes vai tās laikā var lietot enzīmus saturošu bezrecepšu medikamentu jeb gremošanas fermentus. Pret dedzināšanu kuņģī var palīdzēt košļājamās tabletes, kas kuņģī rada sārmainu vidi,” skaidro “Mēness aptiekas” sertificēta farmaceite Juta Namsone un atgādina, ka jānodrošinās arī ar kādu līdzekli pret caureju. “Noderēs, piemēram, aktivētā ogle (1 tablete uz 10 kg ķermeņa svara) vai diosmektīts. Tomēr, lietojot absorbentus, jābūt piesardzīgiem – tie var absorbēt ne tikai sliktās, bet arī labās baktērijas. Jāpatur prātā, ka caurejas gadījumā nevajadzētu lietot piena produktus, tātad – arī sieru.” Farmaceite atgādina par dehidritācijas risku, ja piedzīvota caureja. Tad svarīgi pastiprināti uzņemt zaudēto šķidrumu. Labs veids, kā atjaunot elektrolītu daudzumu organismā, ir ņemt talkā līdzekli, kas satur nātrija hlorīdu, nātrija citrātu, kālija hlorīdu, glikozi. Ieteicama arī vairāk miecvielu saturoša zāļu tēja vai melnā tēja, kam ļauj ievilkties aptuveni 20 minūtes un dzer bez cukura. 

Savukārt, ja moka aizcietējums, vispirms jācenšas pāriet uz šķiedrvielām bagātu uzturu, augļiem, dārzeņiem, var lietot kviešu klijas un linsēklas. “Ja uzturs nelīdz, iespējams, noderēs kāds bezrecepšu medikaments aizcietējuma mazināšanai. Piemēram, makrogolu un laktulozi saturošus preparātus var lietot katru dienu un pat ilgstoši, papildu dzerot arī daudz šķidruma. Parasti ātri iedarbojas bisakodils vai glicerīns supozitoriju jeb svecīšu veidā vai rektālais šķīdums jeb klizma. Tēju aizcietējuma mazināšanai var pagatavot no krūkļa mizas vai sennas lapām,” skaidro Juta Namsone un novēl veselībai drošu līgošanu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits