Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ārsts: Latvijā cilvēki pārāk daudz sauļojas

Cilvēki Latvijā un īpaši jaunieši pārāk daudz sauļojas, uzskata Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas ārsts."Mēs uzņemam pārāk lielu ultravioleto starojumu gan sauļojoties brīvā dabā, gan solārijos, kas ir īpaši satraucoši, jo tādējādi pastāv paaugstināts risks saslimt ar melanomu, kas ir ļoti agresīva vēža forma," brīdina onkologs Aleksandrs Derjabo. Latvijā modē ir brūnais iedegums un pārmērīgā sauļošanās solārijā, secinājis eksperts.

Latvijas onkologu rīcībā esošā statistika liecina, ka ādas vēzis un melanoma ir pieaugoša problēma. Pērnajā gadā šāda diagnoze no visiem pirmreizējiem onkoloģiskiem pacientiem, kuri vērsušies Latvijas Onkoloģijas centrā, ir uzstādīta 8% vīriešu (7,1% - 2008.g.) un 10,8% sieviešu (9,8% - 2008.g.), turklāt pirmā gada letalitāte ir 10,6% gadījumu, kas norāda uz šīs vēža formas agresīvo dabu, kā arī novēloto vēršanos pie ārsta, kas ir absolūti biežākais onkoloģisko pacientu nāves cēlonis pēdējos gados.

Vietā, kur attīstās ļaundabīgi veidojumi, cilvēkam var būt dedzināšana, kņudēšana, sāpes vai citas nepatīkamas sajūtas. Ja līdztekus tam novēro kādas redzamas izmaiņas ar pigmentveidojumiem - vai nu tie rodas no jauna, vai maina savu krāsu, izmēru, vai sāk viegli traumatizēties, izčūlot, tad tas jau ir signāls, ka jāvēršas pie ārsta. Ne vienmēr pārmaiņas ādā izrādīsies ļaundabīgas, taču ir ļoti daudz citu patoloģiju, bet modrība nepieciešama, lai nepalaistu garām bīstamu, dzīvību apdraudošu slimību, saka onkologs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko