Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Aristokrātiskai suņu šķirnei draud izmiršana

Pirms pusgadsimta Sīliemas terjers bija Lielbritānijas aristokrātu un Holivudas zvaigžņu iecienīta suņu šķirne, bet mūsdienās tā nonākusi uz izmiršanas sliekšņa. Sīliemas terjers ir viena no terjeru pasugām, kas tika radīta XIX gadsimtā Velsā un strauji iekaroja popularitāti. Nelielais suns bija iecienīts Lielbritānijas karaļnama locekļu vidū. Holivudā tas kļuva par labāko draugu tādām zvaigznēm kā Elizabete Teilore un Beta Deivisa. Slavenais režisors Alfreds Hičkoks pat pamanījās atvēlēt saviem Sīliemas terjeriem epizodisku lomu šausmu filmā Putni.

Tagad šī šķirne kļuvusi par lielu retumu. Lielbritānijas suņu audzētāju klubs informē, ka savulaik katru gadu reģistrēti vairāk nekā 1000 šīs šķirnes kucēnu, bet pagājušogad reģistrēti tikai 43 kucēni. Salīdzinājumam - pērn Lielbritānijā piedzima vairāk nekā 45 000 labradora kucēnu.

Suņu audzētāji spriež, ka Sīliemas terjers zaudējis popularitātes cīņā, piekāpjoties tādām sugām kā šicū un Jorkšīras terjers. "Holivudas zvaigznes mūsdienās savās somiņās nēsā tādus suņus kā čivava un šicū," laikrakstam The Independent stāsta apdraudēto suņu šķirņu pētnieks Pols Kīvils.

Vēl viens iemesls Sīliemas terjeru popularitātes kritumam ir dzīvnieku aizsardzības noteikumi, kas aizliedza apcirpt suņu astes. Sīliemas terjeru astes parasti tika apcirptas drīz pēc dzimšanas, jo saimnieki gribēja, lai sunim būtu īsa, stipra aste, aiz kuras viņu varētu izvilkt no alas.

Sīliemas terjeru audzētājs Kevins Holmss uzskata, ka šī šķirne varētu atgūt zaudēto popularitāti. "Sīliemas terjeri ir apveltīti ar spēcīgu raksturu, viņi ļoti pieķeras saimniekam, kā arī labi satiek ar bērniem. Ļaudis parasti iegādājas šādu suni, jo atceras, ka tāds bija viņu vecvecākiem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko