Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vingrot no rīta vai labāk vakarā?

Vairums vingrotāju fiziskajām aktivitātēm nododas tad, kad ir iespēja tam atvēlēt laiku. Taču izrādās, ka no rīta un vakarā aizvadītiem treniņiem var būt atšķirīgs efekts.

"Nesens pētījums parādīja, ka 12 nedēļu vingrojumu programmas rezultāti rīta un vakara treniņiem bija atšķirīgi," stāsta Mēness aptiekas uzrunātā eksperte, VCA Dzelzceļš fizioterapeite Irina Pētersone. Atklājies, ka sievietes, kuras trenējās no rīta, zaudēja vairāk tauku, savukārt tās, kuras trenējās vakarā, labākus rezultātus uzrādīja spēka un ķermeņa augšdaļas muskuļu treniņos. Attiecībā uz vīriešiem veiktspējas uzlabojumi bija līdzīgi neatkarīgi no laika, kad viņi vingroja. Taču starp tiem, kas trenējās vakarā, bija ievērojams asinsspiediena samazinājums un holesterīna līmeņa līdzsvarošanās. 

Arī citi pētījumi rāda, ka spēka treniņos kvalitātes ziņā maksimumu var sasniegt vēlā pēcpusdienā, aptuveni tajā pašā laikā, kad ķermeņa temperatūra ir visaugstākajā punktā. Savukārt no rīta labāk veiksies nodarbības, kam nepieciešama prasme un koordinācija, vai arī tās, kas atkarīgas no stratēģisku lēmumu pieņemšanas, piemēram, treniņa vai komandas spēles plānošanas. Šie rezultāti attiecas gan uz vīriešiem, gan sievietēm.

Vingrošanas laiks var sniegt ievērības cienīgu veselības ieguvumu vīriešiem ar otrā tipa cukura diabētu vai ar augstu tā risku. Kādā 2020. gada pētījumā secināts, ka vīriešiem, kuri vingroja laika posmā no plkst. 8.00 līdz 10.00, bija daudz pamanāmāki uzlabojumi saistībā ar cukura līmeni asinīs un insulīna jutību nekā tiem, kas treniņus aizvadīja laikā no plkst. 15.00 līdz 18.00. Rīta vingrotāji 12 nedēļu programmas laikā arī zaudēja vairāk tauku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits